Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά νέου ΕΟΠΥΥ! Γιατί τάσσονται κατά των σχεδίων Άδωνι

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) η πρόταση της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον Κ.Σουλιώτη για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών αν θα πληρώνουν ή όχι οι ασθενείς στο νέο σύστημα. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση θα οδηγηθεί το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) το σύστημα δηλαδή που θα είναι σύντομα ενιαίο για όλους τους ασφαλισμένους και θα περιλαμβάνει Κέντρα Υγείας, πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) και περιφερειακά ιατρεία, εάν υιοθετηθούν ορισμένα σημεία κλειδιά που περιλαμβάνει η πρόταση Σουλιώτη. 
 
Ειδικότερα κατά την ΟΕΝΓΕ η  πολυσυζητημένη πρόταση αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα και ρίχνει το μπαλάκι των αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 
Χαρακτηριστική η περίπτωση αν οι ασθενείς θα πληρώνουν ή όχι εις διπλούν για τις υπηρεσίες υγείας που θα λαμβάνουν. Επίσης αν δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ που σήμερα εργάζονται στα κέντρα υγείας να ανοίξουν δικό τους ιατρείο θα αποτελεί κατά την ΟΕΝΓΕ άλλο ένα άνοιγμα προς την ιδιωτικοποίηση. 
 
Ερωτήματα βέβαια που δεν απαντώνται στην πρόταση της επιστημονικής επιτροπής. 
«Καμιά απάντηση δε δίνει η περιώνυμη επιτροπή Σουλιώτη στο ερώτημα τι είδους Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πρέπει να φτιαχτεί στη χώρα μας. Στα δύσκολα απαντά πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που δεν την αφορά, ενώ στα προφανή δίνει δύο-τρείς απαντήσεις και διαλέγει ο ενδιαφερόμενος όποιαν του αρέσει» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας και εξηγεί:
 
«Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως δεν πρέπει να πληρώνουν αφού ήδη έχουν πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, όσο και μέσω της φορολογίας στο εισόδημά τους. Ως εκ τούτου είναι παράλογο να πληρώνουν τρίτη φορά υπηρεσία που ήδη έχουν διπλοπληρώσει.
 
Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει κατηγορηματικά πως πρέπει να είναι. Εάν δοθεί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου οδηγούμαστε σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας, το οποίο θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στα ύψη, όταν είναι γνωστό πως σήμερα έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη».
 
Πάντως η πρόταση δεν αποσαφηνίζει επίσης από πού θα χρηματοδοτηθεί το όλο σχέδιο καθώς οι όποιες αλλαγές θα κοστίσουν ουκ ολίγα.