Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αξονικοί να φάνε και οι ...κότες! Πλήρης απελευθέρωση διαγνωστικών μηχανημάτων στον ιδιωτικό τομέα

Σαν τα μανιτάρια θα αρχίσουν σιγά σιγά να ξεφυτρώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στη χώρα μας μετά την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την εγκατάσταση μηχανημάτων που προώθησε ο Άδωνις. Τι υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας και τι η αντιπολίτευση
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σάλος προκλήθηκε πρόσφατα στη Βουλή όταν ξέσπασε η κόντρα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι δύο άνδρες λογομάχησαν έντονα με αλληλοκατηγορίες για το ποιος “τα πήρε” από τον ιδιωτικό τομέα για την κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων. 
 
Η ιστορία έχει ως εξής:  Μέχρι πρόσφατα για να αδειοδοτηθεί ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για την εγκατάσταση αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου έπρεπε να πληροί κάποιες πληθυσμιακές προϋποθέσεις. Στόχος αυτού του νόμου ήταν να μη γεμίσει η αγορά με μηχανήματα που μπορεί και να αυξήσουν το κόστος για τα Ταμεία και αντίστοιχα να γεμίσουν οι τσέπες των επιχειρηματιών, δεδομένου ότι οι εξετάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.  
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήργησε τις προϋποθέσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Κάτι που αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση αλλά ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ.  
 
Όμως είτε πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση είτε όχι το γεγονός είναι ένα: υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθούν τα έξοδα για τον ΕΟΠΥΥ λόγω μεγάλης διαθεσιμότητας σε διαγνωστικά κέντρα και να ακολουθήσουν στη συνέχεια νέες περικοπές. 
Βέβαια η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων αφήνει και άλλο ενδεχόμενο ανοικτό: να τεθούν όρια στις εξετάσεις που θα μπορούν να κάνουν με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς. 
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα 9 στους 10 μαγνητικούς τομογράφους και 8 στους 10 αξονικούς είναι στον ιδιωτικό τομέα. 
Πάντως η όλη υπόθεση παίρνει και μια άλλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι τελικά η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε Ιδιωτικές δομές κοστίζει στο Δημόσιο λιγότερο από ότι εάν αυτές γίνονταν στον Δημόσιο Τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: