Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΟΔΟΣ:«Νυστέρι» στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου

«Νυστέρι» στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 16:00
Της Μαρίας Κυπριώτη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αδιέξοδα που θα προκληθούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ρόδου με τη μείωση του προϋπολογισμού του 2014 κατά 40% σε σχέση με φέτος, έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Βασίλης Κινούς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου θα μπορεί να λειτουργήσει με τα σημερινά δεδομένα μόνο για ένα εξάμηνο το 2014!
Με έκπληξη, όπως είπε και ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 40% σε σύγκριση με τον φετινό. Δηλαδή το Νοσοκομείο της Ρόδου θα λειτουργήσει το 2014 με κουτσουρεμένο προΰπολογισμό κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.
Σε μια περίοδο που οι ανασφάλιστοι και στην περιοχή μας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και όλοι πλέον στρέφονται στα δημόσια Νοσοκομεία για την περίθαλψή τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας αντί να τα ενισχύσει δίνει τη χαριστική βολή στην απαξίωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν προς τους πολίτες.
Αν η φετινή χρονιά με τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η διοίκηση του Νοσοκομείου βγήκε με το ζόρι, χάρις, βέβαια, στη συνδρομή συλλόγων και ιδιωτών που στήριξαν με έμπρακτο τρόπο τη λειτουργία του, τότε είναι βέβαιο ότι λόγω ‘‘κουρέματος’’ του πρϋπολογισμού η φετεινή χρονιά θα είναι ακόμη δυσκολότερη. Το σίγουρο είναι ότι το 2014 το Νοσοκομείο της Ρόδου αναμένεται να ξεμείνει από φάρμακα και υλικά!
«Πρέπει να πιέσουμε διότι βλέπουμε την κατάρρευση του ΕΣΥ. Με έκπληξη μαθαίνουμε ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για το 2014 θα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με φέτος με ό,τι αυτό βέβαια συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Φέτος, δύσκολα βγάζαμε τη χρονιά με τα χρήματα που πήραμε και αυτό φάνηκε στην πράξη. Η διοίκηση του Νοσοκομείου με διάφορους τρόπους κατάφερε να προμηθευτεί φάρμακα και υλικά, βρίσκοντας χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2014 και πάλι υπήρχαν ελλείψεις» τόνισε ο κ. Κινούς.
«Η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού κατά 40% σημαίνει ότι το Νοσοκομείο με τα σημερινά δεδομένα θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στο Νοσοκομείο της Ρόδου και να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα της υγείας», κατέληξε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
«Απύθμενο θράσος
έχει ο Α. Γεωργιάδης»
Ο κ. Κινούς εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον για απύθμενο θράσος σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε για τη λειτουργία των χειρουργείων στα δημόσια Νοσοκομεία τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να περιθάλπονται οι «πλούσιοι».
«Ο υπουργός Υγείας είχε το απύθμενο θράσος να ανακοινώσει ότι τα χειρουργεία τις απογευματινές ώρες, θα λειτουργούν για τους πλούσιους και το πρωί για τους φτωχούς. Σήμερα οι περισσότερες χειρουργικές αίθουσες των δημόσιων Νοσοκομείων είναι κλειστές και προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται εξαιτίας της έλλειψης υλικών και φαρμάκων. Εκτός και αν ο κ. Γεωργιάδης εννοεί ότι οι πλούσιοι που θα χειρουργούνται τις απογευματινές ώρες θα αγοράζουν οι ίδιοι τα υλικά και τα φάρμακα και θα πληρώνουν από την τσέπη τους, τις νοσηλεύτριες και τους γιατρούς. Οι δηλώσεις του υπουργού ήταν απαράδεκτες ακόμη και με την αναφορά που έκανε σε φτωχούς και πλουσίους» κατέληξε ο κ. Κινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: