Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η λίστα του…Σίντλερ στον ΕΟΠΥΥ! Έτοιμοι οι κατάλογοι με τις απολύσεις-λουκέτα

Μπορεί η τρόικα να έχει δώσει μια σιωπηρή παράταση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές, το σχέδιο όμως απομακρύνσεων του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται κανονικά. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Ήδη οι λίστες με τις ειδικότητες που δε χρειάζονται κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη στον νέο ΕΟΠΥΥ έχουν καταρτισθεί και απομένουν λίγες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθούν. Λίστες που περιλαμβάνουν τόσο γιατρούς όσο και εργαζόμενους. Κατάλογοι με απολύσεις, απομακρύνσεις αλλά και μετακινήσεις. 
 
Ταυτόχρονα έτοιμο είναι και το σχέδιο των καταργήσεων των μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) καθώς σιγά σιγά και με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων και του επιχειρήματος «υπάρχει νοσοκομείο κοντά» θα εξαφανιστούν από τον υγειονομικό χάρτη αρκετές μονάδες. 
Άλλωστε στόχος του Άδωνι Γεωργιάδη είναι να ανοίξει το σύστημα στον ιδιωτικό τομέα και όποιος ιδιώτης το επιθυμεί να συνάψει σύμβαση με το φορέα.
 
Οι ασθενείς αντί να επισκέπτονται τα πολυιατρεία θα μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για τα πρώτα προβλήματα υγείας. Όμως το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κονδύλια για κάθε ειδικότητα τα οποία και θα διανέμονται ανά νομό και με βάση τον πληθυσμό αλλά και με βάση το μέσο όρο των επισκέψεων. 
 
Ταυτόχρονα εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα και οι ελάχιστοι εργαστηριακοί που θα μείνουν στον ΕΟΠΥΥ θα περιορισθούν στα απαραίτητα. 
 
Το όλο σχέδιο επισήμως θα παρουσιασθεί μετά τις 6 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη ενώ θα τεθεί και σε σύντομο διάλογο με τους φορείς. 
Με βάση το σχεδιασμό έως το τέλος του 2013 και μέσα σε λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι που θα δούνε την πόρτα εξόδου θα λάβουν το «φύλλο πορείας» ως ….δώρο Χριστουγέννων καθώς σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα και τη σιωπηρή παράταση της τρόικας η υλοποίηση του νέου ΕΟΠΥΥ μπορεί να ξεκινήσει και έως το Φεβρουάριο. 
 
Πάντως τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ σημειώνουν χαρακτηριστικά: «“Καλούμε τη διοίκηση και το Υπουργείο να επιδείξουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, έστω και τώρα, να σταματήσουν τις παραπλανητικές ανακοινώσεις απέναντι στους ασφαλισμένους, που δίκαια απαιτούν αξιοπρεπή περίθαλψη.
Ας μιλήσουν ξεκάθαρα και να πουν ότι σχεδιάζουν τις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό στην Τρόικα”.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: