Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Αποκαλύφθηκε απάτη σε βάρος 100 νοσοκομείων Ο ''επιχειρηματίας'' έχει ήδη συλληφθεί ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 100 πρόσωπα στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς εκτιμάται ότι είχε βοήθεια εκ των έσω. Πώς "στήθηκε" το κόλπο. Οι εμπλεκόμενες εταιρίες.

Της Εύας Καραμανώλη


Ζημιά άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έχει προκαλέσει σε τουλάχιστον 100 νοσοκομεία ανά την Ελλάδα ένας 55χρονος επιχειρηματίας ο οποίος μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερκοστολογούσε ιατρικά είδη μέχρι και 241%.
Ο επιχειρηματίας έχει ήδη συλληφθεί, ωστόσο στο στόχαστρο των εισαγγελέων διαφθοράς που χειρίζονται την έρευνα βρίσκονται τουλάχιστον 100 πρόσωπα οι οποίοι βρίσκονται σε διοικήσεις των νοσοκομείων ή είναι αρμόδιοι για τις προμήθειες σε ιατρικό υλικό καθώς εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας είχε βοήθεια " εκ των έσω".
Η έρευνα που αποκάλυψε την τεράστια αυτή υπόθεση απάτης σε βάρος του Δημοσίου ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου, ενώ την επιχείρηση για την σύλληψη του επιχειρηματία σε πολυτελές συγκρότημα με μεζονέτες στην Γλυφάδα εκτέλεσε η οικονομική αστυνομία.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας και οι τυχόν συνεργοί του , βαρύνονται με τα κακουργήματα της κατάρτισης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απάτη.
Ολα τα αδικήματα διώκονται με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται κατά πληροφορίες ότι από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medisal εμπορία ιατρικών ειδών) "παρέστησε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες, (π.χ Ευαγγελισμός, Θριάσειο, Παίδων Πεντέλη, Παπαγεωργίου , Ιπποκράτειο κλπ σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από Κυπριακή εταιρία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του....

Κυπριακή

Στην πραγματικότητα - κατά το κατηγορητήριο- "τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με την μεσολάβηση της κυπριακής εταιρίας, η οποία συστάθηκε μόνο και μόνο για να έχει μοναδικό πελάτη την εταιρία του κατηγορούμενου, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού.
Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος αγόραζε τα ιατρικά είδη σε τιμή έως και 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια - δήθεν - αγοράς από την κυπριακή εταιρία".
Χαρακτηριστικό είναι ότι η οικονομική αστυνομία, φέρεται να βρήκε στον υπολογιστή του έναν σκληρό δίσκο όπου υπάρχουν όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε τις υπερ-τιμολογήσεις.
Εντοπίστηκαν δε σύμφωνα με πληροφορίες 380 τιμολόγια που θεωρούνται πλαστά και εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις "αγορές των ιατρικών ειδών από την Κυπριακή εταιρία", τα οποία υπολογίζονται ότι κόστισαν στον ίδιο μόλις 8,5 εκατομμύρια!

Τσεχία

Ενδεικτικό είναι ότι ένα αιμοστατικό μηχάνημα που αγοράστηκε από την Τσεχία έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο έναντι 500 εκατομμυρίων.
Χαρακτηριστικό επίσης κατά τις αρχές είναι ότι τα ..."κέρδη" του εμφανίζονταν ως εταιρικά και ο ίδιος πως δεν είχε περιουσία, αλλά εμπλούτιζε τη ζωή του με Φεράρι και άλλες πολυτέλειες.
Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως εισέπραττε μέρισμα κερδών από την εταιρία του, π.χ το 2008 3,5 εκατομμύρια, το 2009 6,5 εκατ. και το 2010 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: