Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Φαρμακοποιοί: Στα χαρακώματα με την κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ τους

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της συμφωνίας που έχει πετύχει η κυβέρνηση με την τρόικα για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).
Η έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε το Σάββατο να κρατήσει τον κλάδο σε απεργιακή ετοιμότητα, εφόσον το νομοσχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης για τη συμφωνία κρύβει παγίδες ή θίγει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης  εκτίμησε ότι στη συνέλευση οι φαρμακοποιοί εμφανίστηκαν ενωμένοι και πως βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Στην συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, αποφασίστηκε πως στην περίπτωση που το νομοσχέδιο που θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θίγεται το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, θα υπάρξει άμεση και δυναμική απάντηση με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, ο ΠΦΣ έχει τονίσει με κάθε τρόπο αλλά και με σαφή και αξιόπιστα επιχειρήματα πως αποκρούει την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία είναι δομημένη και γραμμένη κατά παραγγελία συγκεκριμένων συμφερόντων και υιοθέτησε το υπουργείο Ανάπτυξης και η τρόικα.
Στα παραπάνω, η παράταξη του προέδρου του Συλλόγου της Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνου Λουράντου  απάντησε με μία σκληρή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την 'Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία, η ανακοίνωση του ΠΦΣ '...δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν περιγράφει τις αποφάσεις που έλαβε ο κλάδος σε αυτή'...

Πρωτοφανής

Η καταγγελία είναι πρωτοφανής και αιτιολογείται ως εξής:
Οι φαρμακοποιοί δεν συμφώνησαν ποτέ με την χορήγηση των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία για ένα τρίμηνο, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, ώστε να διαπιστωθεί ο ανταγωνισμός, να αποδειχθεί ότι δεν είναι.. καρτέλ και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουν στην κατοχή τους. 
Η δήθεν τρίμηνη παραμονή τους στα φαρμακεία θα αποτελέσει το 'άλλοθι' για να οδηγηθούν στα super markets με απελευθερωμένη τιμή, οδηγώντας τα εκ του ασφαλούς στις αυξημένες τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης.
Διαφωνούν με το πακέτο μέτρων που προσπαθούν να περάσουν μέσω της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το οποίο πουθενά δεν εφαρμόζεται στο σύνολό του και αποτελεί την πηγή της καταστροφής της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας και όχι μόνο.
Διαφωνούν με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και προτείνουν 48ωρο ανώτατο μέσο εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας.
Οι φαρμακοποιοί είναι εντελώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων και στην είσοδο οποιονδήποτε ιδιωτικών κεφαλαίων που ανατρέπουν την ιδιοκτησία του φαρμακείου από τον φαρμακοποιό.
Αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα ψήφισης, του οποιουδήποτε νομοσχεδίου περιλαμβάνει άρθρα με προτάσεις για τα φάρμακα και τα φαρμακεία που περιγράφονται μέσα στο κείμενο που προβάλλεται ως 'έκθεση του ΟΟΣΑ”.
Την ημέρα εκείνη θα λάβει χώρα πανελλαδική συγκέντρωση του κλάδου έξω από τη Βουλή και αντιπροσωπία του κλάδου θα βρίσκεται εντός Βουλής για κατάθεση απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: