Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Θλιβερή πρωτιά η Ελλάδα: Έχουμε τους περισσότερους θανάτους από γρίπη σε όλη την Ευρώπη

Ανοχύρωτη βρήκε την Ελλάδα ο ιός της γρίπης αφού οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και χρόνιοι πάσχοντες δεν εμβολιάστηκαν. Συνέπεια της τραγικής αυτής παράλειψης η χώρα μας φέτος να μετρά τους περισσότερους θανάτους  από γρίπη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 111 συμπολίτες μας έχασαν την μάχη για την ζωή εξαιτίας επιπλοκών που τους προκάλεσε ο θανατηφόρος ιός. Ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Βάσει των ίδιων στοιχείων, στην Ισπανία έχουν καταγραφεί 155 θάνατοι, ωστόσο ο πληθυσμός της χώρας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος, περίπου 46 εκατομμύρια. Στη Σουηδία, η οποία έχει συγκρίσιμο πληθυσμό με την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί μόνον τέσσερις θάνατοι. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αναφέρει θανάτους από τον ιό.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και επισημαίνεται πως τον Δεκέμβριο, οι Γιατροί του Κόσμου δήλωσαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπερβεί το λεγόμενο «φράγμα εμβολιασμού».
 
Χιλιάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, επειδή οι οικογένειές τους έχουν χάσει την πρόσβαση το σύστημα υγείας.
 
Εξάλου οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η εφετινή περίοδος εποχικής γρίπης είχε ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια στην Ελλάδα, καθώς επικράτησε ο υπότυπος Α(Η1Ν1)-pdm-09, ο οποίος προκαλεί χαρακτηριστικά σοβαρή νόσηση, ειδικά στα άτομα με υποκείμενες παθήσεις που τους προδιαθέτουν για επιπλοκές. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 24 Μαρτίου 2014, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 287 σοβαρά περιστατικά και 110 θανάτους, σε σχέση με την εποχική γρίπη. 108/110 θάνατοι (98%) συνέβησαν σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.
 
Δεκατέσσερα (14) από τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, δεν ανέφεραν άλλο παράγοντα κινδύνου εκτός από την παχυσαρκία, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερα (4) κρούσματα σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό.
 
Τέλος, 13 σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα (4), με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, έχασαν τη ζωή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: