Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Απίστευτο: Κουρεύτηκαν οριστικά τα φάρμακα για το 2014! Κάτω από 2 δις η δαπάνη

Με κάτι...εκατομμύρια λιγότερα θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ  σε φάρμακα φέτος καθώς περιοριζονται ακόμη περισσότερο τα κονδύλια που θα διατεθούν. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Το 2013 με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει καθηλωθεί ήδη στα 2,371 δις ευρώ ήταν μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που αναγκάστηκαν να πληρώσουν και μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και να πληρώσουν εξ ολοκλήρου κάποια σκευάσματα από την τσέπη τους επειδή δεν καλύπτονταν από τον Οργανισμό. 
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς τα 2,371 θεωρούνταν ήδη πολύ λίγα για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. 
 
Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι δραματική καθώς η δαπάνη θα πρέπει να κλείσει κάτω από 2 δις ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,919 δις ευρώ. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση συνολικά μετά από σχετικές παραινέσεις της τρόικα. 
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως ο ίδιος είπε σε δηλώσεις του είχε επιμείνει η δαπάνη να φθάσει τουλάχιστον στο 2,150 δις ευρώ, αλλά όπως παραδέχτηκε ο στόχος καθορίζεται με βάση τη συνολική χάραξη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 
 
Η χρονιά αναμένεται εξαιτίας των λιγοστών χρημάτων που θα διατεθούν για φάρμακα να είναι δραματική για τους ασθενείς. Άλλωστε καιρό τώρα ιατρικοί σύλλογοι, φορείς αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες (ΣΦΕΕ) είχαν δηλώσει πως θα προκληθεί μια ανθρωπιστική κρίση αν η δαπάνη πέσει στα 2 δις ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς θα πέσει αρκετά εκατομμύρια πιο κάτω γεγονός που δημιουργεί πλέον σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: