Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Διορθώσεις τιμών στα φάρμακα, από λάθος αριθμητικές πράξεις!

Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Μόλις 50 διορθώσεις τιμών που είχαν προκύψει από λάθος αριθμητικές πράξεις, διορθώσεις κωδικών και επαναφορά 10 περίπου ορφανών φαρμάκων στις σωστές τιμές τους περιέλαβε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.
Το νέο αυτό δελτίο τιμών, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Η επιτροπή τιμών δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί, με αποτέλεσμα να αφήνονται οι όποιες διορθώσεις αναμένονται από τις ενστάσεις αυτές, για τα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της γενικής ανακοστολόγησης.
Πρόκειται μάλιστα για τα δύο τρίτα των ενστάσεων που είχαν εξ΄ αρχής κατατεθεί στην επιτροπή τιμών, αφού στο προηγούμενο δελτίο τιμών είχε περιληφθεί μόλις το ένα τρίτο των ενστάσεων.

Η ανακοστολόγηση του Ιουνίου θα αφορά τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους, θα γίνει με νέα υπουργική απόφαση περί τιμολόγησης των φαρμάκων και θα περιλαμβάνει και νέες οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των προϊόντων.

Επίσης θα λαμβάνει μέριμνα για τη χρήση ή μη, των τιμών σε ορισμένες χώρες όπως η Τσεχία, η Ιταλία κλπ.
Παρότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι αναμένεται συνέχιση της συνεδρίασης και την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα καινούρια γενόσημα και πρωτότυπα φάρμακα που έχουν στο μεταξύ πάρει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά, παράγοντες της επιτροπής τιμών δήλωσαν πως δεν προβλέπεται νέα συνεδρίαση και παρέπεμψαν και αυτό το θέμα στη γενική ανακοστολόγηση του Ιουνίου.

Η φαρμακοβιομηχανία

Με αφορμή τα προβλήματα που επικρατούν στην αγορά από τη μη διόρθωση των τιμών, εξαιτίας διαφορετικής ερμηνείας των διατάξεων περί τιμολόγησης, οι τρεις σύνδεσμοι της φαρμακευτικής βιομηχανίας ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΣΑΦΕΕ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και επισημαίνουν πως βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς για μια ακόμα φορά το Υπουργείο αρνήθηκε να αποδεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής για διόρθωση όλων των λαθών τιμολόγησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά: «Καίτοι έχουν αναγνωριστεί τα υφιστάμενα λάθη, εντούτοις δεν διορθώνονται!

Το Υπουργείο αγνοεί επανειλημμένως τις σχετικές εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Τιμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο ελλείψεων εις βάρος των Ελλήνων ασθενών».

Σημειώνει ακόμη πως εκκρεμούν περίπου 600 ενστάσεις για:

  • (80 μοναδικά προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να έχουν τιμολογηθεί με το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στην ΕΕ, όπως άλλωστε προβλέπει και η νομοθεσία για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν γενοσήμα σε κυκλοφορία με την ίδια δραστική ουσία
  • 20 περίπου προϊόντα των οποίων η πατέντα λανθασμένα είχε θεωρηθεί λήξασα
  • Αρκετά προϊόντα τα οποία απουσίαζαν από το προηγούμενο Δελτίο Τιμών και προορίζονται κυρίως για εξαγωγές, αλλά και προϊόντα στα οποία προέκυψαν αναντιστοιχίες στις τιμές των χωρών αναφοράς, είτε στην αναγωγή τους σε περιπτώσεις διαφορετικής συσκευασίας, ή νομισματικής διαφοράς
  • Εγχώρια παραγόμενα προϊόντα τα οποία έχουν τιμολογηθεί με τρόπο που αντιβαίνει την υφιστάμενη νομοθεσία
  • Αρκετά γενόσημα στα οποία έχουν γίνει λανθασμένες αντιστοιχήσεις και αναγωγές στο ποσοστό τιμής των προϊόντων αναφοράς).
Παρόλα αυτά, έγινε διόρθωση μόνο ορισμένων αριθμητικών λαθών, η οποία «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει, δεδομένου ότι το ίδιο το Κράτος φαίνεται να δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά και να ενεργεί με επιλεκτικά κριτήρια, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις της αγοράς, προάγει τις επανεξαγωγές φαρμάκων και θα προκαλέσει περαιτέρω ελλείψεις. Μάλιστα, δεδομένης της σοβαρότητας και του αριθμού των ενστάσεων, η βιομηχανία είχε ζητήσει από το Υπουργείο να εκδώσει σύσταση να μη λαμβάνονται προσωρινά υπόψη οι τιμές που έχουν αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών, από τις χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, προκειμένου να μη δημιουργηθούν περαιτέρω ανωμαλίες στις διεθνείς αγορές και σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικές αποσύρσεις προϊόντων από τη χώρα μας».

Οι εκπρόσωποι των τριών συνδέσμων, καταλήγουν: «Επειδή το παράλογο κινδυνεύει να εδραιωθεί ως λογική πρακτική, επειδή το Κράτος πλέον αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί και επειδή η αντοχή έχει πλέον και τα όριά της, θα πρέπει επιτέλους όλοι να συμφωνήσουμε ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν εξασφαλιστεί πρώτα ένα περιβάλλον αξιόπιστο, σταθερό και προβλέψιμο, το οποίο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη και βασικά, με πρώτο και σημαντικότερο την ίδια τη νομοθεσία. Η αγορά και η βιομηχανία έχουν κουραστεί να σύρονται επί μακρόν σε αυτό το φαύλο κύκλο της συνεχούς απαξίωσης κάθε έννοιας δικαίου και λογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: