Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΕΕ: Πύρρειος νίκη της κεντροδεξιάς - Ανοδος της ακροδεξιάς

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο στις Ευρωεκλογές πανευρωπαϊκά σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία βασίζεται στα πρώτα αποτελέσματα και τα exit polls στα κράτη- μέλη της ΕΕ. Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία από τη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν. Την ίδια στιγμή, πρώτο έρχεται το ξενοφοβικό εθνικιστικό UKIP στη Βρετανία, σύμφωνα με το δίκτυο Sky News και με exit poll του Die Welt.  Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Δεύτερος ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.
Η κατανομή των εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής, όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις:
 1. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 211ευρωβουλετές
 2. Σοσιαλιστές και Δημοκρατες: 193 ευρωβουλευτές 
 3. Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες: 74 ευρωβουλευτές 
 4. Πράσινοι: 58 ευρωβουλευτές 
 5. Ευρωπαϊκή Αριστερά: 47 ευρωβουλευτές 
 6. Ανεξάρτητοι: 40 ευρωβουλευτές 
 7. Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστες: 39 ευρωβουλευτές
 8. Ευρωσκεπτικιστές: 33 ευρωβουλευτές 
 9. Άλλοι: 56 ευρωβουλευτές 
Διαβάστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, πριν από την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης του Ευρωκοινοβουλίου και τις εξελίξεις μετά τις κάλπες στην Ελλάδα.
Τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του ΛουξεμβούργουΖαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Γιούνκερ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ΕΛΚ προηγείται με ποσοστό 28,10% και αναμένεται ότι θα καταλάβει 211 από τις 751 έδρες.
Στη Γαλλία, σύμφωνα με τα exit polls, πρώτο έρχεται το ακροδεξικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, στη δεύτερη θέση η κεντροδεξιά, με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ολάντ να πέφτουν στην τρίτη θέση με 14%. Ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Δευτέρας.
Πρώτο κόμμα το ξενοφοβικό και εθνικιστικό κόμμα UKIP στη Βρετανία, που αφήνει πίσω του τους Εργατικούς, σύμφωνα με τα exit poll. Συγκεκριμένα, exit poll του Die Welt δίνει τα εξής αποτελέσματα: 
 • UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) - 30%
 • Εργατικοί - 26%
 • Συντηρητικοί - 23%
 • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - 8%
 • Πράσινοι - 7%
Στην Ιταλία, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα, τα exit polls δείχνουν πρωτιά Κεντροαριστεράς, ενώ καθαρά δεύτερος έρχεται ο Μπέμπε Γκρίλο με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αναλυτικά:
 • Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 29,5%-32,5%
 • Κίνημα Πέντε Αστέρια (αντιθεσμικοί - λαϊκιστές): 25% - 28%
 • Forza Italia (Κεντροδεξιά): 18%-20%
 • Νέα Κεντροδεξιά - Ένωση Κέντρου: 5% - 7%
 • Λέγκα του Βορρά (Ευρωσκεπτικιστική Δεξιά): 4,5% - 5,5%
Άνοδος της Ακροδεξιάς και στην Αυστρία, όπου αναδεικνύεται τρίτο κόμμα, καθώς από το 13%, στις προηγούμενες εκλογές, τώρα αγγίζει το 20%.
Στο 15% το νεοναζιστικό Jobbik στην Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερο αλλά με μεγάλη διαφορά.
Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και πτώση στα ποσοστά των Φιλελευθέρων, ενώ μία έδρα στην Ευρωβουλή κερδίζει το νεοναζιστικό NPD.
Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,58% των ψήφων (από 26,58% το 2009), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 97,8% των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 12,17 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Τα δύο κόμματα, που τότε είχαν κατέβει ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, είχαν κερδίσει συνολικά το 40,08% των ψήφων.
Για μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Ισπανία κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην Κύπρο, διαφαίνεται καθαρή νίκη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: