Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Αναστέλλεται η αξιολόγηση της απόδοσης των δημόσιων νοσοκομείων

Ανακαλείται από το υπουργείο Υγείας απόφαση για ανάθεση εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με την οικονομική και λειτουργική απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων για τα έτη 2012 και 2013.
Το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας για αναστολή ένταξης νέων έργων και εξυγίανση των ήδη ενταγμένων.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη.
Ο κ. Καλλίρης διευκρινίζει ότι η διαδικασία απένταξης έργων από το ΕΣΠΑ διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ομαλή μετάβαση στην νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έναν...ποταμό ένταξης νέων έργων στο τρέχον ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψει την εθνική χρηματοδότηση που αναλογεί σε αυτά.
Ενδεικτικό είναι ότι μόνον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2013, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 236 νέες πράξεις, με προϋπολογισμό 340,9 εκατομμύρια ευρώ!
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης διέταξε το άμεσο “κλείδωμα” εισαγωγής νέων εντάξεων.

Προϋπολογισμός

Το πάγωμα περιέλαβε και το έργο για την οικονομική και λειτουργική απόδοση των νοσοκομείων, παρότι ο προϋπολογισμός του είναι σχετικά μικρός (8.610 ευρώ).
Αντικείμενό του ήταν η ανάλυση και ερμηνεία βασικών δεικτών, όπως:
Το συνολικό φαρμακευτικό κόστος ανά ασθενή και ημέρα νοσηλείας, η μέση διάρκεια διαμονής και αριθμός ιατρών και νοσηλευτών ανά κλίνη και ο αριθμός επεμβάσεων ανά ασθενή.
Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ στις αρχές του μήνα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013 και ειδικότερα στο πρόγραμμα “Παροχή Υπηρεσιών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: