Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Γιατρός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ με επιπλοκές της γρίπης- Στους 26 οι νεκροί


  • Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γιατρός στην Αθήνα, νοσηλευτής στην Κρήτη, οι άνθρωποι της Υγείας πλήττονται φέτος κατά κόρον από τον ιό Η1Ν1 και καταλήγουν στις ΜΕΘ. Εν τω μεταξύ, άλλοι 4 συνάνθρωποί μας κατέληξαν χθες από επιπλοκές ενώ 9 παιδιά συνολικά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν οι δύο νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί φέτος με το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Υγεία, στην χώρα μας, δεν εμβολιάζονται. Άγνωστο γιατί, θεωρούν εαυτούς άτρωτους και παραβλέπουν την ανάγκη για εμβολιασμό, παρότι καλούνται να διαχειρίζονται όλο τον χειμώνα ασθενείς με γρίπη...
Πάντως την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ ένας νοσηλευτής στην Κρήτη ο οποίος τελικά φαίνεται ότι ξεπερνάει τον κίνδυνο ενώ το τελευταίο 2ήμερο εισήχθη σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας γιατρός με επιπλοκές από τον Η1Ν1.
Η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει ότι μέχρι το πρωί της Τετάρτης 22 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, 77 νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και 110 ασθενείς καταμετρούνται με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 141 έχουν περάσει συνολικά από ΜΕΘ από τον Δεκέμβριο.
Μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Έθνος» ο καθηγητής παθολογίας, και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, εξήγησε ότι το στέλεχος του ιού που επικρατεί φέτος είναι ο γνωστός από το 2009-10, Η1Ν1 ο οποίος έχει μετατραπεί σε εποχικό ιό έκτοτε.
Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης πρέπει να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες, να τηρούμε όλοι αυστηρά μέτρα υγιεινής με πρώτο το συχνό πλύσιμο των χεριών, να ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας αν τα συμπτώματα επιμένουν ή παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό και πόνο στο στήθος και να μας χορηγούνται αντιικά σκευάσματα όσο πιο σύντομα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων γίνεται. Ιδανικά στο πρώτο 24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: