Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών από τις ελλείψεις κρεβατιών εντατικής θεραπείας

Ακροβασίες μεταξύ ζωής και θανάτου, γίνονται καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Το πρόβλημα είναι χρόνιο, αλλά τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε τα όρια: Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ, την πρωτοχρονιά, 52 άνθρωποι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε διαδρόμους ή απλούς θαλάμους, περιμένοντας να ελευθερωθεί κρεβάτι στην εντατική.
Τουλάχιστον 39 άνθρωποι περιμένουν σήμερα να βρεθεί άδειο κρεβάτι σε ΜΕΘ της Αττικής.
Όσο παραμένουν εκτός μονάδας, οι κίνδυνοι για τη ζωή τους είναι μεγάλοι, ενώ το έργο της νοσηλείας καθίσταται άθλος για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, στην περίπτωση που λειτουργούσαν τα 150 έως 200 κλειστά κρεβάτια σε διάφορες ΜΕΘ της χώρας.

Ελλείψεις

Το ΕΣΥ διαθέτει συνολικά 650 θέσεις εντατικής νοσηλείας, αλλά λειτουργούν λιγότερες από 500, εξαιτίας ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους.
Ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην εντατική, χρειάζεται πλήρη κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό. Σε περίπτωση ελλείψεων, θέσεις νοσηλείας κλείνουν, καθώς δεν είναι εφικτή η ασφαλής λειτουργία τους.
Καθόλου ασφαλής, ωστόσο, δεν είναι η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε απλούς θαλάμους ή – ακόμη χειρότερα – σε διαδρόμους.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη το επόμενο διάστημα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Προσλήψεις

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η έναρξη διαδικασιών πρόσληψης 585 ατόμων, επικουρικού προσωπικού, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.
Πρόκειται για νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας έως 12 μήνες.
Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και οι εργαζόμενοι αναμένεται να διοριστούν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της χώρας στις αρχές του 2016.
Σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες για την πρόσληψη 985 μόνιμων εργαζομένων στο ΕΣΥ, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες 2.440 θέσεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: