Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Για την συνάντηση με τους Υπουργούς Υγείας Δευτέρα 14/11 - Δήλωση από Πάνο Παπανικολάου, Νευροχειρουργό, ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή

Για την συνάντηση με τους Υπουργούς Υγείας Δευτέρα 14/11
Δήλωση από Πάνο Παπανικολάου, Νευροχειρουργό, ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή
Στα πλαίσια στάσης εργασίας ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ και κινητοποίησης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων και επιτροπές κατοίκων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14/11 στις 1.30 μμ συνάντηση με τον Υπουργό και τον Αν. Υπουργό Υγείας. 
Η πολιτική ηγεσία ανέφερε οικονομικά στοιχεία για να αποδείξει πως η ροή χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία είναι βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί ως τώρα στα νοσοκομεία και ΚΥ 1,039 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό και 193 εκ από τον ΕΟΠΥΥ συν κάποια πρόσθετα από τον ΕΟΠΥΥ προς τα εποπτευόμενα νοσοκομεία. Η πολιτική ηγεσία δηλώνει πως ως 31/12/16 θα δοθούν από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα οφειλόμενα ώστε τελικά το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 600 εκ για το 2016. Επίσης η πολιτική ηγεσία εκτιμά πως για πρώτη φορά είναι θα είναι τακτοποιημένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές, ενώ δεν θα απαιτηθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Θεωρηθεί θετικό πως δεν θα υπάρξει αξιόλογη υπέρβαση δαπάνης σε σχέση με τα προκαθορισμένα (Σ.Σ. μνημονιακά …) όρια. Η πολιτική ηγεσία τέλος βεβαιώνει πως τα όποια προβλήματα με ελλείψεις υλικών/φαρμάκων δεν οφείλονται σε οικονομική δυσπραγία αλλά στην γραφειοκρατία των διαδικασιών.
Παρά αυτήν την αφήγηση θριαμβολογίας, είναι σαφές πως ομολογούνται τα παρακάτω : 1) τα 1,042 δις ευρώ που προβλέπονταν από το κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, διαρκώς μειούμενα λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων  σε σχέση με τα αντίστοιχα 1,3 του 2015, τα 1,6 του 2014 και τα 1,9 του 2013 είναι το ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεραστεί 2) ο ΕΟΠΥΥ έχει δώσει λιγότερα από 200 εκ σε σχέση με τα 600 που είχαν εξαγγελθεί από την ίδια την πολιτική ηγεσία για το 2016 σε δηλώσεις της τον 11/2015 – τα υπόλοιπα είναι ακόμα στην σφαίρα της υποσχεσιολογίας, της οποίας τα περιθώρια στενεύουν αφού έχουμε ήδη 15/11 και μιλάμε για εκταμίευση ως 31/12 3) οι οικονομικές υπηρεσίες πολλών νοσοκομείων επιμένουν πως τα κονδύλια του 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί και πως απαιτείται πάλι έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για να βγει στοιχειωδώς η χρονιά, με δεδομένες τις περικοπές σε απαραίτητες δαπάνες πλην των αναλώσιμων 4) για την συνεχιζόμενη γραφειοκρατία στις διαδικασίες προμηθειών αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση που την διατηρεί. Κάθε άλλο παρά τίτλος τιμής είναι η πλήρης εξόφληση υπερτιμολογήσεων που είχαν γίνει με έωλες διαδικασίες, ενώ τον νέο νόμο για τις προμήθειες που είχε εξαγγελθεί από τον 2/2015 ακόμα τον περιμένουμε μετά από 20 μήνες.
Όσον αφορά το θέμα των επικείμενων απολύσεων Επικουρικών επιμελητών το οποίο αποτελούσε και τον κύριο λόγο της κινητοποίησης ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ  : 
Η πολιτική ηγεσία παραμένει εμμονικά αμετακίνητη στην απαράδεκτη θέση της για απόλυση των υπηρετούντων Επικουρικών με την λήξη της κάθε θητείας και για συνέχιση του αισχρού καθεστώτος προσωρινότητας – ομηρίας – ανακύκλωσης μεταξύ ανεργίας και αναξιοπρεπούς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην χθεσινή συνάντηση – στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα Επικουρικών γιατρών Αθήνας & Πειραιά – καταρρίφθηκαν με συντριπτικό τρόπο όλα τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας. Κατ αρχήν καταρρίφθηκε το «επιχείρημα» πως δήθεν οι 650 γιατροί που περιμένουν στην λίστα να διοριστούν ως Επικουρικοί με «κανιβαλίστικο» τρόπο απαιτούν την απόλυση των υπηρετούντων για να … «πάρουν σειρά».  Αποδείχτηκε στην συζήτηση πως το «επιχείρημα» αυτό εκτός από ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ στην χυδαία λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού»,  είναι και τελείως αναληθές : κανένας απολύτως από τους ειδικευμένους γιατρούς της λίστας δεν ζητά την απόλυση συναδέλφων του – αντίθετα, η απόλυση των σήμερα υπηρετούντων και η διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής & επιστημονικής αξιοπρέπειας – προσωρινότητας – ομηρίας θα δώσει το μήνυμα και στους επόμενους ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ και να αναζητήσουν επαγγελματική προοπτική στο εξωτερικό οξύνοντας το πρόβλημα της επιστημονικής μετανάστευσης. Επίσης, κατατέθηκαν με συντριπτικό τρόπο δεδομένα από συγκεκριμένα τμήματα που αποδεικνύουν πως η αυστηρά ετήσια θητεία ειδικευμένου γιατρού με ημερομηνία λήξης ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό στην παρεχόμενη περίθαλψη, αφού ο γιατρός μέχρι να προσαρμοστεί στις πανθομολογούμενα ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες χρειάζεται πολλούς μήνες και μετά θα πρέπει να φύγει για να έρθει ο επόμενος. Το αποκορύφωμα εκτός των υπολοίπων ήταν το ακόλουθο : η πολιτική ηγεσία δήλωσε εμφατικά πως οι θέσεις μόνιμων Επιμελητών που έχουν προκηρυχθεί μετά τον 3/2016 είναι 750, ενώ έχουν «ξεπαγώσει» οι διαδικασίες άλλων 250 από παλιότερες προκηρύξεις. Επίσης πως οπωσδήποτε ως το τέλος του 2017 θα έχουν προκηρυχθεί και καλυφθεί άλλες 2000 θέσεις. Τέλος πως η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού συνολικά «είναι εξασφαλισμένη» αφού το σχετικό κονδύλι είναι στα 87 – 95 εκ ευρώ φέτος συγκριτικά με τα περσινά 30 – 40, ενώ υποτίθεται πως προβλέπεται και μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς αν χρειαστεί. Μετά από τα παραπάνω λοιπόν τέθηκε για άλλη μια φορά το εύλογο ερώτημα : αν όλα αυτά ισχύουν, ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν κρατά στις θέσεις τους περίπου 1100 Επικουρικούς επιμελητές των οποίων οι συμβάσεις λήγουν ως και 30/9/17 με ταυτόχρονη άμεση απορρόφηση ΚΑΙ των 650 που έχουν υποβάλλει αίτηση για Επικουρικοί (σύνολο 1750) τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (στις οποίες έχουν δηλώσει ή θα δηλώσουν υποψηφιότητα σχεδόν όλοι οι παραπάνω) για τον διορισμό των 750 + 250 + 2000 = 3000 μόνιμων Επιμελητών που η ίδια η πολιτική ηγεσία ισχυρίζεται πως θα ολοκληρώσει ως το τέλος του 2017 ?  Φυσικά ΚΑΜΙΑ απολύτως απάντηση δεν δόθηκε στο ερώτημα αυτό …
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται πως η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας στο θέμα των Επικουρικών γιατρών ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ υπακούει : στην «πάγια εντολή» από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ για όλο και μεγαλύτερο μέρος του υγειονομικού προσωπικού (των γιατρών συμπεριλαμβανομένων) με προσωρινές ελαστικές σχέσεις εργασίας που θα μισθοδοτείται από τα «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων και ΟΧΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αδιάφορο ό,τι έχει να κάνει με  την επιστημονική συνέχεια, την καλή λειτουργία των τμημάτων, τα αυτονόητα εργασιακά – επιστημονικά δικαιώματα των υγειονομικών, την στοιχειώδη κοινή λογική. Ενδιαφέρει μόνο η αμετακίνητη προσήλωση στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης. Τέλος …
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός τουλάχιστον δέχτηκε να προωθήσει ρύθμιση ώστε ο Επικουρικός με ετήσια θητεία να μένει στην θέση του μέχρι τον διορισμό του επόμενου, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμα να υποβάλλει και αυτός αίτηση στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ.
Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τους εργολαβικούς εργαζόμενους (για τα οποία πιθανότατα θα υπάρξει αναλυτική σχετική ενημέρωση από τα σωματεία εργαζομένων Ευαγγελισμού, Αττικού και Άγιου Σάββα που εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση) η κυριότερη είδηση ήταν πως η πολιτική ηγεσία ομολόγησε το ότι με την νέα νομοθετική ρύθμιση («διυπουργική τροπολογία» που ψηφίστηκε πρόσφατα με το νομοσχέδιο περί «κοινωνικής – αλληλέγγυας οικονομίας») ΔΕΝ θα συνεχίσουν να εργάζονται όλοι οι σημερινοί εργολαβικοί ούτε καν για τα 2 χρόνια που προβλέπεται να υπάρχει ο «θεσμός» κατ ανώτατο όριο : όσοι/όσες έχουν λιγότερους από 38 μήνες συνεχούς προϋπηρεσίας στο εργολαβικό συνεργείο (δηλαδή περίπου το 30% των σημερινών εργολαβικών) ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ από τώρα λόγω των προβλέψεων περί μοριοδότησης στην «διυπουργική τροπολογία». Επιβεβαιώθηκε δηλαδή αυτό που είχαμε εκτιμήσει όταν ψηφιζόταν η ρύθμιση αυτή, την οποία και για αυτόν τον λόγο και για πολλούς άλλους την είχαμε χαρακτηρίσει απαράδεκτη.
Ο αγώνας συνεχίζεται με τις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας 15-16-17 Νοέμβρη, με την απεργία της ΑΔΕΔΥ και σωματείων ιδιωτικού τομέα 24 Νοέμβρη και με την πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ 8 Δεκέμβρη.
Ιδιαίτερα το θέμα των Επικουρικών συναδέλφων θα είναι στην άμεση προτεραιότητά μας μέχρι η κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: