Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Στις επάλξεις οι γιατροί της Αθήνας και Πειραιά για τους επικουρικούς γιατρούς

  •  
Στάση εργασίας στην Αττική στις 14/11 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επικουρικών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας, 24ωρη απεργία στις 24/11 και πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 8/12 με πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας είναι οι κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί για την μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Στις 14/11 εξάλλου η ΟΕΝΓΕ καλεί σε πανελλαδική μέρα δράσης για τους επικουρικούς. Οι ενώσεις να συνεδριάσουν και να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδείξουν το ζήτημα ενώ θα γίνουν και συγκεντρώσεις στις ΥΠΕ.

Διαβάστε παρακάτω τις ενημερώσεις της ΔΗΠΑΚ για τους επικουρικούς και την συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ:
Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συνάδελφοι-ισσες,
Την Πέμπτη 3/11 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των διοικητών της Α΄ και Β΄ΥΠΕ με εκπροσώπους των σωματείων των νοσοκομείων, του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και επικουρικών γιατρών. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ έθεσαν για μια ακόμα φορά την ανάγκη των μαζικών προσλήψεων προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και τη θέση μας για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Και οι δυο διοικήσεις επί της ουσίας δήλωσαν τη συμφωνία τους με την ηγεσία του υπουργείου η οποία παραμένει αμετακίνητη στην απόλυση των συναδέλφων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την πολυσυζητημένη προκήρυξη 2000 μόνιμων θέσεων μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβαση τους. Δείχνει στην πράξη ότι θεωρεί τους επικουρικούς γιατρούς αναλώσιμους, ότι θέλει να ανακυκλώσει την ανεργία.
Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, η κερδοφορία των λίγων.
Γυρνάμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές παρατάξεις που βάζουν πλάτη στις απολύσεις.
Η παράταξη του ΜΕΤΩΠΟΥ (ΣΥΡΙΖΑ)  προσπαθεί να μας πείσει για τη λογική του «εφικτού» και του «μικρότερου κακού». Στηρίζει την κυβέρνηση και τις απολύσεις. Για αυτό:
·         υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε ανοχή γιατί δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία,
·         συμφωνεί να απολυθούν οι συνάδελφοι αρκεί να προκηρυχθούν νέες θέσεις!
·         χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αξιοκρατίας σαν πρόσχημα για απολύσεις! Αξιοκρατία όμως δε σημαίνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο, ούτε συμβιβασμό με την ανεργία.
Η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και η ΑΡΣΙ(ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διαφωνούν με την μονιμοποίηση των επικουρικών. Αν και στις συγκεκριμένες συνθήκες τάσσονται κατά των απολύσεων, διαφωνούν με την πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ΑΡΣΙ μάλιστα ζητά στην ουσία παράταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας «επ’ αόριστον» (!!!)
Δεν κάνουμε πίσω!
Συνεχίζουμε τον αγώνα με κριτήριο τις ανάγκες μας!
Δεν μπορεί κανένας να επικαλείται την “αξιοκρατία” ως πρόσχημα για απολύσεις ειδικευμένων γιατρών, πολλοί από τους οποίους ουσιαστικά στηρίζουν την λειτουργία ολόκληρων τμημάτων και κλινικών.
Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται την ανάγκη “να γίνουν κρίσεις”, όταν αυτοί οι συνάδελφοι δουλεύουν χρόνια στα νοσοκομεία και έχουν κριθεί στην πράξη, δουλεύοντας σε δύσκολες συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Είναι ψέμα ότι οι επικουρικοί που ανανεώθηκε η σύμβαση τους είναι ευνοημένοι και οι υπόλοιποι αδικημένοι. Και οι μεν και οι δε είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας, της δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα, όπως και το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Μαζί πρέπει να μπουν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Στον αγώνα αυτό θέση έχουν όλοι οι υγειονομικοί μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της έλλειψης προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.
Συμμετέχουμε μαζικά στις πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ:
·         Κινητοποιήσεις στις Διοικήσεις με το που λήγει η σύμβαση κάποιου επικουρικού. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
·         Στάση εργασίας  στις 14/11 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επικουρικών γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας
·         24ωρη απεργία στις 24/11.
·         Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 8/12 και πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
(ΤΡΙΤΗ 8/11 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ)
Μετά τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 4/11/2016 με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, η ΔΗΠΑΚ ενημερώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τα παρακάτω:
- Η συνάντηση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ είναι γνήσιο κόμμα του κεφαλαίου, της ΕΕ, της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Οι θέσεις που μας εξέφρασε μέσω του προέδρου της για ζητήματα που ταλανίζουν υγειονομικούς και ασθενείς ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Δείχνουν έκδηλα τη στρατηγική της σύμπλευση με την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
-Για του λόγου το αληθές ο πρόεδρος της ΝΔ:
·         ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΧΙ στη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών ταυτιζόμενος με τη σημερινή ηγεσία του Υπ.Υγείας (“μιλάμε για λήξη των συμβάσεων και όχι για απολύσεις”)
·         ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ τις 6500 κενές οργανικές θέσεις (των ήδη πετσοκομένων από τους αντιλαϊκούς οργανισμούς Λοβέρδου) που έτσι κι αλλιώς απέχουν πολύ από την ικανοποίηση των αναγκών του λαού μας σε υγεία-πρόνοια-περίθαλψη. (“...μόνο όσοι χρειάζονται θα προσληφθούν”). Αναμάσησε τα παλιά επιχειρήματα για “υπερπληθώρα” γιατρών και “υγειονομικο χάρτη”.
·         ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ για το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων παρά τις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου της ΔΗΠΑΚ.
·         ΚΥΝΙΚΑ ΕΘΕΣΕ ΘΕΜΑ “υψηλού κόστους για τα αντικαρκινικά φάρμακα”.
-Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι: “ο δικός μας στόχος είναι να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας”. Αυτό σημαίνει ελάχιστες παροχές επιπέδου πτωχοκομείου για τους πιο εξαθλιωμένους και καθολικές πληρωμές από το λαό. Ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας, θα έχει  αντίστοιχη ποιότητα υπηρεσιών. Εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας και μάλιστα πολλών ταχυτήτων.
Και όλα αυτά για να καταλήξει στο ζουμί της νέας πρότασης για την υγεία που ετοιμάζει η ΝΔ: “Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, “προσλήψεις με βάση τον προϋπολογισμό” και αυτά ...όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Με την επισήμανση ότι “η επόμενη κυβέρνηση θα πάρει τη χώρα στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ!”. Βρε κάτι μας θυμίζει...
-Η επιστράτευση των ίδιων επιχειρημάτων με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί “πάταξης και κυνηγητού της διαφθοράς”, “εξορθολογισμού των δαπανών”, “ελέγχου του όγκου της συνταγογράφησης”  αποδεικνύουν ότι συμφωνούν με την πολιτική των περικοπών των δαπανών στην Υγεία. Οι κορώνες συμπάθειας για το “φιλότιμο των εργαζομένων” είναι η αναγκαία σάλτσα, το περιτύλιγμα για να κρύψουν τη βαρβαρότητα της πολιτικής που εφάρμοσαν ως κυβέρνηση και στηρίζουν ως αντιπολίτευση.
-Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να βγάλουν συμπεράσματα. Όσο κουμάντο κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η υγεία είναι εμπόρευμα και κόστος, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένας «σωτήρας» αν δεν παλέψουμε εμείς οι ίδιοι. Τέρμα στη μοιρολατρία, στο «δε γίνεται τίποτα», στη λογική του λιγότερο κακού. Δυναμώνουμε τον  κοινό αγώνα με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και ασθενείς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: