Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2016
Α.Π:7554



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 4-11-16


Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε συνεδρίασε στις 4/11/2016.  Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στο χώρο της Υγείας παραμένει δραματική. Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων,  σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές. Επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, εικόνα διάλυσης σε αρκετές περιπτώσεις. Υγειονομικοί στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, αύξηση των πληρωμών των ασθενών.                                                                                      
Η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων παραμένει. Τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόλις 200 εκ. από τα 600  εκ. που προβλέπονταν  έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ το συνολικό χρέος  του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ξεπερνά τα 2,5 δις. Παρά την αύξηση του αιματοβαμμένου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 3,5 δις από  την φοροεπιδρομή  σε βάρος του λαού, παρά το πετσόκομμα των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δαπανών κλπ, παραμένει το «ταβάνι» της χρηματοδότησης για τα δημόσια νοσοκομεία  στο ανεπαρκέστατο ποσό των 1,154 δις.  Σχεδιάζεται μείωση κατά  200 εκ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ.
Παρά τις υποσχέσεις  της κυβέρνησης ότι δε θα πειραχτεί το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχει μπει η εξοικονόμηση 300 εκ. ευρώ από την «αναδιάρθρωση» των ειδικών μισθολογίων, που είναι άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση.
Οι ανάγκες των υγειονομικών και των ασθενών στην πρέσα. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες νέα προκλητικά προνόμια, φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, ζεστό κρατικό χρήμα. 
Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Το πρόσφατο κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο της Λαμίας λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα. Τη στιγμή που τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς φτάνουν τα 6.600  και οι ανάγκες είναι  πολλαπλάσιες, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της για την απόλυση 1.400 επικουρικών γιατρών.  Από αυτούς οι 1.050 θα απολυθούν μέχρι και 30/9/2017. Η κυβέρνηση  στερεί από το δημόσιο σύστημα υγείας αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό με πολύτιμη κλινική εμπειρία, που στηρίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών.  Από τη μία ισχυρίζεται ότι διαφωνεί με το θεσμό του επικουρικού από  την άλλη όχι μόνο τον διατηρεί με το πρόσχημα της κάλυψης έκτακτων αναγκών που στην πραγματικότητα είναι μόνιμες ανάγκες, αλλά επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, στη διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού που δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι επικουρικοί πληρώνονται από τα «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων, και  θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ευκαιριακής απασχόλησης.                                                                           
Η προκήρυξη  2000 θέσεων μόνιμων γιατρών για το 2017 τις  οποίες  έχουν προαναγγείλει δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από τις απολύσεις των επικουρικών, τις παραιτήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις. Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού «φταίνε οι γιατροί που δεν κάνουν εισηγήσεις», «φταίει  η γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ»  είναι προσχηματικοί και προκλητικοί. Ας το λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Προσπαθούν να μπαλώσουν όπως όπως τα κενά  με περιπλανώμενους υγειονομικούς από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη, με εξαναγκασμό σε εξοντωτική, απλήρωτη σε αρκετές περιπτώσεις υπερεργασία.                                                                                             
Τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής  πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας, που με συνέπεια υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής  της εμπορευματοποίησης, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία, πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες.
Θέλουν οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργούν με  ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς - πελάτες, στον ΕΟΠΥΥ κλπ. Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης, το πρότυπο της  «(ψευτο) αριστερής επιχειρηματικότητας».
Παράλληλα με την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων μας και σε βάρος των δικαιωμάτων των ασθενών, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας.  Οι διοικούντες  του Πανεπιστημιακού Λάρισας κάνουν διαρκώς  οριζόντιες περικοπές στα δεδουλευμένα των τακτικών εφημεριών και  απειλούν από πάνω τους νοσοκομειακούς γιατρούς επειδή διεκδικούν  το αυτονόητο – την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους. Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Κυπαρισσίας διαμορφώνει κατά το δοκούν το πρόγραμμα των εφημεριών αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημονικά υπευθύνων και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη  έγκριση από το επιστημονικό συμβούλιο Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Χανίων εντέλει γιατρούς να εφημερεύουν 15 ημερονύχτια σερί. Ο διοικητής του «Κωνσταντοπούλειου» απειλεί τους γιατρούς της Οφθαλμολογικής Κλινικής με πειθαρχική δίωξη επειδή δημοσιοποιούν τα προβλήματα του τμήματός τους. Ο διοικητής του «Ασκληπιείου» Βούλας φέρεται σκαιότατα στους εργαζόμενους. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ απειλεί γιατρούς και εργαζόμενους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του σωματείου τους.  Στοχοποιούνται νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί ως «ένοχοι» για τα προβλήματα στην Υγεία για  να «αθωώνεται» το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων.
Δίνουμε  μαχητική απάντηση. Οργανώνουμε τους αγώνες μας για την απόκρουση και την ανατροπή της καταστροφικής για το λαό πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι της, και υπαγορεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Με βάση τα παραπάνω, η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε :
-Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών στις  14/11. Προκηρύσσει Παναττική στάση εργασίας 11:00-15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12:30. Καλεί τις Ενώσεις των Γιατρών σε όλη τη χώρα να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις 14/11 (συσκέψεις επικουρικών, δημιουργία επιτροπών αγώνα επικουρικών , στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, στις Υγειονομικές Περιφέρειες κλπ.)
- Συμμετοχή του κλάδου στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11. Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας  να συνεδριάσουν άμεσα, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουν μέτρα οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας.                                                                                  
-Προκηρύσσει Πανελλαδική Απεργία  στις 8/12  ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου και Πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας  σε ώρα που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
-Συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας  με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Η επίσκεψη  του προέδρου των ΗΠΑ, παραμονή της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  πραγματοποιείται σε μία περίοδο που εντείνεται η επιθετικότητα των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν τους λαούς και βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια τους. Συμμετοχή  στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου 15-17/11 
-Κλιμάκωση της παρουσίας της Ε.Γ και του Γ.Σ της  ΟΕΝΓΕ σε όλη την χώρα. Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ θα επισκεφτεί το νοσοκομείο της Λαμίας για να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των συναδέλφων ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τις Ενώσεις  για την καταγραφή, την ανάδειξη των προβλημάτων και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων. Είναι θετική η σχετική εμπειρία από τη σύσκεψη των Ενώσεων της 6ης ΥΠΕ που είχε συγκαλέσει η ΕΙΝΑ. 
-Διοργάνωση  σύσκεψης για τα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Η σύσκεψη θα ορισθεί σε εύθετο χρόνο ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στις αντίστοιχες Ενώσεις να προετοιμαστούν. Η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη στις  25/11 για πανεπιστημιακούς καθηγητές της Λάρισας που φέρονται πως χειρουργούσαν παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές. 
-Διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα ειδικευόμενων, ιατρικής εκπαίδευσης, ανεργίας νέων γιατρών, ιατρικής μετανάστευσης.
-Πρωτοβουλίες  σε συνεργασία με τις Ενώσεις  για τα προβλήματα της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών με επισκέψεις στους καταυλισμούς προσφύγων και  στα νοσοκομεία που εμπλέκονται. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων να έχει παραδοθεί ουσιαστικά στις Μ.Κ.Ο. 
-Την αποστολή εξώδικου της ΟΕΝΓΕ στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για την μη τήρηση των ρεπό και τον  εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση.
-Δημιουργία ιστοσελίδας της ΟΕΝΓΕ που θα συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Διεκδικούμε :
-Καμία απόλυση κανενός από τους 1400 επικουρικούς γιατρούς. Να απορροφηθούν άμεσα οι πάνω από 600 επικουρικοί που είναι στη λίστα. Δεν περισσεύει κανείς!
-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με επίσπευση των διαδικασιών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που διαιωνίζουν την εργασιακή ομηρία και ανακυκλώνουν την ανεργία. 
-Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.
-Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.
-Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε.
-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
-Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
-Να σταματήσουν άμεσα όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και τρομοκρατίας από Υπουργείο - Διοικήσεις ΥΠΕ - Διοικήσεις Νοσοκομείων και Διευθυντών ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα ανεχτούμε τέτοια γεγονότα που τελευταία έχουν πάρει μεγάλη έκταση.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.  ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: