Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό Νοσοκομείου με ιδιώτη γιατρό! Οι αμοιβές των 46.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις

Το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό με ιδιώτη γιατρό φαίνεται ότι υλοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες με αμοιβή 46.000 ευρώ!

Το είπε και το έκανε τελικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αρχίζει να προσλαμβάνει γιατρούς με μπλοκάκιστα νοσοκομεία προκειμένου να καλύψει τα κενά και μάλιστα με υψηλές αμοιβές. Μπορεί η αριστερή κυβέρνηση να είναι υπέρ του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά ενίοτε εφαρμόζει και άκρως …δεξιά πολιτική. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Γιατροί και νοσηλευτές με «μπλοκάκι» σε Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας! Οι λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr το πρώτο επίσημο συμφωνητικό έγινε στο Νοσοκομείο της Λέρου όπου προσελήφθη για έναν χρόνο νεφρολόγος έναντι αμοιβής 46.000 ευρώ με υποχρέωση από την πλευρά του γιατρού να βρίσκεται στο νοσοκομείο από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 – 15:00 και τις υπόλοιπες ώρες των ημερών και των αργιών να βρίσκεται σε ετοιμότητα (on call) λόγω της ιδιαιτερότητας και των αυξημένων αναγκών της Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Οι αμοιβές με μπλοκάκι
Το Νοσοκομείο υποχρεούται να καταβάλει στον ιατρό ως αμοιβή το ποσό των
Σαράντα έξι χιλιάδων (46.000,00) €, κατανεμημένο σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 3.833,33 € , αφαιρουμένου του κατά νόμο παρακρατούμενου φόρουεισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των προβλεπόμενων νομίμων κρατήσεων.
Το συμφωνητικό του νοσοκομείου της Λέρου με τον ιδιώτη γιατρό άρχισε ήδη να υλοποιείται και θα έχει διάρκεια έναν χρόνο.
Οι μισθοί των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ
Σήμερα οι αποδοχές των μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνονται από την πρόσθεση του βασικού μισθού συν το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, συν το επίδομα της Βιβλιοθήκης το οποίο είναι και το μοναδικό αφορολόγητο. Το σύνολο του ποσού που προκύπτει φορολογείται όπως εξάλλου και οι εφημερίες.
Ο βασικός μηνιαίος μισθός των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνεται ως εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής 1.665 €
β. Διευθυντής 1.580 €
γ. Επιμελητής Α` 1.513 €
δ. Επιμελητής Β` 1.321 €
ε. Ειδικευόμενος 1.007 €».
Το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενο κατά βαθμό, είναι το εξής:
α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 238 €
β. Επιμελητής Α` 205 €
γ. Επιμελητής Β` 174 €
δ. Ειδικευόμενος 190 €
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου με αφορμή την αποκάλυψη του HealthReport.grεπισημαίνει: «Δυστυχώς αυτό είναι μία γνωστή κατάσταση για την οποία είχαν γίνει πολλές καταγγελίες από συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
Αποδεικνύει τον παραλογισμό της εφαρμοζόμενης τα τελευταία χρόνια πολιτικής από τις μνημονιακές κυβερνήσεις που δεν ολοκληρώνουν ποτέ τις διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων γιατρών ΕΣΥ για τις οποίες υπάρχει πάντα πληθώρα αιτήσεωνκαι προτιμούν να συμπληρώνουν κάποια κενά είτε με διορισμούς προσωρινών επικουρικών γιατρών ή με συνεργασία με τοπικούς ιδιώτες.
Έτσι φθάνουμε σε καταστάσεις σαν τη συγκεκριμένη, που γιατρός αμείβεται με διπλάσιες αποδοχές σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και το δικαίωμα του ιδιωτικού επαγγέλματος.
Εκτός από τον παραλογισμό της προχειρότητας, αυτός είναι και ένας άλλος δρόμος ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μαζί με την ήδη υπάρχουσα γνωστή κατάσταση με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: