Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Εντονες πιέσεις για «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Υγεία άσκησαν χθες οι κοινοτικοί ελεγκτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Η ελληνική πλευρά παραδέχτηκε ότι οι δαπάνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία διετία και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση, τουλάχιστον, των δαπανών.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι νοσοκομειακές δαπάνες που απορροφούν το 80% του συνολικού ποσού. Από αυτές μόνον οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ στις οποίες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν άμεσες περικοπές. «Ψαλίδι» ζήτησαν και για τις δαπάνες που αφορούν σε μισθούς και αποζημιώσεις για το προσωπικό του ΕΣΥ.

Οι αλλαγές

Ο Ν. Πολύζος παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ, τις αλλαγές στην διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων, την εφαρμογή ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης.

Για το νέο σύστημα προμηθειών, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι θα είναι αποκεντρωμένο και με ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Εκτίμησε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τα φάρμακα, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην καθιέρωση μειοδοτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, νοσοκομειακή συσκευασία και εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι μόνο η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: