Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

«Τα εμβόλια για τη νέα γρίπη που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας είναι απολύτως ασφαλή και το πρόγραμμα εμβολιασμών θα συνεχιστεί κανονικά», επισήμανε χθες η καθηγήτρια και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία, Ελένη Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το Οκτα Φλου της Νοβάρτις δεν χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, ούτε γνωρίζει σε ποιες χώρες έχει διατεθεί.

Από την άλλη, τόνισε ότι η γρίπη είναι τελείως απρόβλεπτη και δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια ήπια νόσος, ενώ η χώρα μας είναι μία από τις οκτώ χώρες στην Ευρώπη, μετά τις Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία και Δανία, με τους περισσότερους θανάτους από το αναμενόμενο, λόγω επιπλοκών της νέας γρίπης, ειδικά στις μικρές ηλικίες, και αυτό είναι υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης. Οπως εξήγησε η καθηγήτρια, «όταν αρχίζει μια επιδημία που εξελίσσεται σε πανδημία κανείς δεν μπορεί να πει από την αρχή πόσο σοβαρή θα είναι και πώς θα προχωρήσει και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ελαφρά γρίπη.

Στη χώρα μας τώρα με το άνοιγμα των σχολείων, αν και υπολογίζεται ότι έχει ήδη νοσήσει το 40% των παιδιών, δεν ξέρουμε αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέο κύμα κρουσμάτων του νέου ιού. Γι'' αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί μόνο 200.000 στην Ελλάδα που ανήκουν στην κατηγορία αυτοί, ενώ ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται ότι φτάνει το 1,5 εκατομμύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: