Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Στο θέμα των προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ επιβεβαιώθηκε η δρομολόγηση της διαδικασίας προκήρυξης 1093 θέσεων μέσα στο 2010 συν 250 θέσεις ειδικευόμενων Δεν έγινε καμία αναφορά στις 2500 θέσεις που πρέπει να προ κηρυχτούν μέσα στο 2010 με βάση τη νομοθετημένη υποχρέωση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρξε δέσμευση για προκήρυξη 3000 συν 3000 θέ-σεων νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι το τέλος του 2010. Η υπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη προ-σωπικού για τη λειτουργία 77 κλινών ΜΕΘ από τις 150 που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού , ενώ δεν έδωσε πειστική απάντηση στο γιατί προτι-μήθηκε η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με συμβά-σεις έργου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
2. Εκφράστηκε η κατανόηση της υπουργού στο θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών-επιδομάτων χωρίς όμως καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Δόθηκε υπόσχεση για λύση του ζητήματος που αφορά το επί-δομα τροφής στα ΚΥ-ΕΚΑΒ.
3. Δεν υπήρξε δέσμευση για τον χρόνο εξόφλησης των οφειλόμενων από τον ΟΠΑΔ και την προοπτική εθ-νικής συλλογικής σύμβασης. Δεν υπήρξε δέσμευση για αναπροσαρμογή του τιμολογίου καθηλωμένων ι-ατρικών-εργαστηριακών πράξεων.
4. Δεν υπήρξε δέσμευση για τη μη επιβολή ΦΠΑ στις ιατρικές πράξεις ,αν και το θέμα τέθηκε με έμφαση και επιχειρηματολογία από μέρους μας. Πάντως φά-νηκε η ηγεσία του υπουργείου να μη γνωρίζει καλά το θέμα και πιθανόν να έχουμε περιθώρια πειστικής πα-ρέμβασης αν κινηθούμε αποφασιστικά.
5. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ανάπτυξη συστήμα-τος ΠΦΥ αν και η υπουργός ρωτήθηκε συγκεκριμένα και επίμονα επειδή σε απάντηση της για το θέμα της εργασιακής-ασφαλιστικής τακτοποίησης των γιατρών του ΙΚΑ συνέδεσε την επίλυση του με τη γενικότερη προοπτική στην ΠΦΥ.
6. Υπήρξε η δέσμευση πως με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα συσταθούν ψυχιατρικές κλινικές σε όλα τα γενικά νοσοκομεία στα πλαίσια στήριξης και ο-λοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: