Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων γιατρών, στην πλειονότητά τους χειρουργών ορθοπεδικών, που εμπλέκονται σε σκάνδαλο εκατ. ευρώ, καθώς φέρονται ως αποδέκτες μιζών από «μαύρα ταμεία» της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών De Puy International (θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, με έδρα τη Βρετανία) προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε συνεργασία και με μέλη διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων, βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα και έχει ήδη διαβιβαστεί και στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ).

Ο κατάλογος με τα ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία που παραπέμπουν στις ύποπτες συναλλαγές έφτασαν στην ελληνική δικαιοσύνη πριν από λίγες ημέρες από τις βρετανικές αρχές (που έχουν ήδη ύστερα από μεγάλη έρευνα παραπέμψει σε δίκη υπεύθυνο της εταιρείας), έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής το οποίο είχε υποβάλει η χώρα μας.

Τις πληροφορίες που έδωσαν το έναυσμα στους Βρετανούς για τη σχετική έρευνα έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, όταν ήρθαν στην κατοχή τους στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Johnson & Johnson, που το 2006 προχώρησε σε επιχείρηση «καθαρά χέρια».

Οταν η έρευνα έφτασε στα ταμεία της θυγατρικής της De Puy διαπιστώθηκαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών με αποδέκτες πρόσωπα στην Ελλάδα. Από τις ανακρίσεις που διενήργησαν στη συνέχεια οι Βρετανοί αποκαλύφθηκε η λειτουργία δικτύου Ελλήνων γιατρών δημόσιων νοσοκομείων καθώς και μελών των διοικήσεων των νοσοκομείων που δέχονταν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία το ορθοπεδικό υλικό της εταιρείας, με αντάλλαγμα ποσοστό 23%-30% επί της τιμής του προϊόντος.

Για τα στοιχεία ενημερώθηκαν και οι ελληνικές αρχές και τον Ιανουάριο του 2009 ξεκίνησε και στη χώρα μας έρευνα υπό την εποπτεία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Κυρ. Καρούτσου, με τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων να ανατίθεται αρμοδίως στην ΥΠΕΕ.

Οι διαδικασίες όμως καθυστέρησαν καθώς απεβίωσε ο υπεύθυνος που είχε αναλάβει τη διερεύνηση από πλευράς ΥΠΕΕ.

Τώρα όμως, μετά και τα νεότερα στοιχεία που αποστάλθηκαν, είναι ζήτημα χρόνου να ολοκληρωθεί το πόρισμα και να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις που θα φέρουν τους εμπλεκόμενους γιατρούς, μέλη διοικήσεων νοσοκομείων αλλά και εταιρειών ιατρικού υλικού αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη.

Της υπόθεσης έχει επιληφθεί η εισαγγελέας εφετών Αννα Ζαΐρη, που διερευνά αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην απάτη και της δωροδοκίας, πράξεις οι οποίες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα και μπορεί να απαγγελθούν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950) καθώς, σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες, το Δημόσιο πλήρωνε μέχρι και 30% ακριβότερα ορθοπεδικά είδη που φέρονται ότι επέλεγαν με το... αζημίωτο οι γιατροί. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: