Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά, να είμαστε καλά, με υγεία πάνω απ’ όλα, προσωπική για τον καθένα μας, συλλογική για τη χώρα μας και να έχουμε δύναμη για τις προσπάθειές μας.

Θα ήθελα ξεκινώντας καταρχάς να παρουσιάσω και τους δύο νέους Γενικούς Γραμματείς που έχουν έρθει στο Υπουργείο μας. Είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας ο κ. Γιώργος Κατριβάνος και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ο κ. Αντώνης Δημόπουλος. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας τον κ. Νίκο Πολύζο είμαστε πλέον σε πλήρη απαρτία μαζί με την Υφυπουργό μας, η ομάδα δουλειάς για τα θέματα της υγείας.

Επίσης, πριν να μπούμε στο κύριο θέμα της συνέντευξης, θα ήθελα να κάνω μία ενημέρωση σε σχέση με την τραγωδία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Αϊτή και τη βοήθεια που η ελληνική κυβέρνηση οργανώνει. Απ’ την πρώτη στιγμή που έγινε ο καταστροφικός ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μας έδωσε εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτω από το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών να μπορέσουμε όλα τα Υπουργεία να συνδράμουμε στο να υπάρξει βοήθεια και έτσι απ’ την πλευρά του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόκειται να αναχωρήσει με τη συνολική αποστολή που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών, μία ομάδα από δύο γιατρούς, μία νοσηλεύτρια, μαζί με φάρμακα και αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης και άμεσης βοήθειας.

Αυτή η προσπάθεια γίνεται κάτω απ’ το συντονισμό του ΕΚΕΠΙ, μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κυρίες και κύριοι, η σημερινή συνέντευξη Τύπου έχει ως βασικό θέμα τη συμπλήρωση των 100 ημερών της διακυβέρνησης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα των 100 ημερών στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την προηγούμενη Τετάρτη στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια πλήρη αποτίμηση αυτών των πρώτων 100 ημερών, όπου μπορούμε να πούμε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι το πρόγραμμα που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, (συνολικά για τις 100 μέρες), μπορέσαμε κάτω από ιδιαίτερα δυσχερείς οικονομικές συνθήκες να δώσουμε ένα σαφές δείγμα γραφής, να δρομολογήσουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες πολιτικές και σε οικονομικό επίπεδο και για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, πρώτιστα και το πιο σημαντικό, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες πολιτικές για τις οποίες και είχαμε δεσμευτεί, αλλά και είναι αναγκαίες σήμερα για να υπάρξει η ανασύνταξη, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά, ταυτόχρονα και τα αναγκαία μέτρα αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτές τις 100 μέρες, δώσαμε ένα ισχυρό δείγμα γραφής όσον αφορά τα ζητήματα των πολιτικών για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Γιατί στην καρδιά ενός ισχυρού, δίκαιου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, είναι οι πολιτικές που υπηρετούν την υγεία, είναι οι πολιτικές που προάγουν τη δημόσια υγεία και την πρόληψη, οι πολιτικές που θέλουμε να μπορέσουν να στηρίξουν ξανά τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Τα οποία, ξέρετε σε τι δραματική κατάσταση υπερχρέωσης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης τα βρήκαμε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Τις πολιτικές εκείνες που θα μπορέσουν πραγματικά να δώσουν μία νέα ορμή, μία νέα δυναμική στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις και τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει προεκλογικά, κινηθήκαμε. Και σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε σήμερα να κάνουμε μία πρώτη αποτίμηση, λέγοντας εξ αρχής ότι μπορεί αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι σε αυτή τη θετική κατεύθυνση και εσείς καλύτερα από τον καθένα, που παρακολουθείτε χρόνια τα θέματα της υγείας ξέρετε πόσο δύσκολη, επίπονη είναι αυτή η προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα αυτά είναι απλώς η αρχή.

Ο δρόμος είναι μακρύς μπροστά μας για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε αυτή την αναγέννηση που θέλουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να δώσουμε τη δυναμική που θέλουμε στις πολιτικές της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διανύσαμε τα πρώτα μέτρα αυτού του δρόμου και τώρα έχουμε μπροστά μας τον υπόλοιπο δρόμο που θα συνεχίσουμε με την ίδια δέσμευση και πολιτική κατεύθυνση, όπως φάνηκε αυτές τις πρώτες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα: Στους στόχους που θέσαμε στην αρχή αυτής της διαδικασίας και εκ των πραγμάτων, ήταν απ’ τα πρώτα πράγματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν φυσικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας της νέας γρίπης και η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα. Εξ αρχής έπρεπε να στηρίξουμε αυτό το σχέδιο, να αξιολογήσουμε τη συγκυρία όπου έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας, να μπορέσουμε να οργανώσουμε τα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως γνωρίζετε στρέψαμε το κέντρο βάρους των εμβολιαστικών κέντρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά κύριο λόγο, με τη συμμετοχή των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και φυσικά επικουρικά των ιατρείων του ΙΚΑ, καθώς και των δημοτικών και νομαρχιακών ιατρείων, τα οποία εντάχθηκαν σε αυτό το συνολικό σχεδιασμό.

Θα ήθελα να σας πω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία και θα σας διανεμηθούν, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου έχουν εμβολιαστεί συνολικά 362.665 άτομα και λειτουργούν σήμερα εμβολιαστικά κέντρα σε 476 μονάδες υγείας, όπως είπα προηγουμένως, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιατρεία του ΙΚΑ, δημοτικά και νομαρχιακά ιατρεία.

Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι η γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης, η γραμμή 1135 στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της πανδημίας που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως, έχει εξυπηρετήσει ως τις 14 Ιανουαρίου συνολικά 696.445 πολίτες.

Και όπως γνωρίζετε από τις 3 Δεκεμβρίου το 1135 δέχεται επίσης παράπονα και καταγγελίες όσον αφορά τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Έχει δεχθεί συνολικά 171 καταγγελίες για τις οποίες στη συνέχεια έγινε παρέμβαση προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Και επίσης από τις 7 Δεκεμβρίου του 2009 δέχθηκε τηλεφωνήματα για συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα και μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει αυτή την υπηρεσία, δηλαδή του εμβολιασμού, Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα σε αριθμό 1.798 πολίτες, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις 14 Δεκεμβρίου και με κινητές μονάδες εμβολιασμού του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ξέρετε επίσης ότι και με νομοθετική διάταξη που περάσαμε στη Βουλή, προβλέφθηκε και είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αποζημίωσης των συνεργείων τα οποία εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τρεις φράσεις σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμών. Πρώτα απ’ όλα και με τις διαπιστώσεις και του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας και όλων των ειδικών, φαίνεται να υπάρχει μια αποκλιμάκωση του πρώτου φθινοπωρινού κύματος.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα και με τη γνώμη και την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, το πρόγραμμα εμβολιασμών συνεχίζεται για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε, καθώς οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Φυσικά συνεχώς αξιολογούμε κιόλας τα πράγματα όπως εξελίσσονται. Και αυτή είναι εξάλλου και η σύσταση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα προγράμματα εμβολιασμών, ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που έχουν και ειδικά προβλήματα υγείας, όπως επίσης και τα προγράμματα εμβολιασμών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και σίγουρα και οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

Την ίδια ώρα που έχουμε βέβαια την αποκλιμάκωση του φθινοπωρινού κύματος, έχουμε δυστυχώς να συνεχίζονται τα βαριά περιστατικά. Κι έτσι έχουμε ένα θλιβερό αριθμό, ότι δηλαδή μέχρι σήμερα είχαμε 97 διαπιστωμένους θανάτους από τη νέα γρίπη και οι 14 ήταν δυστυχώς περιπτώσεις που δεν είχαν υποκείμενο νόσημα.

Άρα λοιπόν δυστυχώς συνεχίζονται τα βαριά περιστατικά, η προσπάθεια βέβαια είναι ν’ αντιμετωπίζονται εγκαίρως και αυτή είναι και η προτροπή και προς τους γιατρούς, εκεί αποσκοπούσε και η προσπάθεια εξάλλου η συνεχής ν’ ανοίγουμε κάθε εβδομάδα και περισσότερα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Για να υπάρχει ακριβώς ή δυνατότητα ν’ αντιμετωπίζονται αυτά τα περιστατικά εγκαίρως και αποτελεσματικά.

Άρα το μήνυμα είναι ότι μπορεί σ’ αυτή τη φάση να υπάρχουν στοιχεία ύφεσης, αλλά σίγουρα το επόμενο τρίμηνο και λαμβάνοντας υπ'' όψιν και τις καιρικές συνθήκες όπως είναι στη χώρα μας, ο χειμώνας κρατάει μέχρι το Πάσχα, εμείς λέμε ότι δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών και ιδιαίτερα η προτροπή είναι πάντα για τους συνανθρώπους μας που έχουν προβλήματα υγείας, γιατί αρκεί ν’ αναλογιστούμε ότι από αυτά τα περιστατικά των θανάτων, οι περισσότεροι αν είχαν εμβολιαστεί ενδεχομένως σήμερα να είχαν μπορέσει να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή.

Ταυτόχρονα θέλουμε να σας ενημερώσουμε και όσον αφορά τα ζητήματα των παραγγελιών των εμβολίων. Όπως γνωρίζετε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβεί στην παραγγελία για δύο δόσεις εμβολίων. Η πρώτη παραγγελία για 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είχε γίνει τον Ιούλιο του 2009, η δεύτερη παραγγελία για 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είχε γίνει το Σεπτέμβριο, σε προεκλογικό χρόνο.

Εξ αρχής ξέρατε ότι επιλέξαμε μια πάρα πολύ υπεύθυνη στάση από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στο Υπουργείο και αυτό και για λόγους αρχής, γιατί τα θέματα δημόσιας υγείας δε σηκώνουν μικροπολιτική, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και επίσης γιατί είχαμε μια διαδικασία μπροστά μας κι ένα γεγονός. Δηλαδή το φθινοπωρινό κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη όπου ο πρώτος στόχος ήταν με μεγάλη υπευθυνότητα, ταχύτητα και να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να μπορέσουμε να οργανώσουμε το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Είναι αλήθεια ότι μπορέσαμε και το πρόγραμμα των εμβολιασμών να φέρουμε εις πέρας αλλά και τη συνολική προσπάθεια όπως έγινε με όλα τ’ άλλα προληπτικά μέτρα. Αναφέρομαι στα σχολεία, αναφέρομαι στη γενική ενημέρωση του πληθυσμού, την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με όλους τους επιστημονικούς φορείς.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, από τον Οκτώβριο, από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε, είχαμε πει ότι επαναξιολογούμε τις ανάγκες μας. Και ξέρετε πολύ καλά ότι σ’ αυτή την επαναξιολόγηση έπρεπε να λάβουμε υπ'' όψιν μας αφ’ ενός τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος αποσαφήνισε την ανάγκη για μια δόση του εμβολίου τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή πριν αρχίσει ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Όπως επίσης και όπως σας είχαμε εξηγήσει τότε, και την ανάγκη να έχουμε επάρκεια εμβολίων καθώς όταν παραλάβαμε το Υπουργείο είχε έρθει ένας πολύ μικρός αριθμός εμβολίων.

Το μεγάλο μέρος των εμβολίων που αξιοποιήθηκε για το πρόγραμμα εμβολιασμών άρχισε να έρχεται από το Νοέμβριο και μετά, ήταν τμηματικές οι παραλαβές, δε σήμαινε δηλαδή ότι με την παραγγελία είχαν έρθει και οι παραλαβές.

Στις 16 Δεκεμβρίου πήραμε την απόφαση μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας ότι σταματάμε τις παραλαβές εμβολίων και ενημερώσαμε αντίστοιχα και τις εταιρείες. Και έτσι, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου έχουμε παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίων. Αυτό είναι το απόθεμα με το οποίο κινούμαστε, έχει ήδη αποσταλεί εξαρχής, δηλαδή από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν ξεκινήσαμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνολικά 1.208.960 δόσεις εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα. Ούτως ή άλλως όπως είπαμε συνεχίζουμε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και στη συνέχεια, επίσημα πια, στις 30 Δεκεμβρίου, έχουμε ειδοποιήσει ήδη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι εμείς καταγγέλλουμε τις συμβάσεις για το υπόλοιπο των εμβολίων που είχαν παραγγελθεί.

Έτσι έχουν τα πράγματα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό, επιδείξαμε πραγματικά μια στάση ευθύνης απέναντι στο δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον, που η μία του πτυχή είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, άρα λοιπόν η επάρκεια των εμβολίων, και φυσικά η ετοιμότητα για το επόμενο διάστημα που επιμένουμε. Γιατί, εκεί επιμένουν και οι επιστήμονες και οι φορείς, ότι οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και για το επόμενο τρίμηνο. Κι από κει και πέρα το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά την ανάγκη να μην προμηθευτεί η χώρα μας παραπάνω εμβόλια απ’ όσα χρειάζεται για να έχει ένα απόθεμα και φυσικά την αντίστοιχη σοβαρή εξοικονόμηση. Όπου, η εξοικονόμηση αυτών των πόρων σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας και προσπάθειας εξοικονομήσεων, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύτιμη για την ίδια την υγεία.

Γιατί εδώ θέλω να επισημάνω ότι και πολλά από αυτά που έχουμε πετύχει για τις ΜΕΘ έγιναν ακριβώς για ν’ αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άρα η πανδημία και η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας ήταν πραγματικά κι ένα όχημα με το οποίο μπορέσαμε να στηρίξουμε και τις πολιτικές για την Υγεία.

Έτσι έρχομαι στο δεύτερο σημείο του απολογισμού των 100 ημερών, που είναι η στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θα σας διανεμηθεί ένα σημείωμα το οποίο δείχνει ακριβώς πού βρισκόμαστε σήμερα. Όπως είδατε σε κάθε συνέντευξη Τύπου σας θέτουμε τους στόχους μας και κάνουμε και τον απολογισμό. Και είμαστε πραγματικά σε μια ευτυχή θέση σήμερα να πούμε ότι ο απολογισμός είναι ακόμα καλύτερος από το στόχο που είχαμε θέσει, καθώς αυτή τη στιγμή σύμφωνα και με τα στοιχεία που θα σας διανεμηθούν, σήμερα λειτουργούν 83 κλίνες καινούργιες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 27 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Παραμένει βέβαια ο κεντρικός μας στόχος, ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η επιδίωξή μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε ενεργοποιήσει το σύνολο των 150 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχίζεται αυτή ή προσπάθεια. Στο σημείωμα που θα σας διανεμηθεί φαίνονται ακριβώς αυτές κλίνες ΜΕΘ σε ποια νοσοκομεία αντιστοιχούν.

Για να γίνει πράξη αυτός ο μεγάλος στόχος, έπρεπε να προχωρήσουμε και προχωρήσαμε σε μια σειρά από προσλήψεις. Και θα σας κάνω μια πλήρη αποτίμηση και απολογισμό των προσλήψεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αυτές οι οποίες προγραμματίζονται για τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, έχει προχωρήσει ήδη η πρόσληψη με την ταχύτατη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, 211 μονίμων νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας μας για τις ΜΕΘ. Επίσης έχουν προσληφθεί 15 γιατροί μέσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και θα επανέλθω σ’ αυτό, και 13 γιατροί επικουρικό προσωπικό με το σύστημα των επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, έχουν προσληφθεί 170 νοσηλευτές επικουρικού προσωπικού από τα νοσοκομεία με τη διαδικασία των επικουρικών νοσηλευτών. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι αυτό έγινε εφικτό με μια μεγάλη μεταφορά πίστωσης που αποφασίσαμε και κάναμε ως Υπουργείο προς τα νοσοκομεία της χώρας, έκτακτη πίστωση, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Επίσης 162 νοσηλευτές με τη διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ και ταυτόχρονα, στο άμεσο μέλλον, πρόκειται άμεσα να προκηρυχθούν 87 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, Επιμελητών Β’, εκ των οποίων οι 68 θα είναι για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 21 για Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Επίσης μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνομιλία που είχαμε με τον κ. Βέη, τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, θα έχουμε και τη δεύτερη μεγάλη πρόσληψη με την ταχύτατη διαδικασία των κυλιομένων πινάκων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι μόνιμο προσωπικό εκ των οποίων ήδη έχουμε πάρει τους 211 -δε σας δίνω ακριβή αριθμό γιατί εξαρτάται από την αποδοχή τους, είναι αυτή η διαδικασία, έχουμε βάλει ένα στόχο γύρω στους 300. Λέω γύρω στους 300 γιατί θα εξαρτηθεί ο τελικός αριθμός. Θα τον έχουμε αρχές Φεβρουαρίου.

Θέλω άλλη μια φορά πάντως να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον κ. Βέη, ο οποίος πραγματικά στάθηκε κοντά μας από την πρώτη στιγμή σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Επίσης, όπως γνωρίζετε, και εδώ ήταν κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου, μπορέσαμε και βγάλαμε τη μεγάλη προκήρυξη με ημερομηνία 29/12/2009 για 3.103 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Και λέμε ότι ήταν ένας αγώνας δρόμου προκειμένου ακριβώς να εξασφαλιστούν αυτές οι πιστώσεις για το 2009 και έτσι να μπορέσουμε το 2010 με τις πιστώσεις πια που έχουν ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 και την εκφρασμένη δέσμευση του Πρωθυπουργού, να προχωρήσουμε στη δεύτερη προκήρυξη των 3.000 νέων θέσεων νοσηλευτών για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και πραγματικά μπορέσαμε και το πετύχαμε. Όπως επίσης φυσικά προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες η σύσταση και η προκήρυξη των 1.000 θέσεων μονίμων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, Επιμελητών Β’, οι οποίες θέσεις προβλέφθηκαν με τη διάταξη νόμου που περάσαμε στη Βουλή. Κι έτσι εντός των πρώτων εβδομάδων αυτής της χρονιάς θα μπορέσουμε να προκηρύξουμε και αυτές τις θέσεις. Και για λόγους ακρίβειας, απλά να επισημάνω ότι οι θέσεις που σας ανέφερα πριν που είναι ειδικά για τις ΜΕΘ, είναι υποσύνολο των 1.000.

Θέλω όμως κάτι να ξεκαθαρίσω εδώ: Επειδή έχει γίνει μια συζήτηση κάτω από το καθεστώς με το οποίο λειτουργούν οι γιατροί που έχουν προσληφθεί με τη διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, θέλουμε ν’ αποσαφηνίσουμε κάτι: Πρώτα απ’ όλα, σαφώς ήταν μια έκτακτη διαδικασία. Δεν είναι στη δική μας αντίληψη και το ξέρετε, να έχουμε τέτοιες διαδικασίες ως μόνιμη λύση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε στις μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για γιατρούς και για νοσηλευτές.

Έπρεπε όμως και αυτό ήταν μεγάλη κοινωνική ανάγκη, να ανοίξουμε αυτά τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ξεκινήσαμε λοιπόν αυτή την προσπάθεια κατ΄ αρχήν εξαντλώντας τους καταλόγους του επικουρικού προσωπικού, που είναι μια διαδικασία που όπως γνωρίζετε υπάρχει και λειτουργεί όλα τα τελευταία χρόνια και όντως μπορέσαμε με επικουρικούς να βρούμε έναν αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

Από κει και πέρα δεν υπήρχε η προσφορά για περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, για δύο λόγους: Πρώτα απ΄ όλα γιατί το νοσηλευτικό προσωπικό που μπορεί να πάει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πρέπει να έχει ένα βαθμό εμπειρίας και ειδικότητας. Άρα, αυτό ήταν ο πρώτος περιορισμός που δεν μπορούσε να είναι μόνο επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως επίσης και οι γιατροί έπρεπε να είναι γιατροί μιας συγκεκριμένης ειδικότητας και εμπειρίας, για να μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Γι΄ αυτό το λόγο και για τις υπόλοιπες θέσεις που δεν καλύφθηκαν με την πάγια διάθεση των επικουρικών, προχωρήσαμε στις προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αλλά εδώ θέλουμε να αποσαφηνίσουμε κάτι, επειδή έχουν γραφτεί διάφορα, ότι κάναμε ειδική πρόβλεψη προκειμένου να έχουν ακριβώς τις ίδιες μισθολογικές και ασφαλιστικές εγγυήσεις, που έχουν και οι άλλοι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές. Άρα μιλάμε για ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι και πληρώνονται κανονικά οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ και στο ΤΣΑΥ.

Όπως επίσης υπάρχει ακριβώς η ίδια πρόβλεψη όσον αφορά την υπόλοιπη, ξεκινήσαμε με μία βάση του μισθού του επιμελητή β΄ προβλέποντας έναν αριθμό εφημεριών, έτσι διαμορφώθηκε η μισθολογική τους κλίμακα, και του 13ου μισθού.

Το αποσαφηνίζουμε αυτό, γιατί έχει αναπτυχθεί μία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να προχωρήσουμε για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πήραμε τα μέτρα μας προκειμένου να υπάρχει η ίδια ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η διευκρίνιση πότε έγινε; Συγνώμη που σας διακόπτω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έγινε πριν υπογραφούν οι συμβάσεις.

Και πρέπει να σας πω, ότι δεν υπήρχε και περίπτωση δηλαδή, και προς τιμήν τους και οι υπηρεσίες του Υπουργείου και αυτές ήταν στην ίδια προσέγγιση, ήταν και η πολιτική μας θέση βέβαια, αλλά και όπως καταλαβαίνετε αυτό ήταν και το σωστό. Δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες. Άρα είναι με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ίδια μισθολογική πρόβλεψη.

Και να πούμε και κάτι άλλο, θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις τώρα μονίμων γιατρών για τις ΜΕΘ. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί αυτό το προσωπικό. Φυσικά αυτές θα είναι διαδικασίες ανοιχτές για όλους, αλλά είμαστε σίγουροι ότι κι αυτοί οι γιατροί οι οποίοι τώρα ήδη εργάζονται, αποκτούν εμπειρία, συμμετέχουν ενεργά, θα συμμετάσχουν και σε αυτές τις διαδικασίες της προκήρυξης, οι οποίες θα δημιουργήσουν και τη δυνατότητα για μόνιμες θέσεις πλέον (ιατρών) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, υπερασπιζόμαστε απόλυτα και θεωρούμε ότι ήταν αναγκαίο να ενεργοποιήσουμε αυτές τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είναι μία συγκεκριμένη πράξη, είναι δείγμα γραφής, θα έχει συνέχεια. Και αρκεί να σκεφτούμε ότι πέραν της άμεσης αντιμετώπισης των βαρέων περιστατικών της γρίπης που έχουμε καθημερινά αυτά τα κρεβάτια πραγματικά, είναι και μία γερή ένεση κίνησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καθώς αυτές θα συνεχίσουν ενισχυμένες τη λειτουργία τους και στο μέλλον.

Τέταρτο σημείο του απολογισμού, εφημερίες ιατρών: Εκεί απλώς να επισημάνουμε άλλη μια φορά ότι το χρόνιο πρόβλημα που βρήκαμε, το νομικό και οικονομικό, μπορέσαμε με πολιτική βούληση να το λύσουμε, με τη διάταξη νόμου που περάσαμε στον πρώτο νόμο που ψήφισε η Βουλή μετά τις εκλογές. Μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του απεγκλωβισμού της πληρωμής, συνδέοντας με το νέο μισθολόγιο των Δικαστικών.

Αλλά και της αύξησης του ορίου των συνολικών αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ από 5.150 ευρώ που ήταν στις 6.500 ευρώ, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ακριβώς για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί και να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά.

Ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων, η μεγάλη θηλιά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξέρετε πολύ καλά ότι βρήκαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας βυθισμένο σε ένα υπέρογκο χρέος 6,2 δις ευρώ, χρέος που διαμορφώθηκε από το 2005 μέχρι το 2009. Και κοινή Επιτροπή συστάθηκε από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον κ. Πολύζο και τον κ. Πλασκοβίτη του Υπουργείου Οικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη, που κι εκεί έγινε αγώνας δρόμου για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό. Κι εδώ συνέβαλε πολύ και ο Γενικός Γραμματέας να υπάρχουν τα εντάλματα να μπορέσει να γίνει πράξη η πληρωμή του 1,2 δις πριν το τέλος του χρόνου. Και ταυτόχρονα συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια του διακανονισμού, αρχές τώρα της χρονιάς που διανύουμε για το υπόλοιπο του χρέους.

Πολιτική για το φάρμακο. Όπως γνωρίζετε την προηγούμενη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή κι αυτό ήταν από τις σαφείς δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει στο πρόγραμμα των 100 ημερών, η καθιέρωση της λίστας φαρμάκων. Με ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με το παρελθόν και όσον αφορά τα κριτήρια εφαρμογής και όσον αφορά τον τρόπο που θα δίνεται το αναντικατάστατο, με κύριο γνώμονα να υπάρχει επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασθενείς και ασφαλισμένους.

Αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν και οι εγγυήσεις εκείνες ότι θα μπουν επιτέλους κανόνες εποπτεία και διαφάνεια στο θέμα της πολιτικής του φαρμάκου, που για μας είναι κοινωνικό αγαθό και μέρος της προσπάθειας για τη δημόσια υγεία. Και όχι εμπόρευμα μέσα σε μία ελεύθερη ασύδοτη αγορά όπως ήταν ως τώρα, με ότι επίπτωση είχε αυτό φυσικά για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης, επειδή αυτό είναι μία κοινή προσπάθεια με τους συναδέλφους τη Λούκα Κατσέλη την Υπουργό Οικονομίας και τον Ανδρέα Λοβέρδο τον Υπουργό Εργασίας, είναι σε εξέλιξη η ανατιμολόγηση έξι χιλιάδων σκευασμάτων, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία θα αποτυπωθεί στο δελτίο που πρόκειται να βγει τώρα το Φεβρουάριο. Προκειμένου, αμέσως μετά να μπει σε λειτουργία και η νέα λίστα φαρμάκων. Γι΄ αυτό όμως θα επανέλθουμε στη συνέχεια, σε μία επόμενη συνάντηση, που θα μπορούμε να πούμε και πιο προγραμματικά στοιχεία.

Πολιτική προμηθειών, έβδομο σημείο. Εδώ υπήρξε μία μεγάλη προσπάθεια, πέραν της απογραφής των χρεών και των απαιτήσεων και των αποθεμάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας, όσον αφορά τις προμήθειες, όπως επίσης κι εδώ θέλω να το σημειώσετε αυτό, υπήρξε από την ΕΠΥ.

Κι εδώ θέλω πάλι να πω για τη συμβολή του Γενικού Γραμματέα, επιτέλους ολοκληρώθηκε το ενιαίο προγραμμάτων προμηθειών για το 2010. Και το τονίζουμε αυτό, γιατί όπως θα ξέρετε την περσινή χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένο, προγράμματος προμηθειών υγείας.

Άρα λοιπόν εδώ υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει, γιατί καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί από τη μια να ρυθμίζουμε τα χρέη κι από την άλλη σε μία φάση που προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε πόρους να μην υπάρχει το πλαίσιο και η δυνατότητα ελέγχου όσον αφορά τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία. Και βέβαια στο μέλλον θα επανέλθουμε κι όσον αφορά το πιο μακροπρόθεσμο θεσμικό κομμάτι.

Δύο σημεία ακόμα και στη συνέχεια θα συνεχίσει η Υφυπουργός για τα υπόλοιπα θέματα. Απλώς να επισημάνουμε ότι σε αυτές τις πρώτες 100 μέρες νομιμοποιήσαμε την εκλεγμένη Ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από το πραξικόπημα που είχε γίνει, ήταν από τα πρώτα μέτρα που λάβαμε. Όπως επίσης και την κατάργηση του επίσης προεκλογικού προκλητικού Διατάγματος 180, που άνοιγε την πόρτα στην εμπορευματοποίηση και χωρίς κανόνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μία φράση για το ΕΣΠΑ, όσον αφορά τα κονδύλια που αναλογούν στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμείς κινούμαστε με βάση δύο κατηγορίες πιστώσεων και προγραμμάτων. Αφενός του Κοινωνικού Ταμείου -εκεί θα αναφερθεί πιο πολύ η Υφυπουργός- και αφετέρου όσον αφορά τα ΠΕΠ και τις Περιφέρειες της χώρας.

Εκεί πρέπει να πούμε ότι έχει γίνει μία πολύ καλή συνεργασία με τη συνάδελφο Λούκα Κατσέλη και όλο το επιτελείο που έχει την ευθύνη για το ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη διασφάλιση και ορατότητα, συγκροτημένη προσέγγιση. Γιατί, ότι δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν επέλεξε να υπάρχει τομεακό πρόγραμμα υγείας.

Άρα λοιπόν σε αυτή τη φάση επωφελούμαστε κι από την επικείμενη αναθεώρηση που θα γίνει, προκειμένου οι πιστώσεις για την υγεία να είναι οριοθετημένες στα περιφερειακά προγράμματα. Αλλά, και το Υπουργείο Υγείας με τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτουμε να μπορεί να έχει έναν αποτελεσματικό έλεγχο και εποπτεία.

Κλείνοντας και κάνοντας και τη γέφυρα για τα υπόλοιπα θέματα, ως Υπουργείο και με την ιδιαίτερη δουλειά της Υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, συμβάλλαμε καθοριστικά και στο πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την έκτακτη ενίσχυση αλληλεγγύης, που ήταν και το πρώτο δείγμα γραφής για μια πολιτική αναδιανεμητική και στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτά από μένα σας ευχαριστώ και συνεχίζει η Υφυπουργός.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας ευχηθώ κι εγώ από τη μεριά μου καλή χρονιά, μιας και είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε μέσα στο 2010, να ευχηθώ σε όλους πριν απ΄ όλα υγεία, μιας και είμαστε και στο συγκεκριμένο Υπουργείο έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία όσο κι αν ακούγεται μερικές φορές τετριμμένο και προσωπική ευτυχία και αποτελέσματα και δημιουργικότητα για το 2010 και στο δικό μας τον τομέα.

Η αρχή λένε ότι είναι το ήμισυ του παντός κι έτσι νομίζω ότι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έδωσε ένα σημαντικό στίγμα αν και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι δε λύνει το πρόβλημα της φτώχιας στην Ελλάδα, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, όμως σίγουρα ήταν μία μεγάλη ανάσα, μία υποστήριξη στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Για πρώτη φορά χρήματα από αυτούς που πραγματικά έχουν και κατέχουν, από μεγάλες επιχειρήσεις, από τις τράπεζες που για πρώτη φορά έβαλαν το χέρι στην τσέπη, από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ένα δις κατευθύνθηκε σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχιας.

Για πρώτη φορά σε μια τέτοια επιδότηση μπαίνει η λογική της υποστήριξης της οικογένειας με παιδί, το παιδί είναι για μας στην προτεραιότητα των πολιτικών μας και εδώ στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έτσι λοιπόν έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που είναι κατά κύριο λόγο οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, με παιδιά, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και βέβαια οι άνεργοι στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα κι είναι η μοναδική κατηγορία να μπορούν να πάρουν το επίδομα και ως οικογένεια χαμηλόμισθη, αλλά και ως άνεργοι ως μεμονωμένα πρόσωπα.

Καταφέραμε μέσα στις πρώτες είκοσι ημέρες να δοθεί το επίδομα αυτό σχεδόν στο 95% των δικαιούχων, χωρίς να ταλαιπωρηθούν, χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να απαιτηθεί να μεσολαβήσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπήρξε ένας συντονισμός πάρα πολλών συναρμόδιων Υπουργών, ταμείων, οργανισμών.

Ήταν έτοιμοι ακόμα και οι εγκύκλιοι με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πιστεύω ότι ήταν ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια διάσταση και νομίζω ότι ο απολογισμός είναι εξαιρετικά θετικός.

Το 12ο σημείο στο οποίο θέλω να σταθώ σε σχέση με τον απολογισμό, έχει να κάνει με την ψυχική υγεία. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από 5 χρόνια απίστευτης απαξίωσης, υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης. Εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι για τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους του κόστους λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε το σύνολο, δίνουμε όμως έναν αγώνα δρόμου με το Υπουργείο Οικονομικών για να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών.

Αποκαταστήσαμε τη συνεργασία, το κλίμα εμπιστοσύνης, το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα προώθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια ήμασταν σχεδόν σε επιτήρηση για το θέμα αυτό, λόγω ακριβώς της ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ένα Σύμφωνο το οποίο μέχρι και την λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε εκτελεστεί, δεν είχε καν ενεργοποιηθεί, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά του συγκεκριμένου Υπουργείου για να ανταποκριθεί η χώρα μας σε αυτά που είχαν συμφωνήσει μέσω του Συμφώνου Spidla και τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Έχουμε προωθήσει ταχύτητα τη διαδικασία για την εκ των υστέρων αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΨΥΧΑΡΓΩΣ από το 2000 μέχρι το 2009, που αποτελεί μία σημαντική δέσμευση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά είναι και η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Εξασφαλίσαμε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, στους οποίους απασχολούνται άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και παράλληλα δρομολογήθηκαν και οι διαδικασίες συνεννόησης με άλλα συναρμόδια Υπουργεία για να ρυθμίσουμε χρονίζοντα προβλήματα του πρωτοποριακού αυτού θεσμού των κοινωνικών συνεταιρισμών, που αποτελούν βέλτιστη πρακτική για το χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Βρίσκεται, τέλος, σε εξέλιξη διαβούλευση με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δομών, να προχωρήσουμε τις αδειοδοτήσεις, οι περισσότερες λειτουργούν χωρίς άδειες και κυρίως θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά στάνταρντ στη λειτουργία αυτών των δομών. Αφενός γιατί οι δομές αυτές φιλοξενούν και αντιμετωπίζουν ανθρώπινες ψυχές και δεύτερον, γιατί είμαστε σε μια οικονομική κρίση και πρέπει να διασφαλίζουμε με τον καλύτερο τρόπο, τη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Το 13ο σημείο έχει να κάνει με την πρόνοια και τις δράσεις που ανέλαβε αυτό το τελευταίο τρίμηνο το Υπουργείο μας. Εξασφαλίσαμε για τα θέματα των προσφύγων μια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ για τους αιτούντες άσυλο και τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μας.

Προχωρήσαμε προγράμματα ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας στα κέντρα κρατουμένων, στον Αερολιμένα Αθηνών, στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο. Επιχορηγήσαμε πρόσφυγες για την επιδότηση ενοικίου και αντιμετωπίσαμε έξοδα μετακίνησης των αιτούντων άσυλο αλλοδαπών προσφύγων.

Ταυτόχρονα, κάναμε αρκετές επισκέψεις με την κινητή μονάδα που διαθέσαμε, σε μετακινούμενους πληθυσμούς Ελλήνων τσιγγάνων, στους οικισμούς σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας και έγιναν πολλές ιατρικές εξετάσεις και παραπομπές σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρίες το σχέδιό μας για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στο διπλασιασμό από 50 που προβλέπονταν σε 100, των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αποϊδρυματοποίηση.

Για το σκοπό αυτό θα αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να επεκταθεί ο θεσμός των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και πέρα απ’ τα άτομα με νοητική υστέρηση σε περισσότερες κατηγορίες ΑΜΕΑ.

Και τέλος, προχωράμε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη συμπράξεων στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας, μεταξύ των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αναπηρικών οργανώσεων, με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιών μικρής κλίμακας.

Το 14ο σημείο και θα κλείσω με αυτό, έχει να κάνει με τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον τομέα αυτό έγινε σημαντική πρόοδος με συστηματική προσπάθεια. Ίσως γνωρίζετε ότι περίπου από το 2007 οφείλονταν χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης. Οι εργαζόμενοι είχαν πάρα πολλούς μήνες να πληρωθούν.

Έτσι, αντιμετωπίσαμε όλες τις προηγούμενες οφειλές με περίπου 14 εκατ. ευρώ που πιστώθηκαν για το σκοπό αυτό στον ΟΚΑΝΑ. Και ταυτόχρονα διασφαλίσαμε στον προϋπολογισμό του ’10 τα 9 εκατ. ευρώ που είναι το ποσοστό που αναλογεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το υπόλοιπο 50% χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει και αυτό εξασφαλιστεί.

Το κυριότερο όμως είναι ότι υπάρχει πλέον ένας ξεχωριστός κωδικός στον προϋπολογισμό του ’10 για τα Κέντρα Πρόληψης, έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν κατευθείαν στα Κέντρα Πρόληψης για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και να μην υπάρχουν ενδιάμεσες καθυστερήσεις μέσω του ΟΚΑΝΑ. Ήταν ένα πάγιο αίτημα. Είχαμε σοβαρά προβλήματα και δυσλειτουργίες μέχρι σήμερα και θεωρούμε ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί άμεσα και δεν θα υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Και ταυτόχρονα προχωρήσαμε και την Ομάδα Διοίκησης Έργου για την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Έτσι, κλείνοντας, θέλω να πω ότι μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες είναι προφανές ότι έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά. Δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί για να λύσουμε συσωρευμένα προβλήματα υποχρηματοδότησης, καχυποψίας, αναξιοπιστίας, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τρέξαμε πάρα πολύ και με την Υπουργό και με το Γενικό Γραμματέα, γιατί οι άλλοι δύο δεν είχαν προλάβει, μόλις ανέλαβαν, ώστε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές κρίσεις στον τομέα μας, να μπορέσουμε να σώσουμε καταστάσεις και προβλήματα, να βρεθούμε σε ένα επίπεδο ώστε να μπορούμε πια να χτίζουμε και να σχεδιάζουμε για το επόμενο τρίμηνο που θα πρέπει να είναι πιο προγραμματικό και να δίνει τις κατευθύνσεις μιας νέας πνοής και μιας νέας πολιτικής.

Νομίζω όμως ότι ήδη οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το άνοιγμα των Εντατικών Μονάδων Θεραπείας, η ρύθμιση των χρεών, η λίστα φαρμάκου, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ενίσχυση των προνοιακών δομών, τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που στηρίζονται και πάλι, η στήριξη των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και το ότι προχωρά επιτέλους ξανά η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δίνουν ακριβώς το στίγμα μας, το πλαίσιο στο οποίο είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε.

Έχουμε την πολιτική βούληση. Έχουμε τη θέληση και πιστεύω ότι μέχρι τώρα δώσαμε δείγματα γραφής και της αποτελεσματικότητας της συλλογικής και ομαδικής δουλειάς. Ευχαριστώ πολύ.

κα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ: Να σας ρωτήσω για τις παραγγελίες των εμβολίων. Απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν δοθεί και σε μία τρίτη εταιρεία, εκτός από την Glaxo και τη Novartis, στη Sanofi-Paster είχαν δοθεί κάποια χρήματα, το 45% της συνολικής παραγγελίας. Με αυτή την υπόθεση τι γίνεται; Αυτή είναι η μία ερώτηση. Και η δεύτερη είναι, έχει ξεκινήσει ο κ. Χρυσοχοϊδης ελέγχους στα νοσοκομεία, θα ξεκινήσει; Σε ποια και γιατί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να απαντήσω και στα δύο ξεκινώντας από το δεύτερο. Σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι συγκροτείται μία ειδική ομάδα για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, αυτή η ομάδα θα έχει και τη δυνατότητα, φυσικά υπάρχει και μία συνεργασία με το δικό μας Υπουργείο, να μπορεί να παρεμβαίνει και σε θέματα τα οποία εμπίπτουν κάτω απ’ την κατηγορία κυκλώματα, οικονομικό έγκλημα κλπ.

Με αυτή την έννοια υπάρχει η κινητοποίηση και η δυνατότητα να υπάρχουν και τέτοιου είδους έλεγχοι και όσον αφορά τα νοσοκομεία.

Σας είπα ότι είναι μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εγώ δε θα ήθελα να μπω σε τέτοια επιχειρησιακά θέματα αυτή τη στιγμή. Οι έλεγχοι έχουν και νόημα όταν γίνονται χωρίς να πρέπει να βγαίνουμε να λέμε. Απ’ τη στιγμή που συγκροτήθηκε αυτή η ομάδα, σαφώς πλέον μπορεί να κάνει και ελέγχους. Δεν ανακοινώνονται οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι μία διαδικασία συνεχής και γίνονται σε όλα τα επίπεδα.

Το ζήτημα είναι ότι οι έλεγχοι ούτως ή άλλως γίνονται όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, έχουμε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, υπάρχει η τακτική διαδικασία ελέγχου και εποπτείας. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τα θέματα οικονομικών κυκλωμάτων, οικονομικού εγκλήματος, υπάρχει επιπλέον και η δράση αυτής της υπηρεσίας.

Είμαστε σαφείς δε θα πω τίποτα παραπάνω απ’ αυτό, ότι όσον αφορά τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων σαφώς και το Υπουργείο Υγείας έχει τις δικές του αρμοδιότητες. Σαφώς και εμείς με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, βάσει του νόμου είμαστε κάθετοι και κατηγορηματικοί ότι φυσικά εποπτεύουμε και ελέγχουμε τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Και αυτό αφορά όλες τις πτυχές της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων.

Επιπλέον όμως, έχει κριθεί αναγκαίο να υπάρχει αυτή η ειδική Υπηρεσία η οποία έχει συγκροτηθεί κάτω απ’ την ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδικά για το οικονομικό έγκλημα. Οι περιπτώσεις εκείνες οι οποίες - και αυτό δεν αφορά μόνο το δικό μας Υπουργείο, αφορά και άλλα Υπουργεία. Αφορά, λέω για παράδειγμα, τη διακίνηση καυσίμων.

Οτιδήποτε αφορά ή μπορεί να ενταχθεί σε κυκλώματα που αφορούν οικονομικό έγκλημα, εκεί επιπρόσθετα υπάρχει και ο έλεγχος που διενεργείται από τη συγκεκριμένη δομή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά γίνονται σαφώς με την καλύτερη δυνατή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Υπουργείων και στο πλαίσιο μιας κοινής κυβερνητικής προσπάθειας.

Όσον αφορά τα εμβόλια θα επαναλάβω τα στοιχεία. Από τις 16 Δεκεμβρίου δεν παραλαμβάνουμε πλέον άλλα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίου. Αυτό είναι το συνολικό απόθεμα βάσει του οποίου έχουν γίνει ήδη οι εμβολιασμοί και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού για το επόμενο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα από εκείνη τη μέρα και μετά σταματήσαμε επισήμως να παραλαμβάνουμε και επίσης επισήμως πάλι από τις 30 Δεκεμβρίου με συγκεκριμένη νομική διαδικασία που δε θα μπώ σε λεπτομέρειες, υπήρξε η ενημέρωση στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι το ελληνικό κράτος από εκείνη τη μέρα και μετά, καταγγέλλει τις συμβάσεις όσον αφορά το υπόλοιπο της παραγγελίας που είχε γίνει απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αφαιρέστε από τις 16 εκατ. δόσεις παραγγελίας το απόθεμα που σας ανέφερα και είμαστε στα 12.300.000 κάτι το επιπλέον της παραγγελίας, το οποίο εμείς «καταγγέλλουμε».

Αυτό σημαίνει ότι αφορά και τις τρεις εταιρείες προς τις οποίες είχαν γίνει παραγγελίες. Φυσικά, σε τρεις εταιρείες είχαν γίνει παραγγελίες.

Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει και θα πληρώσει φυσικά τα εμβόλια τα οποία έχει παραλάβει. Είναι σαφές. Αν υπήρξαν προκαταβολές για εμβόλια που δεν έχουμε παραλάβει, το ελληνικό κράτος θα τα διεκδικήσει. Τα διεκδικεί, για να είμαστε ακριβείς.

κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν λέτε «καταγγείλαμε τις συμβάσεις» σε σχέση με τα εμβόλια και στις τρεις εταιρείες, καταλαβαίνω ότι τουλάχιστον από τη μία που δεν έχουμε κάνει καθόλου παραλαβές, θα διεκδικήσουμε και την προκαταβολή που είχαμε δώσει. Από τις άλλες δύο, τι ζητάμε; Να μην πληρώσουμε τα επιπλέον; Γιατί μας είπατε ότι θα πληρώσουμε αυτά που έχουμε παραλάβει. Μπορούμε να το κάνουμε; Θα καταλήξουμε στα Δικαστήρια; Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ελληνικό κράτος είναι σοβαρό κράτος. Φυσικά και θα πληρώσει ό,τι έχει παραλάβει. Αλλά το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει ό,τι δεν έχει παραλάβει.

Ν. ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ: Εγώ θα επιμείνω λίγο γι’ αυτό παρακαλέσαμε να μη φεύγουμε από ένα θέμα πριν το ολοκληρώσουμε, για να μην ξαναγυρίζουμε. Δεν έχουμε καταλάβει γιατί χρειάζεται μια ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Οικονομικού Εγκλήματος που θα μπει μέσα στα νοσοκομεία όταν ο ΣΔΟΕ για παράδειγμα, το οικονομικό έγκλημα ελέγχει. Θα έχει κάποια ειδική δικαιοδοσία; Το ρώτησαν και οι συνάδελφοι αλλά απάντηση δεν πήραμε. Φακελάκια, προμήθειες; Τι; Γιατί όλα τ’ άλλα τα ελέγχουν οι Υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι φυσικό ότι το Υπουργείο Υγείας με τις Υπηρεσίες του και με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, σαφώς έχει την πλήρη εποπτεία και την ευθύνη όλων των τακτικών και εκτάκτων ελέγχων για όλες τις τομές της υγείας. Είναι αυτονόητο αυτό. Από κει και πέρα σαφώς υπάρχει το ΣΔΟΕ όσον αφορά τις πτυχές που καλείται να κρίνει το ΣΔΟΕ, είναι θέμα ο καθείς με τις αρμοδιότητές του.

Παράλληλα εκρίθη αναγκαίο από την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια επιπλέον αρχή που έχει να κάνει με την Δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω της διάστασης που έχει λάβει στη χώρα μας και όπου σε πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν και οι εξειδικευμένοι φορείς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άρα λοιπόν μιλάμε για τέτοιου είδους περιπτώσεις, όπου σαφώς αυτά τα πράγματα έχουν παρυφές που μπορεί να υπάρχει ένα σημείο συνάντησης. Όλα λύνονται μέσα από μια σωστή συνεργασία ενδοκυβερνητική και μεταξύ των Υπουργείων. Και πρέπει να σας πω ότι αυτή η πολύ καλή συνεργασία και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και μεταξύ των Υπουργείων μας, υπάρχει. Δε θα ήθελα όμως να επεκταθώ περισσότερο σ’ αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.

κα ΚΟΥΚΛΑΚΗ: Στο θέμα των κλινών Εντατικής Θεραπείας θέλω να ρωτήσω κάτι: Με βάση τα στοιχεία που μας δώσατε, η ανάπτυξη 83 επιπλέον κρεβατιών, ποια είναι σήμερα η λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ η καθημερινή για κρεβάτια εντατικής;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε δρόμο μπροστά μας για να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πραγματικά να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται άμεσα στην καθημερινή ανάγκη που έχει ο Έλληνας πολίτης. Και φυσικά δε σημαίνει ότι επειδή ενεργοποιήσαμε κάποια κρεβάτια επιπλέον, παρ’ ότι όπως ξέρετε κι όπως παρακολουθήσατε ήταν ιδιαίτερα επίπονο και δύσκολο, για κάθε κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας που ανοίξαμε προηγείται πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια. Άρα λοιπόν είναι κάτι που μας κάνει που μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι, ότι μπορέσαμε και φτάσαμε εδώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι αυτό από μόνο του είναι απλώς η αρχή.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και για ν’ ανοίξουν και τα υπόλοιπα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για ν’ ανοίξουν και νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομεία της Περιφέρειας που σήμερα δε λειτουργούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά τα 83 κρεβάτια ενισχύουν πάρα πολύ την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων. Γιατί κατανοείτε ότι σημαίνει 83 ζωές ανθρώπων που σε άλλες περιπτώσεις θα έψαχναν εναγωνίως να βρουν κρεβάτι για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα που έχουν, που πάντα είναι σοβαρά προβλήματα όταν πάνε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Και αυτό συζητούσαμε και με την Υφυπουργό, όταν πήγαμε με τον Πρωθυπουργό στο Αττικό όπου άνοιξαν 4 κρεβάτια. Και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μέσα τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ότι ήταν από τα πιο συγκινητικά πράγματα που ζήσαμε, αυτό λέγαμε κι οι δυο μας, αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες όταν είδαμε 4 κρεβάτια με 4 ανθρώπους επάνω. Εκεί καταλαβαίνεις ότι το κάθε τι που επενδύεται στη υγεία, δεν είναι στατιστικές, δεν είναι αριθμοί και γενικοί στόχοι, αφορούν ανθρώπους.

Άρα λοιπόν αυτά τα 83 κρεβάτια είναι μια αρχή. Είναι μια αρχή αλλά πρέπει ν’ ακολουθήσουν πολλά πράγματα ακόμα.

ΑΙΜ. ΝΕΓΚΗΣ: Σήμερα λήγει η θητεία των μελών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Έχω μπροστά μου ένα έγγραφο με ημερομηνία 23/12, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις γιορτές της Επιτροπές Προμηθειών Υγείας, όπου ουσιαστικά εγκρίνει όλα τα αιτήματα για συμβάσεις και διαγωνισμούς που έγιναν στα νοσοκομεία μέχρι τις 15/12/2009. Μάλιστα λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι εγκρίνονται με τον όρο ότι είναι νόμιμες. Δηλαδή το όργανο που θα έλεγχε αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες, τις εγκρίνει αν είναι νόμιμες.

Ποιος θα ελέγξει αν είναι νόμιμες; Ή μήπως αυτό είναι μια δική σας απόφαση ώστε ό,τι έγινε έγινε μέχρι εδώ, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κι εμείς από δω και πέρα ξεκινάμε από την αρχή τη δική μας πολιτική; Δηλαδή ό,τι αμαρτωλή διαδικασία έγινε δε μπορούμε να την ελέγξουμε την αναγνωρίζουμε.

Και το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι: Πότε θα διοριστούν διοικητές στα νοσοκομεία και στις ΔΥΠΕ; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως είχα και την ευκαιρία να πω προηγουμένως, δυστυχώς την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο ενιαίο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία. Και η καλύτερη απόδειξη αυτής της ανεπάρκειας που υπήρχε όσον αφορά και τον προγραμματισμό αλλά δυστυχώς, στη συνέχεια την υλοποίηση και πάνω απ’ όλα την απουσία εποπτείας, είναι το τεράστιο χρέος των νοσοκομείων.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται τίποτε άλλο, όταν τα χρέη των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι το 2009 έχουν φτάσει τα 6,2 δις. Όλοι κατανοούμε ότι το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει σωστά όταν η εξαίρεση είχε γίνει ο κανόνας. Άρα λοιπόν αυτά που έπρεπε εμείς να κάνουμε σ’ αυτές τις πρώτες 100 μέρες, ήταν πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα να μπορέσουμε να καταγράψουμε ακριβώς τα χρέη. Και πιστέψτε με, ήταν πάρα πολύ δύσκολη δουλειά αυτή. Γιατί και το διπλογραφικό σύστημα δεν είναι ολοκληρωμένο αλλά και τα στοιχεία αυτά δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να μπορέσουν να καταγραφούν τα χρέη, οι απαιτήσεις, να βγουν τα εντάλματα για να υπάρξει αυτή η πρώτη αποπληρωμή του 1,2 δις και επίσης στη συνέχεια έπρεπε ταυτόχρονα, μπαίνοντας στη νέα χρονιά, να μπορέσουμε να μπούμε συγκροτημένα.

Δηλαδή πριν έρθει μια ολοκληρωμένη δική μας νομοθετική ρύθμιση που θα ξαναβλέπει το πώς θα λειτουργεί συνολικά το θέμα των προμηθειών στο χώρο της υγείας, δε μπορούσαμε εμείς ν’ αφήσουμε αυτό το κενό και μέσα σ’ αυτό το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, μέσα από την έλλειψη κανόνων και προγραμματισμού να υπάρχει πάλι ένα δυσβάσταχτο κόστος αλλά και ασυδοσία ταυτόχρονα γύρω από τις προμήθειες.

Γι’ αυτό κι έγινε αυτή η πίεση και ενδεχομένως να θέλει και ο Γενικός να πει κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα επειδή το χειρίστηκε. Και γι’ αυτό έγινε αυτή η πίεση, να υπάρξει από την απερχόμενη Επιτροπή Προμηθειών της οποίας η θητεία λήγει εντός του Ιανουαρίου. Της δώσαμε μια παράταξη μέχρι τέλη Ιανουαρίου ακριβώς για να ολοκληρώσει αυτό τον προγραμματισμό. Έχουν μια παράταση δυο εβδομάδων προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως ο προγραμματισμός τους, το 2010. Γιατί, καταλαβαίνετε ότι δε μπορούσαμε να μπούμε ενώ κάνουμε τέτοια προσπάθεια συγκράτησης δαπανών, περνάμε όλη αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε το κόστος της υγείας, ταυτόχρονα ν’ αφήναμε μια ασυδοσία.

Έπρεπε λοιπόν να ολοκληρωθεί αυτή η φάση, να υπάρξει βάση των αιτημάτων των νοσοκομείων ένα ενιαίο πρόγραμμα το οποίο να μπει σε λειτουργία, να μη συνεχίζουμε να λειτουργούμε όπως περιγράψατε με την εξαίρεση ως κανόνα προκειμένου πιεστικά μέρα με την ημέρα ν’ αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων. Και ταυτόχρονα βέβαια, έχοντας πια το πρόγραμμα σε εξέλιξη και εφαρμογή, να μπορέσουμε να πάμε στις πιο βαθιές τομές που χρειάζεται το σύστημα για την προμήθεια ιατρικών, αναλώσιμων και φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Όσον αφορά τις Διοικήσεις είμαστε σ’ ένα τελικό στάδιο. Υπάρχει αυτή η αξιολόγηση όπως γνωρίζετε της ανοιχτής διακυβέρνησης σ’ εξέλιξη, πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα μπορούμε να έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία. Γιατί, είναι αυτονόητο ότι οι Διοικήσεις είναι ο κρίσιμος παράγοντας εκείνος και θα είναι και η πρώτη και βασική τους αποστολή να μπορέσουν πραγματικά να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία. Και όσον αφορά τις προμήθειες και όσον αφορά το συνολικό προγραμματισμό των νοσοκομείων, την εφαρμογή των πολιτικών, την οργάνωση των εφημεριών και όλα τ’ άλλα ζητήματα που άπτονται της δικής τους αρμοδιότητας.

Αλλά δεν ξέρω μήπως ο κ. Πολύζος θα ήθελε να προσθέσει κάτι.

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Δυο πράγματα σ’ αυτό που είπε ο κ. Νεγκής: Η νομιμοποίηση των προμηθειών κ. Νεγκή γίνεται μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να απορρίψει οποιαδήποτε προμήθεια δεν έχει γίνει σύννομα κατά το παρελθόν. Αυτό που εμείς είπαμε στην ΕΠΥ είναι να εφαρμόσει τον Ν. 3580, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας που έγινε σήμερα. Και σας είπε η Υπουργός ότι παρατάθηκε, δεν ανανεώθηκε, παρατάθηκε μέχρι τέλους του Ιανουαρίου, για να κάνουν δυο πράγματα που λέει ο 3580: Να δώσουν το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, μόλις την Πέμπτη το απόγευμα πήραν την απόφαση, να παρατείνουν εκεί που υπήρχαν εξουσιοδοτικές αποφάσεις και να κάνουν τον απολογισμό τους.

Άρα έχουμε ένα ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών για το 2010 και έχουμε τον απολογισμό που τον περιμένουμε. Έγινε μια προσπάθεια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με την ΕΠΥ να είναι όσο το δυνατόν αξιόπιστο υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να μείνουμε λίγο στους Διοικητές. Γιατί χρειάζονται 3 μήνες για ν’ αλλάξουν οι Διοικητές των νοσοκομείων, δεδομένου ότι όλες οι κυβερνήσεις το πρώτο πράγμα που σπεύδουν να κάνουν είναι ν’ αλλάξουν τους Διοικητές, και αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν ήδη αυτοί που βρίσκονται στις θέσεις, που διαμαρτύρονται για δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, επειδή ακριβώς τους έχετε αφαιρέσει τις αρμοδιότητες και ουσιαστικά κάνουν μόνο διαχείριση. Αυτό είναι ένα ερώτημα συμπληρωματικό στου συναδέλφου.

Το δεύτερο αφορά στα εμβόλια πάλι. Έχουμε παραλάβει 3,5 εκατομμύρια δόσεις, περίπου 3.600.000. Τι θα κάνουμε με τις υπόλοιπες 3 εκατομμύρια δόσεις που απ’ ότι φαίνεται θα περισσέψουν, δεδομένου ότι δεν εμβολιάστηκε κανείς και έχουν πληρωθεί ή θα πληρωθούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ'' αρχάς να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή η χώρα μας πρέπει να έχει απόθεμα εμβολίων γιατί σε κάθε περίπτωση το μήνυμα δεν είναι ότι υπάρχει εφησυχασμός και τελείωσε ο κίνδυνος από την πανδημία. Όταν έχουμε 97 θανάτους και όταν έχουμε κάθε μέρα 3 περιπτώσεις θανάτων, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε μπορούμε να κοιτάμε το θέμα σα να έχει κλείσει. Γι΄ αυτό το λόγο, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Οφείλουμε λοιπόν, γι΄ αυτό είπα ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, οφείλουμε να έχουμε ένα ικανό απόθεμα εμβολίων, γιατί και θα επιμείνω σε αυτό, Χειμώνα δεν έχουμε δει ακόμα. Μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι και να συνεχίσει μία αποκλιμάκωση μέχρι το Πάσχα και μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά μία υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να παίρνει όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία.

Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει τελικά ένα χειμερινό κύμα, μπορεί να είναι πιο αμβλυμμένο επειδή υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανοσίας πια στον πληθυσμό και γιατί υπάρχει κι αυτή η ασπίδα των 360 χιλιάδων που έχουν εμβολιαστεί και όσων θα εμβολιαστούν από δω και πέρα. Αλλά, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και μάλιστα για τα χειρότερα σενάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχάς θα έλεγα να μιλάμε λίγο με ακρίβεια σε αυτά τα στοιχεία.

Λοιπόν, δεν είναι αλήθεια ότι όλα λήγουν το 2010. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών τα οποία είναι και για την επόμενη χρονιά. Αλλά πέραν αυτού, εμείς σε κάθε περίπτωση ήδη κάναμε την πρώτη κίνηση, που αφορά την επίλυση του ζητήματος της πολύ μεγάλης παραγγελίας εμβολίων που είχε γίνει από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Από κει και πέρα διατηρούμε ένα απόθεμα που οφείλουμε να διατηρήσουμε και ταυτόχρονα σαφώς είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να σας πούμε σήμερα αν θα συμβάλλουμε και για κάποιες χώρες ενδεχομένως που μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει συνολικά σε ένα συντονισμό και με το Υπουργείο Εξωτερικών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Που πρέπει να σας πω ότι ήδη από το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της 1ης Δεκεμβρίου -και σας είχαμε ενημερώσει τότε- είχε γίνει και μία συζήτηση ότι ενδεχομένως να υπάρξει κι ένα ευρωπαϊκό απόθεμα, προκειμένου με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιηθούν εμβόλια από όλες τις χώρες ,για χώρες που δεν έχουν εμβόλια.

Γιατί υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν είχαν επαρκή προμήθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά. Άρα σήμερα εμείς λέμε με σαφήνεια ότι εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών με τα 3.600.000 εμβόλια απόθεμα που έχουμε.

Όσον αφορά τις Διοικήσεις, εδώ θέλω να πω το εξής: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα έχει επιλέξει συγκεκριμένες ριζοσπαστικές πραγματικά ρυθμίσεις, γύρω από τα ζητήματα της στελέχωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό ήταν κάτι αναγκαίο και είναι και κάτι που πραγματικά ο κόσμος το εκτιμά. Δηλαδή την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, μεγαλύτερη αξιοκρατία γύρω από αυτά τα θέματα και γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει και μία συμμετοχή γύρω από αυτές τις διαδικασίες. Σαφώς υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις και κάνουμε ότι μπορούμε για να επιταχύνουμε, γιατί είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύ γρήγορα να μπουν οι νέες Διοικήσεις σε λειτουργία.

Από κει και πέρα επιτρέψτε μου να κάνω και μια πολιτική παρατήρηση, γιατί κάποιες επιλογές έχουν και ένα έντονο στοιχείο πολιτικής επιλογής. Όταν το 2007 το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τότε να πάει σε μια διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση, σας θυμίζω πόσα σχόλια είχαν γίνει τότε και από άλλα κόμματα και στις εφημερίδες. Πολλές φορές και ειρωνικά σχόλια είχαν γίνει.

Πέραν λοιπόν του ότι το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε και υλοποίησε αυτό το άνοιγμα τότε στη βάση, που ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, βλέπετε τώρα ότι όταν ήρθε η ώρα να υπάρξει μια διαδικασία νέας Ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, το ακολούθησε το κόμμα αυτό.

Και μπορεί σε κάποιες πρώτες εφαρμογές αυτές οι επιλογές, οι οποίες μας πάνε μπροστά να έχουν και κάποιες δυσλειτουργίες και οργανωτικά προβλήματα. Όμως ως επιλογές βλέπετε ότι είναι επιλογές που τελικά αναγνωρίζονται, γιατί το έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας να πάει με διαδικασίες πιο συμμετοχικές, πιο ανοιχτές και πιο διαφανείς.

Μείνετε λοιπόν ήσυχοι, πολύ γρήγορα θα έχουμε και τις νέες Διοικήσεις των νοσοκομείων. Και οφείλουμε να πούμε ότι εμείς στις σημερινές Διοικήσεις των νοσοκομείων τους είπαμε να περιορίζονται στην καλή καθημερινή λειτουργία και στα τρέχοντα. Άρα λοιπόν ακριβώς για να μην είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία και για να μπορούν να εγγυώνται τη σωστή λειτουργία τους.

κα ΤΣΕΛΙΟΥ: Κυρία Υπουργέ, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που δώσατε όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, σας είχαμε ρωτήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και μας είχατε πει τότε ότι "έχετε την πολιτική βούληση να προχωρήσετε".

Θέλω λοιπόν σας παρακαλώ να μας πείτε μέσα στις 100 ημέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τι έχετε κάνει εσείς ως Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τι τελικά θα περιμένουμε για ένα αδειανό «πουκάμισο» που παραλάβατε αν το γεμίσετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η βούληση η πολιτική σαφώς και παραμένει.

Πρέπει να σας πω ότι ακριβώς επειδή -το είχαμε συζητήσει κιόλας- δεν υπήρχε κανένα εφαρμοστικό πλαίσιο το οποίο να βρήκαμε, ήδη πριν από τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπηρεσιακό μια ευρεία διατομεακή συνεργασία. Ακριβώς, για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε μία κοινή υπουργική απόφαση η οποία είναι σε τελικό στάδιο, προκειμένου να προσδιορίσουμε τους τρόπους καλύτερης εποπτείας ελέγχου και επιβολής των αναγκαίων προστίμων, που ούτε αυτά είχαν προσδιοριστεί.

Στις επόμενες μέρες θα έχουμε και τις θεσμικές συναντήσεις με τους φορείς που τους αφορά αυτό το θέμα. Όπως ξέρετε ούτως ή άλλως και ο ίδιος ο νόμος προέβλεπε ότι θα υπάρχει μία αξιολόγηση στην αρχή της χρονιάς για το πώς εφαρμόστηκε ή δεν εφαρμόστηκε επαρκώς αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Η βούλησή μας είναι δεδομένη.

Κι επίσης πρέπει να πω, ήδη έχουμε συζητήσει και με τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τον κ. Δημόπουλο, όπου θα έχει και την παρακολούθηση αυτού του θέματος και θα είναι από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτή τη φάση, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά που το έχουμε κουβεντιάσει, κοιτάμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του νόμου, αλλά αυτό που κυρίως μας νοιάζει είναι να ενισχύσουμε τη λογική της εφαρμογής του σαφώς, αλλά ταυτόχρονα και την αποτελεσματικότητα στην εποπτεία.

Γιατί το χειρότερο είναι όταν βάζουμε μεγάλους στόχους και στη συνέχεια αυτοί οι στόχοι εκφυλίζονται από τη μη σωστή εποπτεία και τον έλεγχο. Άρα πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση στις επόμενες μέρες να κάνουμε μία ειδική συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

κα ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ: Έχουμε και σήμερα κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, που αναφέρονται σε ένα θέμα που είχαμε δει και τις τελευταίες εβδομάδες με περισσότερες λεπτομέρειες σήμερα, για το κύκλωμα αυτό των 35 γιατρών, όπου έχει ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Τι ενημέρωση υπάρχει σε σας, αν ξέρει το Υπουργείο τα ονόματα αυτών των 35 ορθοπεδικών χειρουργών που φαίνεται να συμμετέχουν και τι ενέργειες έχουν γίνει από το Υπουργείο για το θέμα αυτό; Δηλαδή έγινε διερεύνηση και παραμένουν αυτοί οι γιατροί και τα Δ.Σ. σύμφωνα με τους συναδέλφους στα δημόσια νοσοκομεία; Τι γίνεται από άποψη του Υπουργείου; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή η υπόθεση, όπως γνωρίζετε, είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Άρα βρίσκεται η δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Και δε θα μπορούσα εγώ να σχολιάσω μία δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι εμείς από την πλευρά μας έχουμε δώσει εντολή και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας συνολικά να ενταθούν όλοι οι έλεγχοι όσον αφορά τις προμήθειες φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών στα δημόσια νοσοκομεία.

Και σε κάθε περίπτωση και με τις αλλαγές τις νομοθετικές που θα φέρουμε, θα κοιτάξουμε πώς να υπάρχουν ακόμα πιο αυστηροί κανόνες αλλά και εποπτεία για την εφαρμογή τους για όλο αυτόν τον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και των δημοσίων νοσοκομείων.

κα ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Δύο ερωτήματα έχω κα Υπουργέ.

Για το θέμα των χρεών να σας ρωτήσω, πως προχωράει το επόμενο διάστημα ο διακανονισμός, γιατί νομίζω είχατε δεσμευτεί ότι μέχρι το Μάρτιο θα υπάρχει συνέχεια των πληρωμών.

Και το δεύτερο με τα φάρμακα θέλω να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι τόσο η καθιέρωση της λίστας φαρμάκων όσο και η επανακοστολόγηση των 6.200 φαρμάκων θα εξορθολογήσει αρκετά τους πόρους στο σύστημα υγείας;

Γιατί από ότι γνωρίζουμε τα φάρμακα τελικά αποτελούν μόνον το 17% με 20% στο κομμάτι το συνολικό των δαπανών της υγείας, το υπόλοιπο είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι κι είναι τα νοσήλια, είναι οι ιατρικές πράξεις, είναι τα αναλώσιμα.

Κι αν υπάρχουν σκέψεις για αυξήσεις στα νοσήλια ή σε ιατρικές πράξεις που είναι καθηλωμένες από το 1992. Στα χρέη δηλαδή πως προχωράει το επόμενο διάστημα, μια και έχουμε και το γενικό..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν όσον αφορά τα χρέη των νοσοκομείων, εκεί είναι σαφώς προσδιορισμένη και η βούληση της Κυβέρνησης και η διαδικασία που ακολουθείται. Συγκροτήθηκε κι ήταν από τα πρώτα πράγματα που σας είχαμε ανακοινώσει, η κοινή Επιτροπή ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, με την ευθύνη των δύο Γενικών Γραμματέων.

Ήδη έχουν υπάρξει μια σειρά από συζητήσεις, που δε θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες και δε θα ήταν σωστό αυτή τη στιγμή, γιατί είναι μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη με τους προμηθευτές. Λέω λοιπόν ότι ήδη το 1,2 δις του χρέους έχει αποπληρωθεί, από κει και πέρα για το υπόλοιπο χρέος των 5 δις είναι σε διαδικασία διακανονισμού και ρύθμισης, προκειμένου και γι΄ αυτό άμεσα να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του.

Τώρα, ο τρόπος που θα γίνει αυτή η αποπληρωμή, είναι μία διαδικασία που είναι και με την κεντρική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και δε θα μπορούσαμε σε αυτή τη φάση να πούμε κάτι παραπάνω.

κα ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Όταν λέτε "άμεσα" τι εννοείτε;

Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Μέσα στο Γενάρη, το αργότερο αρχές Φλεβάρη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, τις επόμενες εβδομάδες ας πούμε, για να είμαστε ασφαλείς.

Ν. ΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: