Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων.
Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία -με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ- και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής -ένα χρόνο αργότερα- της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών.
Μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ρύθμιση, που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά.
Η ίδια είπε ότι η «μαύρη τρύπα», δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ.
Η υπουργός παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως «παράθυρα» καταστρατήγησης κυρίως «με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση», αλλά με την αθρόα συνταγογράφηση «αναντικατάστατων» δήθεν φαρμάκων.
Προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται, τόνισε η υπουργός.
Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.
Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%.
Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πέρα από τη μείωση των τιμών πρότεινε ακόμη να οριστεί η τιμή των «γενοσίμων» φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων.
Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας.
«Η λίστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει σε όλα τα κράτη» παρενέβη η υπουργός Υγείας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα «κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο» θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από τη μία μιλάει για συνδρομή στο έργο της κυβέρνησης και από την άλλη αρνείται την ψήφιση της λίστας: «Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεσμεύσεις έχετε και αρνείστε όταν έχετε τα αποτελέσματα της αποτυχίας σας;».
«Δεσμεύσεις έχουν μόνον όσοι προσπαθούν να περιστείλουν τη φαρμακευτική πολιτική σε ορισμένους και εκλεκτούς και όχι αυτοί που τίθενται υπέρ της ελεύθερης επιλογής» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Αντίθετος με τη λίστα φαρμάκων, αλλά υπέρ μιας λίστας «γενόσιμων» τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κρίνοντας ότι έτσι θα ευνοηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Το ΚΚΕ δια του εισηγητού του Νίκου Καραθανασόπουλου έκρινε ότι η ρύθμιση στοχεύει στο περαιτέρω χτύπημα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην εύνοια της εμπορευματοποίησης της υγείας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου δήλωσε «παρών» από πλευράς του κόμματός της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου