Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών που θα στελεχώσουν τα περίπου 150 νοσοκομεία και μονάδες υγείας όλης της χώρας. Οι χιλιάδες αιτήσεις δήλωσης ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της "ανοικτής διακυβέρνησης", βρίσκονται τις ημέρες αυτές υπό εξέταση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα βιογραφικά που έχουν υποβληθεί περνούν από το μικροσκόπιο των στενών συνεργατών του Γ.Παπανδρέου προκειμένου να εντοπισθούν πρόσωπα που πιθανώς να πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί σε ...εσωτερικό επίπεδο.

Ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι θα διατηρηθούν στις θέσεις τους διοικητές που είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση έστω και αν έχουν επιδείξει έργο. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΣΥ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα ορίσει νέα πρόσωπα της αρεσκείας της καθότι οι θέσεις των διοικητών αποτελούν "καθαρά πολιτική επιλογή" . Δεν αποκλείεται βέβαια να επιλεγούν 2-3 πρόσωπα τα οποία έχουν θητεία στο σύστημα και επι Ν.Δ. ώστε να μπορεί να αποδειχθεί και στην πράξη τα περί "αξιοκρατίας και διαφάνειας". Εξάλλου οι πιέσεις που ασκούνται από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και από συνδικαλιστικούς φορείς δεν αφήνουν περιθώρια για παραμονή των ήδη υπηρετούντων.

Πάντως η καθυστέρηση διορισμού των νέων διοικητών έχει επιφέρει πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων στα νοσοκομεία καθότι από τους νυν διοικητές και υποδιοικητές έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα υπογραφής ή ανάληψης άλλων πρωτοβουλιών. Επιτρέπεται μόνο να δραστηριοποιούνται σε θέματα καθημερινής διαχείρισης. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να έχουν "παγώσει" εκατοντάδες έργα στα νοσηλευτικά ιδρύματα και ταυτόχρονα αναρίθμητες υποθέσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική δραστηριότητα στην οποία έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα οι διοικητές -κυρίως των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας- σχετίζεται με την αποπληρωμή των χρεών προς τις προμηθεύτριες εταιρείες μετά την αποδέσμευση του 1,2δις ευρώ από τα κρατικά ταμεία στο πλαίσιο του πρώτης καταβολής των συνολικών οφειλών που φθάνουν τα 6,2 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: