Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ 14-5-2010

> ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ




Ενωση δυνάμεων για το Νοσοκομείο



Της Μ. Κυπριώτη

Καθολικό είναι το αίτημα της κοινωνίας του νησιού μας για την άμεση επίλυση των προλβημάτων του Νοσοκομείου μας. Αυτό διεφάνη από τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων που έτυχε η κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.



Στο κάλεσμα του συλλόγου Εργαζομένων του, ανταποκρίθηκαν όλοι οι τοπικοί φορείς μας. Ηταν χθες εκεί για να δηλώσουν την αμέριστη στήριξή τους αλλά και για να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των εργαζομένων που ζητούν εδώ και τώρα την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου μας και την άμεση στελέχωσή του με νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Ρόδου, όπως αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσής τους που έγινε την Τετάρτη 5 του μηνός, πραγματοποίησαν χθες δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ»

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που έγραφαν οι εργαζόμενοι στα πανό που είχαν αναρτήσει στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου Πρωτοσύγκελος Αντώνης Πατρός, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος, ο οποίος εκτός από τη συμπαράσταση που εξέφρασε στον δίκαιο αγώνα τους έκανε γνωστό ότι η Εισαγγελεία της Ρόδου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το καλό του Νοσοκομείου μας. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχααιρίδης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του νησιού μας, τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μιχάλης Κόκκινος, οι γιατροί του και οι εκπρόσωποι των βουλευτών μας. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Ρόδου έστειλε χθες ένα ηχηρό μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας και έδειξε την αποφασιστικότητα να συνεχίσει τον αγώνα της για την στελέχωση του Νοσοκομείου μας και την επίλυση των προβλημάτων του. Πάντως, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Λούση Καλαμάτα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η διοίκηση της ΒΆ ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου που θα βρίσκεται σήμερα στο νησί μας δεν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας αν και έχει προγραμματίσει να το επισκεφθεί.

«Αν η επίσκεψή του είναι ίδια με την περατζάδα του τέως υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, είμαστε αποφασισμένοι να εκδώσουμε σκληρή ανακοίνωση» προειδοποίησε η κ. Καλαμάτα.

«Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ, διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου: «Η διοίκηση του Νοσοκομείου συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Εχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την ΒΆ ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα που λιμνάζουν εδώ και χρόνια και αφορούν στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αν σήμερα κρατάμε το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας και το Νοσοκομείο σε υψηλά στάνταρ, οφείλεται στο ότι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν όλη τους την ψυχή, δουλεύουμε διπλές βάρδιες και χωρίς ρεπό. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει και νομίζω ότι από τους πρώτους στόχους που έχω θέσει είναι να βελτιώσω τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε αρωγοί δίπλα στο προσωπικό μας και ελπίζουμε σιγά - σιγά να πετύχουμε τις πρώτες νίκες κατά του σκουριασμένου και αναχρονιστικού συστήματος, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να πάρουμε σε πρώτη φάση επικουρικό προσωπικό για να καλύψουμε το μεσοδιάστημα και τελικά να πάρουμε όλες τις θέσεις που είναι απαραίτητες για μόνιμο προσωπικό με βάση τον νέο οργανισμό και να λειτουργήσουμε απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΝΟΥΣ, πρόεδρος Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών: «Η παρουσία μας εδώ δηλώνει τη συμπαράστασή μας στα προβλήματα των εργαζομένων. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που πρέπιε να επιλυθεί άμεσα είναι το θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού. Η παρουσία μας δηλώνει ότι και τα προβλήματα του κλάδου μας δεν έχουν επιλυθεί, εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας πάρα πολύ αδικημένους από την περικοπή των μισθών και των επιδομάτων και την φορολόγηση που είναι μεγάλη για τον κλάδο των Νοσοκομειακών Ιατρών. Αυτό που μας προκαλεί μεγαλύτερο θυμό είναι ότι στις προμήθειες γίνεται ακόμη «πάρτι» και στα φάρμακα. Το σημείο που δεν θα κάνουμε πίσω γιατί το θεωρούμε κόκκινη γραμμή, είναι οι εφημερίες στα Νοσοκομεία. Δεν θα το αφήσουμε ποτέ χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς. Περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα μέχρι την 1η Ιουνίου, διαφορετικά θα ξεκινήσουμε νέες κινητοποιήσεις».

ΛΟΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ρόδου : «Σήμερα οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε κινητοποιήσεις γιατί μόνο έτσι μπορούν να τους ακούσουν οι αρμόδιοι. Βλέπετε ότι ούτε τα έγγραφα, ούτε οι κατΆ ιδίαν συζητήσεις βοήθησαν και γιΆ αυτό κάναμε αυτή την προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Μια αξιοπρεπή νοσηλεία εμάς των ιδίων και των συμπολιτών μας. Αυτό που προέχει είναι ότι προσπαθήσαμε σαν σύλλογος να διασφαλίσουμε τους ασθενείς που νοσηλεύονται μέσα. Το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι φουλ, έχει μεγάλη κάλυψη στις κλίνες του. Υπάρχει μαζική κινητοποίηση σήμερα και ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου μας».
«Ο κόσμος πρέπει να σταθεί δίπλα στο Νοσοκομείο μας»
ΣΑΒΒΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου: «Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας. Είναι εύλογες και δίκαιες οι διεκδικήσεις των εργαζομένων που αφορούν όλη την κοινωνία και έτσι πρέπει να το δούμε. Ο κόσμος της Ρόδου πρέπει να σταθεί δίπλα στο Νοσοκομείο, στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να έχουμε μια καλύτερη περίθαλψη. Οσο θα δυναμώνει το Νοσοκομείο, τόσο θα μειώνονται οι ανάγκες για ιδιωτική υγεία στο νομό μας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ, νομάρχης Δωδεκανήσου: «Βεβαίως για συμπαράσταση είμαι εδώ. Οπως βλέπετε το πρόβλημα είναι διαχρονικό, δυστυχώς η κατάσταση διαιωνίζεται και επιδεινώνεται και αυτό έχει να κάνει με τον σχεδιασμό που έπρεπε να γίνει σε κεντρικό επίπεδο για να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα προβλήματα των δομών υγείας που έχουν να κάνουν με το προσωπικό που σωστά είναι αγανακτισμένο γιατί δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού με ένα πρσωπικό που ούτε στοιχειωδώς μπορεί να δουλέψει για να καλύψει τις ανάγκες. Αρα, το μήνυμα που εγώ θέλω να στείλω είναι ότι εμείς δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της διεκδίκησης, είτε αυτή αφορά τη στελέχωση του Νοσοκομείου με το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό. Πρέπει το υπουργείο Υγείας να σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή στις δομές υγείας του νομού, ειδικά αυτή την περίοδο που έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση και βεβαίως ο πληθυσμός των νησιών διπλασιάζεται όπως και οι ανάγκες. Πρέπει η υπουργός να πάρει το μήνυμα ότι και η υπομονή έχει τα όριά της, εμείς ήδη έχουμε ξεπεράσει αυτό το όριο και πρέπει οπωσδήποτε στις προσεχείς προσλήψεις που θα γίνουν να προβλεφθεί η πρόσληψη συγκεριμένου ποσοστού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου και των άλλων νησιών μας. Τώρα που έχει υπογραφεί ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου μας δεν υπάρχει άλλοθι. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί στο κέντρο. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο και γι αυτό βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας».

ΧΑΤΖΗΣ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ, δήμαρχος Ροδίων: «Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Ρόδου. Τα προβλήματά του διαιωνίζονται και δυστυχώς βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις φεύγουν αλλά τα προβλήματα παραμένουν και κάποιοι πρέπει να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον πέρα του λεκτικού για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν σχέση με τη ζωή όλων μας, αλλά και τη δημιουργία ασφάλειας για τον τουρισμό μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργεί άριστα, προκειμένου να δίνει το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους επισκέπτες μας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την προσπάθειά τους».
 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ζητείται δυναμική παρέμβαση

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου μας ζήτησε με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του.

Η επιστολή που εστάλη πριν από έναν μήνα στον κ. Παπανδρέου αναφέρει τα εξής:

«Κ ύριε πρωθυπουργέ. Σαν σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου δεν έχουμε ούτε αρμοδιότητα αλλά ούτε και τη διάθεση να βαθμολογήσουμε το έργο της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ομως το λιγότερο νιώθουμε προδομένοι γιατί και εμείς, όμως και η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων πιστέψαμε στο δικό σας όραμα και ακολουθήσαμε.
Με λύπη μας όμως και μεγάλη πικρία διαπιστώνουμε πέντε μήνες μετά τις εκλογές ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί:

- χωρίς μόνιμο προσωπικό αλλά με συμβασιούχο προσωπικό που δανείστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

- χωρίς πολύτιμο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αφού η περιβόητη ρύθμιση εξόφλησης προμηθευτών ουδόλως προχώρησε και ουδόλως καταργήθηκε η περιβόητη ΕΠΥ

- χωρίς ψυχίατρο (η ψυχιατρική κλινική νοσηλεύει ασθενείς χωρίς να υπηρετεί ψυχίατρος) αφού ουδέποτε μπήκε κανείς στον κόπο να αποσπάσει στο Νοσοκομείο μας γιατρό

- χωρίς φαρμακοποιούς αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν έκανε τον κόπο να εκδώσει το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα.

Για όλους αυτούς του λόγους βαθμολογείστε εσείς το έργο της υπουργού σας αλλά προπαντός σας παρακαλούμε να παρέμβετε δυναμικά για την επίλυση όλων των προαναφερομένων θεμάτων.
Τέλος, προσδοκώντας πάντα στην αδιαμφισβήτητη ευαισθησία σας άμεσα θα σας αποστείλουμε αναλυτικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας υγείας στην ακριτική περιοχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: