Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ

Το σύστημα εφημερευσης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. είναι το μόνο ουσιαστικό σύστημα εφημέρευσης που προσφέρει άμεση περίθαλψη και προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, σε εικοσιτετράωρη βάση, με μονοπωλιακού τύπου χαρακτηριστικά. Ο ιδιωτικός τομέας από την άλλη ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να ανταγωνιστεί το δημόσιο με ανάλογο πρόγραμμα εφημέρευσης, λόγω υψηλού κόστους και περιορισμένων εσόδων.

Η εφημέρευση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων περίθαλψης όλων των κατοίκων αυτής της χώρας. Είναι ο καθοριστικός παράγοντας απορρόφησης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και συμβάλλει πραγματικά στη μείωση κοινωνικών εκρήξεων με την αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων και ταυτόχρονα καθορίζει την μορφή του κράτους πρόνοιας, της κοινωνίας της αλληλεγγύης καθιστόντας την πατρίδα μας διεθνές πρότυπο και παράδειγμα συμπεριφοράς υγειονομικού συστήματος με ευαισθησία και ανθρωπιά.
Η χρηματική αποζημίωση του συστήματος αυτού είναι ουσιαστικό στοιχείο της λειτουργίας του και οριοθετεί σε μεγάλο βαθμό τόσο την αποτελεσματικότητα του όσο και την οικονομία του. Σε οργανωτικό επίπεδο η ανάγκη περιγραφής πρότυπων εφημέρευσης είναι πρόδηλη και ουσιαστικά συμβάλλει στην αντικειμενική εκτίμηση των απαιτήσεων των νοσοκομείων τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποιότητα σύνθεσης των ομάδων εφημέρευσης κατά ειδικότητα, τμήμα και νοσοκομείο.
Ειδικότερα στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής μας η ιδιαιτερότητα των ιατρικών περιστατικών, απαιτεί ειδικές γνώσεις για την αντιμετώπιση των νόσων και η πολυπλοκότητα των εν χρήσει τεχνολογιών απαιτούν εφημέρευση ανά ειδικότητα. Το στοιχείο αυτό προσδιορίζει κυρίως την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του νοσοκομείου μας και είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποδοχή του συστήματος περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο. Κυριολεκτικά δε βοηθά την οικονομία πορων αποτρέποντας άσκοπες μετακινήσεις στο κέντρο και αύξηση της παραοικονομίας λόγω τεχνητής ζήτησης υπηρεσιών που δεν προσφέρονται σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα η εφημέρευση ανά τμήμα είναι απαραίτητη διότι προσδιορίζει τη συνέχεια της περίθαλψης από μια συγκεκριμένη λειτουργική ομάδα γεγονός απαραίτητο για την ασφάλεια του ασθενούς τόσο σε επίπεδο πρακτικό όσο και σε επίπεδο επάρκειας.
Τα κριτήρια σύνθεσης των εφημεριών πρέπει να εξαρτώνται από:

1) Την γεωγραφική θέση και τον πληθυσμό αναφοράς του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας (ευκολία συγκοινωνιακής πρόσβασης άλλες περιοχές π.χ. νησιά, διακύμανση πληθυσμού π.χ. τουριστικές περιοχές κλπ).

2) Από τον χαρακτήρα του νοσοκομείου (ειδικό, γενικό, περιφερειακό, νομαρχιακό).

3) Αριθμό προσερχόμενων ασθενών-εισαγωγές, αριθμός επεμβάσεων, ύπαρξη μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας π.χ. αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακός αγγειογράφος.

Η κωδικοποίηση όλων των ανωτέρω δίδει την δυνατότητα να προσδιοριστούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των εφημεριών σε γιατρούς που για την εσωτερική εφημερία είναι ανά ειδικότητα, τμήμα και κλίνες για τη δε γενική είναι επί πλέον ανά ειδικότητα, αριθμός προσερχόμενων και εισαγομένων ασθενών, αριθμός και βαρύτητα χειρουργικών πράξεων (απλές επεμβάσεις έως αντιμετώπιση πολυτραυματία και εξαιρετικά σοβαρών περιστατικών π.χ. ρήξη ανευρύσματος κλπ).
Οι ανάγκες εφημέρευσης επιβάλλουν την παρουσία ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών σε κάθε τμήμα που έχει κλίνες, στο δε εργαστηριακό τομέα η εφημέρευση κρίνεται απαραίτητη για λειτουργικούς (εξειδικευμένες εξετάσεις, ταχεία διεκπεραίωση τους κ.λ.π) όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Σημειωτέον ότι η ισότιμη αντιμετώπιση των ειδικοτήτων στο θέμα της εφημερίας είναι καθοριστικό στοιχείο για το μέλλον των ειδικοτήτων αυτών. Εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η αρχή κινδυνεύουμε να έχουμε καθοριστικές ελλείψεις σε ειδικότητες λόγω άνισης οικονομικής μεταχείρισης των ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων των ειδικοτήτων αυτών.
Το γενικό πλαίσιο των εφημεριών πρέπει να εξειδικεύεται για το νοσοκομείο μας με κριτήριο τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί. Σύμφωνα με το νόμο, οι ανάγκες του καθορίζονται με εισηγήσεις του διευθυντού κάθε μονάδας, της επιστημονικής επιτροπής του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου.
Καταλήγοντας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου και Κ.Υ. θεωρεί ότι ο τρόπος αμοιβής των εφημεριών ειδικά για το νοσοκομείο μας πρέπει να αντανακλά τη προσφορά και τη βαρύτητα του έργου του κάθε γιατρού που συμμετέχει στο σύστημα εφημέρευσής του.
Συστήματα που έχουν την τάση της ομαδοποίησης ισοπέδωσης και αποπροσωποποίησης της συμβολής του γιατρού στην εφημερία (όπως επίδομα εφημέρευσης ή πάγια αντιμισθία ανά ειδικότητα) το μόνο που θα επιτύχουν είναι να καταστήσουν ανενεργό το σύστημα εφημέρευσης, με ολέθριες επιπτώσεις στην περίθαλψη. Είναι γνωστό ότι όποια επιδοματική πολιτική οδηγεί σε ισοπέδωση και υπολειτουργία, γεγονός καταστροφικό ειδικά στη περιοχή μας που όχι μόνο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αλλά διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες και αυξάνεται λόγω της οικονομικής ύφεσης κατακόρυφα ο αριθμός των χρηστών υγείας που προσέρχονται στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: