Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ (VETO 23-5-2010)

Της ΡΙΤΑΣ ΜΕΛΑ

Ο χρόνος είχε «παγώσει» για τους γονείς του 18χρονου πολυτραυματία από τροχαίο ατύχημα, που ήταν διασωληνωμένος στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου πριν από λίγο καιρό.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, στο διάδρομο, ο γιατρός μιλούσε, με πνιχτή φωνή, από το κινητό του στον συνάδελφο του, στο ΕΚΑΒ της Αθήνας.  Η αγωνία και ο πόνος είχε αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του καθώς του έλεγε: «Δε θα τα καταφέρει, χρειάζεται επειγόντως να μπει σε εντατική. Βρείτε κρεβάτι και στείλτε C 130, να τον προλάβουμε…».
Ο νεαρός τελικά δεν τα κατάφερε.  Όταν έφτασε στην Αθήνα ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, ένας ακόμα ασθενής από τους 3.000 που ξεψυχούν κάθε χρόνο στη χώρα μας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, που κρατάνε κλειστές 70 από τις 600 κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ και άλλες 600 που χρειαζόμαστε αλλά δεν μπορούν να αναπτυχτούν. Οι ανάγκες της περιφέρειας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνουν το πρόβλημα …εφιάλτη, για τους συγγενείς των θυμάτων άλλα και τους γιατρούς που ζουν σχεδόν κάθε μέρα και μια νέα τραγωδία.
Το νοσοκομείο της Ρόδου, που καλύπτει ουσιαστικά όλο το Νομό Δωδεκανήσου, έχει ανοιχτές μόνο τις 6 από τις συνολικά 8 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.  Μόνο πέρσι έγιναν 120 διακομιδές ενώ λίγα χρόνια πριν ανοίξει η ΜΕΘ, ο αριθμός άγγιζε τις 400. Από αυτούς τους ασθενείς η συντριπτική πλειοψηφία είναι πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα.  Πολλοί από αυτούς δεν καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί σε ΜΕΘ της Αθήνας ή της Κρήτης.
«Οι ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις θέλουν άμεση υποστήριξη σε μονάδα και όχι να τους ταλαιπωρούμε κάνοντας βόλτες στο Αιγαίο» είπε στο Veto ο εκπρόσωπος των εργαζομένων γιατρών του νοσοκομείου Βασίλης Κινούς και συνέχισε: «Θέλουμε επειγόντως άλλους 8 νοσηλευτές για να ανοίξουμε και τα άλλα 2 κρεβάτια.  Έχει συμβεί στο παρελθόν να πάει περιστατικό από τη Ρόδο στα Γιάννενα. Εκτός από τις ζωές που χάνονται με ανυπολόγιστο κόστος, αξίζει να πούμε ότι η κάθε διακομιδή στοιχίζει 10.000 ευρώ».
Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν τελικά στη χώρα μας λειτουργούσαν 1.200 κλίνες ΜΕΘ, αντί για 540 που λειτουργούν σήμερα, όπως υποστηρίζει στο V ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικολόγων Απόστολος Αρμαγανίδης: «Έχουμε 600 έτοιμες κλίνες.  Μέχρι το τέλος του 2009 ήταν ανοιχτές μόνο 450 κλίνες. Υπό το φόβο της πανδημίας της γρίπης άνοιξαν άλλες 90 κλίνες όμως δυστυχώς για τις υπόλοιπες 60 μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά ενημέρωση.  Η ίδια η υπουργός είχε πει ότι χρειαζόμαστε συνολικά 1.200».
Επιπλέον το ιατρικό προσωπικό που υποστηρίζει αυτά τα 90 κρεβάτια ΜΕΘ, είναι συμβασιούχοι, που στο τέλος του 2010 λήγει η σύμβαση τους : «Το ωρομίσθιο τους είναι περίπου 9 ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από τις καθαρίστριες, όπως είπε στο V ο κ. Αρμαγανιδης.
Εξαιτίας αυτών των αρνητικών δεδομένων η ανταπόκριση των γιατρών για την κάλυψη των θέσεων ήταν πολύ μικρή.  Ειδικότερα από τους 200 γιατρούς που είχε ανακοινώσει το υπουργείο υγείας ότι χρειάζονταν στις ΜΕΘ τελικά προσήλθαν μόνο 40, όπως είπε στο V ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχει και ο φόβος στο τέλος του χρόνου να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις και να κλείσουν και πάλι αυτές οι κλίνες.  Εάν σε αυτά όλα προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί γιατροί που μπήκαν στο ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980-‘90 θα φύγουν με σύνταξη ενώ από την άλλη μεριά οι προσλήψεις είναι με το «σταγονόμετρο», τότε εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ΕΣΥ».
Έως 30 άτομα στη λίστα αναμονής
Το γεγονός μάλιστα ότι καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής με 25-30 άτομα σ΄όλη την Ελλάδα, που περιμένουν έως και 24 ώρες για να βρεθεί κρεβάτι, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων εντατικών.
Ωστόσο από τις 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών που είχε ανακοινώσει η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το 2009 ακόμα δεν έχει πάει κανείς στα νοσοκομεία και ούτε προβλέπεται για το 2010, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Βαρνάβας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο της Τρίπολης, που καλύπτει την Καλαμάτα, το Αργος και τη Σπάρτη, από τις 5 κλίνες ΜΕΘ οι 3 είναι ανοιχτές ενώ τα τελευταια2 χρόνια δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη σε νοσηλευτικό προσωπικό: « Έχουμε μόνο 3 εντατικολόγους και για να βγουν οι εφημερίες αναγκάζονται γιατροί από άλλα τμήματα να καλύπτουν τη ΜΕΘ» είπε στο V ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας μέλος της ένωσης γιατρών του ΕΣΥ Αρκαδίας.
Το νοσοκομείο Μεταξά έχει 6 ανοιχτά κρεβάτια 5 κλειστά και 4 γιατρούς λέει η εντατικολόγος Μαρία Ζάκκα: «Κάνουμε 8 εφημερίες το μήνα. Δεν μπορούμε ούτε να αρρωστήσουμε γιατί θα υπάρξει πρόβλημα στη Μονάδα».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 10 κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν 60 νοσηλευτές.  Στην Ελλάδα στις 10 κλίνες ΜΕΘ αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και εργαζόμενους, όπως τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης.
Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη γιατρών και εξοπλισμού στις ΜΕΘ καθώς πολλά μηχανήματα είναι άνω των 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης εντατικολόγων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, απαιτείται το 8%-10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι εντατικής θεραπείας.
Στη χώρα μας το ποσοστό είναι μόλις 1,6% στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 1,9% στα πανεπιστημιακά. Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό είναι 7,4%.  Ωστόσο μια μέρα νοσηλείας χρεώνεται 2.000-3.000 ευρώ.
Αξίζει να τονισθεί ότι οι 540 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύουν το χρόνο περισσότερους από 12.500 ασθενείς, απ' τους οποίους οι 9.500 περίπου επιβιώνουν.  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας εντατικολόγων κάθε κλίνη ΜΕΘ νοσηλεύει κατά μέσο όρο 30 ασθενείς το χρόνο, από τους οποίους οι 22-25 καταφέρνουν να ζήσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: