Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΞΗΛΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ : Υπάρχει ρητή αναφορά στη σύμβαση ότι το πρόγραμμα θα παρακολουθείται στενά και εφ’ όσον χρειαστεί θα παίρνονται μέτρα.  Αναφέρεται ρητά ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινδύνους που προέρχονται από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις, περαιτέρω αρνητικές αναθεωρήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, πρόσθετα οικονομικά βάρη από το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό τομέα και υψηλότερες δαπάνες τόκων.  Για οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους έχει συνομολογηθεί ότι θα ληφθούν νέα μέτρα.
Καταργείται με διάφορους τρόπους ο κατώτερος μισθός.  Αυτό γίνεται με περισσότερους από ένα τρόπους.  Θα υπάρξει ρύθμιση που θα προβλέπει ακόμη κατώτερο μισθό από τα κατώτερα όρια για νέους (συμβόλαιο πρώτης απασχόλησης) και για μακροχρόνια άνεργους.  Για τους νέους επανέρχονται τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (stage) και προβλέπεται η πρόσληψη νέων ανέργων οι οποίοι θα αμείβονται με το 80% του κατώτατου βασικού μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις πληρώνει στο ΙΚΑ ο ΟΑΕΔ.
Άλλη πρόβλεψη σχετική με αυτό είναι η δυνατότητα σύναψης κλαδικής ή επιχειρησιακής σύμβασης κάτω από τα κατώτερα όρια και άλλη ρύθμιση είναι το καθεστώς μαθητείας με ακόμη μικρότερο ημερομίσθιο αλλά και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
Αναφέρεται το πάγωμα των κατώτατων μισθών σε ονομαστικές τιμές για τρία
χρόνια.
Γίνεται παρέμβαση στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με
διάφορους τρόπους.  Ο ένας ήδη έχει αναφερθεί για τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης κάτω από τα κατώτερα όρια και ο άλλος η αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τον ΟΜΕΔ.  Στο νομοσχέδιο εξουσιοδοτείται ο Υπουργός εργασίας να φέρει προεδρικό διάταγμα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικαίου για το θέμα.  Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η αλλαγή που θα επιφέρει είναι η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και των δύο μερών αν διαφωνούν με την πρόταση του μεσολαβητή.
 Όλο το πλέγμα της παρέμβασης στους κατώτατους μισθούς και στις συμβάσεις χτυπάει την καρδιά του ισχύοντος εργατικού δικαίου και ακυρώνει το λόγο ύπαρξης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κατ’ επέκταση επιχειρεί να ακυρώσει τη δράση του συνδικάτων.
Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός εργασίας να φέρει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων από 2 σε 4% και με Π.Δ. επίσης θα μειωθεί η αποζημίωση της απόλυσης και θα καθορισθεί ο τρόπος πληρωμής (δόσεις).
Εφαρμογή από το 2010 της οδηγίας για τις υπηρεσίες (BOLKENSTEIN).
Το επίδομα ανεργίας θα καθορίζεται με κριτήριο το ελάχιστο απαιτούμενο όριο διαβίωσης.
Θεσπίζεται εκ νέου η λήψη του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον εργοδότη που θα προσλάβει άνεργο.
 Οι εταιρείες ενοικίασης αντί να καταργηθούν ενισχύονται και τους ανατίθενται τα προγράμματα ελαστικών μορφών εργασίας για ηλικιωμένους ανέργους 55 έως 64 ετών. Επίσης και επειδή τα προγράμματα αυτά θα αφορούν υπηρεσίες του δημοσίου παρακάμπτεται και το ΑΣΕΠ.
Δεν δίνεται η δεύτερη δόση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης
Με Π.Δ. θα καθοριστεί η ανώτατη διάρκεια σύμβασης ορισμένου χρόνου.
Μειώνεται η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας.
Με Π.Δ. θα καθοριστούν κίνητρα για την ενδυνάμωση των ευέλικτων μορφών εργασίας και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση.
Μειώνονται κατά 8% τα επιδόματα των εργαζόμενων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ.
Καταργούνται για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στους ΟΤΑ και στις επιχειρήσεις που το δημόσιο έχει πάνω από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας και αντί αυτών για όσους έχουν μισθό κάτω των 3.000 € χορηγείται τα Χριστούγεννα το ποσό των 500€ και το Πάσχα και στην άδεια το ποσό των 250 €.
Μειώνονται κατά 3% τα επιδόματα για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το δημόσιο έχει ποσοστό πάνω από 50%.
Παγώνουν οι μισθοί στο δημόσιο για τρία χρόνια.
Καταργείται για όλους τους συνταξιούχους πλην ΟΓΑ η 13η και 14η σύνταξη και αντ’ αυτής δίνεται το ποσό των 400 € τα Χριστούγεννα και από 200 € το Πάσχα και το καλοκαίρι σ’ αυτούς που έχουν συντάξεις κάτω των 2.500 €. Τα παραπάνω ποσά δεν δίνονται στους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60
ετών και σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις χορηγούνται μόνο για τη μία.
Δεν χορηγούνται επίσης στις άγαμες θυγατέρες που έχουν δικαιωθεί τη σύνταξη του θανόντος γονέα αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 15.000 €.
Παγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις για τρία χρόνια.
Μειώνονται οι υψηλές συντάξεις.
Αναφέρεται ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης και η συγχώνευση των κονδυλίων.
Έρχεται νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αυξάνεται εκ νέου ο ΦΠΑ και οι φόροι σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Προαναγγέλλεται η αύξηση των τιμολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό στη συμφωνία αναφέρεται ότι αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο και ότι θα περιλαμβάνει:
Την εθνική σύνταξη για όσους φτάνουν στο όριο ηλικίας. Δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό αλλά αναφέρεται ότι θα πρέπει να είναι συμβατό με τα δημόσια οικονομικά.
Τα όρια ηλικίας θα είναι τα 65 έτη όμως στο μέλλον θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής.
Υπολογισμός συντάξιμων αποδοχών στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου διατηρώντας κάποια ώριμα κεκτημένα.
Μέσος ετήσιος ρυθμός ανταποδοτικότητας 1,2%.
Μείωση ανωτάτου ορίου σύνταξης.
Μειωμένη σύνταξη στα 60 με μείωση 6% κατ’ έτος.
Πλήρη σύνταξη με 40 χρόνια υπηρεσίας στα 60.
Βαρέα και ανθυγιεινά στα 60.
Αναθεώρηση λίστας βαρέων και ανθυγιεινών.
Αναθεώρηση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.
Νέοι κανόνες ασφαλιστικού από το 2013 για όλους.

 ΕΧΟΥΝ ΞΗΛΩΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: