Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΕΝΓΕ

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 4 Ιουνίου.  Οι Ενώσεις Γιατρών παρακαλούνται να το συζητήσουν, ώστε οι Πρόεδροι που θα συμμετάσχουν στο Γενικό Συμβούλιο να μεταφέρουν απόψεις και προτάσεις επί του πρακτέου.


ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


Στα πλαίσια της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της γενικευμένης ανατροπής των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων που έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση και οι «τοποτηρητές» της χώρας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης έχει στοχοποιηθεί ως πεδίο δραστικών «χειρουργικών παρεμβάσεων» και αλλαγών.
H κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τον «Καλλικράτη», φαίνεται ότι σχεδιάζει μια σοβαρή συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας περίθαλψης με συγχώνευση ή και κατάργηση τμημάτων, κλινικών, Κέντρων Υγείας, νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων, δομών κοινωνικής προστασίας. Ο «εξορθολογισμός και η «μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση τίθεται στην υπηρεσία της κατεδάφισης του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους !
Σήμερα λοιπόν, η βασική αντιπαράθεση των γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να είναι με αυτή την «ανθυγιεινή» πολιτική, η οποία έχει ως αιχμή της αυτή την περίοδο την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες.  Άρα αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των νοσοκομειακών γιατρών δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση των σημερινών προγραμμάτων εφημερίας που διασφαλίζουν ασφαλή σύνθεση όλων των κλινικών και τμημάτων την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας. Ταυτόχρονα, «κόκκινη γραμμή» για μας αποτελεί η απαρέγκλιτη τήρηση της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου – ΟΕΝΓΕ και η επικύρωση της με ευνοϊκούς όρους μετά τις 11/6 που λήγει τυπικά.
Το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζοντας την «παράδοση» της ανευθυνότητας και της αδιαλλαξίας, οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεσή του με τους νοσοκομειακούς γιατρούς που πασχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να κρατήσουν στη ζωή ένα «ετοιμόρροπο» δημόσιο σύστημα Υγείας που απαξιώνεται καθημερινά ευνοώντας τα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει προκλητικά, ότι δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για νέα Κλαδική Συμφωνία, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί η «κατάρρευση» του συστήματος εφημερίας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα της επαρχίας.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προσπαθούν, για λόγους κυρίως πολιτικού αντιπερισπασμού απέναντι στην κοινωνική κατακραυγή για τα μέτρα, να πείσουν την κοινή γνώμη ότι έχουν ανοίξει μέτωπο με τη διαφθορά, την παραοικονομία και τη σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.  Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι για να μην εξελιχθούν για άλλη μια φορά αυτές οι εξαγγελίες σε επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να συνοδευτούν με αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, με διαφανείς και έγκυρες επιστημονικά διαδικασίες κατάρτισης της λίστας φαρμάκων και του νοσοκομειακού συνταγολόγιου, με ένα νέο σύστημα κωδικοποίησης των υλικών και καθορισμού των προδιαγραφών και της τιμολόγησης τους που θα σπάει το κύκλωμα της υπερτιμολόγησης, της συναλλαγής με τις εταιρείες και της διαφθοράς.  Η ΟΕΝΓΕ έχει σταθερό μέτωπο κατά της διαφθοράς και της σπατάλης στα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο για λόγους εξοικονόμησης πόρων και βιωσιμότητας του ΕΣΥ αλλά και για λόγους ορθής ιατρικής πρακτικής, επαγγελματικής ηθικής και ακεραιότητας των γιατρών. Εκπροσωπώντας αποκλειστικά και μόνο τους γιατρούς που εργάζονται ανιδιοτελώς και ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται το ΕΣΥ και τον ασθενή για προσωπικό όφελος, η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων που αφορούν διαπλοκή και δωροδοκία νοσοκομειακών γιατρών από εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.  Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες της κυβερνητικής επιδρομής στο εισόδημα και τα ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, την οργή του κλάδου για τον εμπαιγμό των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών, τις ανύπαρκτες προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, τις τραγικές επιπτώσεις της έλλειψης Κλαδικής Σ.Σ.Ε., ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου για το ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΡΑΧ στο ΕΣΥ που θα προκύψει, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να θέσουν ως κεντρικό στόχο τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, να εντάξουν τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες στο κοινό μέτωπο όλων των εργαζομένων της χώρας κατά των κυβερνητικών μέτρων, του Προγράμματος Σταθερότητας και του αποικιοκρατικού «μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :


- Με δεδομένη την παρελκυστική τακτική του Υπουργείου Υγείας στο θέμα της κλαδικής συμφωνίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν συναινούν στη συνέχιση του σημερινού εξοντωτικού και παράνομου εφημεριακού συστήματος και ότι η υπέρβαση του ορίου των 4 εφημεριών γίνεται πλέον χωρίς τη συγκατάθεση τους και υπό καθεστώς διοικητικής εντολής.


- Προτείνουμε στο Γενικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την 4-6-2010 να προκηρύξει 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 11 Ιουνίου, ημέρα που συμβολίζει τη λήξη της κλαδικής συμφωνίας. Την ημέρα της απεργίας σε συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο σε Αθήνα και άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: