Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥ ΣΤΙΣ 30-4-2010

Προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας των γιατρών της ένωσης και Κ.Υ. Ρόδου. Ο αγώνας για την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης συνεχίζεται.

Στη Γ.Σ των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ Ρόδου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της υγείας. Αναφέρθηκαν τόσο η καθολική συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στις επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ όλης της χώρας, η οποία ανέδειξε τα γενικότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. όσο και η ευνοϊκή απήχηση στην κοινή γνώμη του κεντρικού συνθήματος του αγώνα «να μην πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη». Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, υπό την συνεχή πίεση, αναγκάστηκαν να καταβάλουν στο σύνολο τους τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Στην περίπτωσή μας, η έγκριση συμπληρωματικού κονδυλίου 131.631 ευρώ, έστω για το δίμηνο αυτό, συνιστά μια σημαντική κυβερνητική υποχώρηση από την σκληρή γραμμή του «δωδεκατημορίου» και του «εξορθολογισμού» που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο οδηγούσε και οδηγεί σε σημαντικές περικοπές των εφημεριών που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί και παράλληλα συνιστά δικαίωση του αγώνα μας.
Η έκβαση αυτής της συνδικαλιστικής μάχης που δώσαμε, αποκτά ευρύτερη πολιτική σημασία αφού αναδεικνύει τη δυναμική του συλλογικού αγώνα η οποία προκάλεσε διαφοροποιήσεις και «ρωγμές» στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, παρά το ασφυκτικό κλίμα «δημοσιονομικής τρομοκρατίας» και «κοινωνικής μοιρολατρίας» που μεθοδικά προωθείται στη δημόσια ζωή.
Βεβαίως, το συνολικό πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών δεν λύ-θηκε αφού υπολείπονται οι επιπλέον πιστώσεις για τους μήνες που ακολουθούν. Στάσιμα επίσης παραμένουν κομβικά θέματα όπως αυτό των προσλήψεων, και της εφαρμογής ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης.
Παρ’ αυτά, οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΡΟΔΟΥ θεωρούν ότι επιβάλλεται μια προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας όχι ως ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση αλλά ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας απέναντι στους συμπολίτες μας που δεν έχουν άλλη επιλογή από το σημερινό προβληματικό αλλά αναντικατάστατο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικότερα υπό την σκιά της εν’ εξελίξει οικονομικής κρίσης.
Όμως δυναμικά δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας μας για την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης θα συνεχιστεί. Θέτουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προ των ευθυνών της για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου και των Κ.Υ. του τόπου μας. Στο τέλος Μαΐου θα επανεξεταστεί, το μείζονος σημασίας θέμα, της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου και των Κ.Υ .
Ειδικότερα η δέσμευση της κανονικής καταβολής των εφημεριών και των υπολοίπων μηνών, χωρίς «λογιστικές αλχημείες» και ανεύθυνους
«εξορθολογισμούς» που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των συμπολιτών μας.
Αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά αυτή η εκκρεμότητα προειδοποιούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας ότι τον Ιούνιο οι νοσοκομειακοί γιατροί θα περάσουν πλέον σε κατάσταση ρήξης και μετωπικής αντιπαράθεσης, με αιχμή το εφημεριακό καθεστώς και την παραβίαση της νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας, με τους πολιτικά υπεύθυνους.
Η νέα Γενική Συνέλευση του Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου θα πραγματοποιηθεί την 31/5/2010.







Δεν υπάρχουν σχόλια: