Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ




Πρόταση


Σάκη Παπαδόπουλου


μέλους στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ

Η υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και τον Υπουργό Υγείας ( 1-12-08 ), καθώς και η κύρωσή της με Νομοθετική ρύθμιση(Ν.3754/09) δημιουργούν νέα δεδομένα για την Εφημερία των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που οδηγούν στη καθιέρωση σαφών κανόνων εφημέρευσης στη βάση συγκεκριμένου προτύπου.
Η Συλλογική Σύμβαση υποχρεώνει την Πολιτεία και τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καλύπτουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες για εφημερία από προγράμματα τα οποία καταρτίζουν τα Επιστημονικά Συμβούλια και εγκρίνουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα δεσμεύει την Πολιτεία να μην εξαναγκάζει τους γιατρούς να πραγματοποιούν άνω των 7 ενεργών εφημεριών ή 11 παντός τύπου, κατά μήνα, να μην μετατρέπει ανάγκες για ενεργό εφημερία σε εφημερία ετοιμότητας, να μην χρησιμοποιήσει ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελαστικό ωράριο για την πραγματοποίηση των εφημεριών.
Η κύρωση της Συλλογικής Σύμβασης δεν ανατρέπει αυτόματα τις μακρόχρονες δυσλειτουργίες του Ε.Σ.Υ., δεν γιατρεύει τις βαθιές πληγές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στη κατάρτιση του Προτύπου Εφημέρευσης λαμβάνουμε υπόψη την απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα Αστικά Κέντρα (πρέπει να αναπτυχθούν κέντρα 24ωρης εφημερίας ), τα εκρηκτικά κενά σε γιατρούς Ε.Σ.Υ., σε ειδικευόμενους, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε λοιπούς εργαζόμενους, τις ελλείψεις εξοπλισμού, τα προβλήματα στην οργάνωση της επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης και στην αποκατάσταση της υγείας.
Παράλληλα, λαμβάνουμε υπόψη τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες προσλήψεις 786 (προκηρύχθηκαν) και 914 ειδικευμένων γιατρών στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ. και στο ΕΚΑΒ, καθώς και 250 ειδικευόμενων γιατρών ( πιέζουμε για να πραγματοποιηθούν όλες σύντομα). Στην κατάρτιση του Προτύπου συμβάλλει και το κείμενο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε το 1998 για να προτείνει αντίστοιχο Πρότυπο, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Αυτονόητο θεωρούμε ότι το Πρότυπο εξορθολογισμένης – ποιοτικής Εφημέρευσης, δεν μπορεί να υποτάξει τις τεκμηριωμένες ανάγκες στα περιορισμένα κονδύλια τα οποία εγκρίνονται με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δημόσιο – κοινωνικό αγαθό και δεν επιτρέπει λογιστικές αντιλήψεις στις οικονομικές παραμέτρους της οργάνωσης κρίσιμων τομέων όπως η εφημερία των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Οι Κλινικές – Τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς πρέπει να στελεχώνονται με άνω των 4 ειδικευμένους γιατρούς. Ο νέος σχεδιασμός προσλήψεων οφείλει να συνοδεύεται από ειδικά κίνητρα για την κάλυψη αυτής της αναγκαιότητας.
Στα υποστελεχωμένα Τμήματα, οι γιατροί που αναγκάζονται σε μεγάλο αριθμό εφημεριών (μέχρι 11 παντός τύπου), πρέπει να αμείβονται για το σύνολο των εφημεριών που πραγματοποιούν.

Α. ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ


Κεντρικό ζήτημα για τη καθιέρωση Προτύπου Εφημέρευσης είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, όπως αυτά καθορίζονται από τους ασθενείς και το περιβάλλον τους λόγω της απουσίας οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Tα επείγοντα περιστατικά μπορεί να αφορούν καταστάσεις ποικίλης και απροσδιόριστης βαρύτητας και πολυπλοκότητας, σε ασθενείς που είναι Έλληνες πολίτες η διαμένουν στη χώρα μας και στους οποίους προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες ανεξάρτητα από το είδος της ασφαλιστικής κάλυψής τους [ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων και ανασφάλιστοι].
Δομές αντιμετώπισης αποτελούν το Ε.ΚΑ.Β. , τα Κέντρα Υγείας,η εφημερία των Νομαρχιακών και Τριτοβάθμιων Περιφερειακών Νοσοκομείων.
Οι δομές του ιδιωτικού τομέα δεν μπορούν να συνυπολογιστούν.

1) ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Συγκροτείται αυτοτελές Τ.Ε.Π., όπως το περιγράφει η Απόφαση [Α.Π.Υ4α\οικ.117448\ 14-9-07] του Υπουργού Υγείας .
Περιλαμβάνει Παθολογικό-Χειρουργικό-Παιδιατρικό τομέα.
Το Τ.Ε.Π. είναι υπεύθυνο για την υποδοχή κάθε περιστατικού το οποίο προσέρχεται με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. ή αυτοβούλως, και λειτουργεί ως « φίλτρο» για την αποφυγή μη αναγκαίων εισαγωγών στα Νοσοκομεία Ταυτόχρονα, είναι ο χώρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών στην επείγουσα ιατρική.  Η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών περιλαμβάνει διαδικασίες διαλογής και ιεράρχησης, άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, άμεσης αναζωογόνησης και εξειδικευμένης υποστήριξης οργανικών συστημάτων, σταθεροποίησης και περαιτέρω προώθησης για την οριστική διαγνωστικήκαι θεραπευτική αντιμετώπιση.
Στελεχώνεται από 9 γιατρούς, 3 μόνιμης δύναμης [ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας ή Γεν. Ιατρικής, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική] και 6 από τα Τμήματα του Νοσοκομείου [Παθολ., Χειρ., Καρδ., Ορθοπ., Αναισθ., Πνευμ.], και γιατρούς Γενικής Ιατρικής για τη κάλυψη του Παθολογικού και Χειρουργικού τομέα.
Επίσης από ειδικευόμενους γιατρούς [2 Παθ.,1Καρδ.,2 Χειρ., 1 Ορθοπ.,1 Γεν.Ιατρ.,1Αναισθ.]
Για τον Παιδιατρικό τομέα εφημερεύουν 1 Παιδίατρος και 1 ειδικευόμενος Παιδιατρικής.
Στη κάλυψη των αναγκών του Τ.Ε.Π. συμμετέχουν οι εφημερεύοντες γιατροί όλων των άλλων ειδικοτήτων [καθώς και των Κ.Υ. όταν δεν επαρκεί η στελέχωση του Νοσοκομείου π.χ. στον Παιδιατρικό τομέαΟι γιατροί του Τ.Ε.Π. νοσηλεύουν στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας περιστατικάπου απαιτούν 24ωρη παρακολούθηση και αποφασίζουν για την εισαγωγή ασθενών στα Τμήματα του Νοσοκομείου, στη ΜΕΘ ή την ΜΑΦ, ή την διακομιδή τους σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία [σε συνεννόηση με τους εφημερεύοντες των αντίστοιχωνειδικοτήτων].
Για τα ενδονοσοκομειακά επείγοντα περιστατικά εφημερεύουν με μικτή εφημερία 1Παθ., 1Χειρ.,1Καρδ.,1Αναισθ. Αποτελούν την Ομάδα Άμεσης Δράσης και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης και λειτουργεί σε συντονισμό με τους εφημερεύοντες γιατρούς που καλύπτουν το Τ.Ε.Π. και τα Τμήματα του Νοσοκομείου.

2) ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εφημερεύουν καθημερινά με ενεργό εφημερία
1 Παθολόγος ή Γεν. Ιατρικής
1 Παιδίατρος ή Γεν Ιατρικής
1 Αγροτικός Γιατρός ή Ειδικευόμενος Γεν. Ιατρικής
Με μικτή εφημερία ή με εφημερία ετοιμότητας
1 Οδοντίατρος
1 Μικροβιολόγος
1 Ακτινολόγος
Στα μεγάλα Κέντρα Υγείας Αστικών περιοχών με προσέλευση άνω των 40 ασθενών την ημέρα, προτείνεται η εφημέρευση 1 ακόμη Παθολόγου ή Γεν. Ιατρικής και 1 Αγροτικού Γιατρού ή Ειδικευόμενου Γεν. Ιατρικής
Στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία μπορεί να καθιερωθεί η 24ωρη εφημερία τους.
Στα ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ των ΝΗΣΙΩΝ εφημερεύουν ακόμη :
 1 Χειρουργός
1 Αναισθησιολόγος
1 Καρδιολόγος
1 Ορθοπεδικός
1 Γυναικολόγος
1 γιατρός των άλλων ειδικοτήτων που προβλέπονται από τον Οργανισμό του, με μικτή εφημερία
3) Ε.Κ.Α.Β.




Η στελέχωση του με γιατρούς εκπαιδευμένους στην Επείγουσα Ιατρική είναι αναγκαία και πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα του.

Β. ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Λαμβάνουμε υπόψη ότι εφημερεύουν καθημερινά όλα τα Τμήματα-Κλινικές-Εργαστήρια με ενδεχόμενη λειτουργία 2 Παθολογικών-Χειρουργικών Κλινικών.
Παθολογική Κλινική [εφημερεύουσα] : 1Παθολόγος με ενεργό[για Τ.Ε.Π.] 2 Παθολόγοι με μικτή [για νοσηλευόμενους Κλινικής και άλλων Τμημάτων] 2 ειδικευόμενοι [για Τ.Ε.Π.] και 1 ειδικευόμενος ή αγροτικός γιατρός [για Κλινική και για ενδεχόμενη διακομιδή]
Παθολογική Κλινική [εσωτερική εφημερία] : 1 Παθολόγος με μικτή και 1 ειδικευόμενος ή αγροτικός γιατρός
Χειρουργική Κλινική : την ίδια σύνθεση με τις Παθολογικές Κλινικές
Καρδιολογική Κλινική : 1 Καρδ. με ενεργό 2 με μικτή, 2 ειδικευόμενοι Καρδ. (όταν οργανώνεται και Μονάδα Εμφραγμάτων)
Ορθοπεδική Κλινική : 1 Ορθοπ. με ενεργό 1 με μικτή, 1 ειδικ. Ορθοπ.
Αναισθησιολογικό : 2 Αναισθ. με ενεργό , 2 ειδικ. Αναισθ.
Μ.Ε.Θ. : 1 με ενεργό 1 με ετοιμότητα
Ακτινολογικό : 1 με ενεργό 1 με μικτή , 2 ειδικ.Ακτιν.
Μικροβιολογικό : 1 με ενεργό , 1 ειδικ.
Αιμοδοσία : 1 με μικτή , 1 ειδικ.
Τ.Ν. και Νεφρολογική Κλινική : 1 με ενεργό, 1 με ετοιμότητα, 1 ειδικ. Νεφρ.
Παιδιατρική Κλινική : 1 με ενεργό , 1 με μικτή , 2 ειδικ. Παιδ.
Γυναικολογική Κλινική : 1 με ενεργό , 1 ειδικ. Γυν.
Ω.Ρ.Λ., ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ, ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΚΑΡΔΙΟ -ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ, ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Κλινική ή Τμήμα : 1 με μικτή και 1 ειδικευόμενος.
Στις αντίστοιχες Κλινικές ή Τμήματα δυναμικότητας άνω των 20 ασθενών : 1 με ενεργό και
1 ειδικευόμενος
ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΟ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ, Τμήμα : 1 με μικτή
Η καθιέρωση της μικτής εφημερίας και στις Αργίες θα συμβάλλει σημαντικά στην πλήρη αποπλασματικοποίηση των εφημεριών.

Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οργανώνονται αυτοτελή Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία λειτουργούν όλο το 24ωρο τις ημέρες της γενικής εφημερίας και μόνον κατά το πρωινό ωράριο τις υπόλοιπες ημέρες.
Στις εφημερεύουσες Κλινικές – Τμήματα, ανά ειδικότητα 1 ειδικευμένος και 2 ειδικευόμενοι ανά 40 προσερχόμενα επείγοντα περιστατικά
Στο Αναισθησιολογικό : 1 ειδικευμένος και 1 ειδικευόμενος για κάθε χειρουργικό τραπέζι
Στις Μονάδες : 1ειδικευμένος ανά 4 κλίνες
Στον Εργαστηριακό Τομέα, κατά την γενική εφημερία, 1 ειδικευμένος και 1 ειδικευόμενος ανά Τμήμα [π.χ. Βιοχημικό, Αιματολογικό, Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία, Πυρηνική Ιατρική…]
Στην εσωτερική εφημερία Κλινικών – Τμημάτων που νοσηλεύουν άνω των 20 ασθενών, καθώς και στα Εργαστήρια : 1 με ενεργό εφημερία και 1 ειδικευόμενος.
Στις Κλινικές – Τμήματα που έχουν δυναμικότητα κάτω των 20 κλινών : 1 με μικτή εφημερία και
1 ειδικευόμενος.

Δ. ΕΙΔΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ( ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ, ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ, ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ )
Εφαρμόζονται αντίστοιχοι κανόνες για την καθημερινή υποδοχή των εκτάκτων περιστατικών, για τη κάλυψη των νοσηλευόμενων ασθενών και για τον εργαστηριακό έλεγχο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ 

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΘΩΡΙΟ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ...ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΕΨΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: