Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ (ΔΡΑΣΙΣ 24-5-2010)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΡΤΖΩΝΗΣ
Οι προμηθευτές σταματούν την «τροφοδοσία» του νοσηλευτικού ιδρύματος της Ρόδου, λόγω των μεγάλων ανεξόφλητων χρεών.  Τα ίδια προβλήματα ισχύουν βέβαια και για άλλα νοσοκομεία της χώρας που έχουν χρέη προς τους προμηθευτές.  Την περασμένη Παρασκευή εστάλη ενημερωτική επιστολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.  Το ευτύχημα είναι όμως, ότι η ορθοπεδική κλινική στο νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει στοκ και δεν θα προκύψουν άμεσα προβλήματα, ενώ υπάρχει χρόνος, ώστε να βρεθεί εναλλακτική λύση.
«Μετά από συνάντηση που είχα με τους διευθυντές της ορθοπεδικής και της νευροχειρουργικής κλινικής έλαβα τη διαβεβαίωση ότι τα υλικά που υπάρχουν αρκούν για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Μέχρι τότε θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα», δήλωσε στη «Δράση» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου, Μιχάλης Κόκκινος.
Το πρόβλημα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν καταβλήθηκε η προκαταβολή για την εξόφληση του χρέους προς τους προμηθευτές για τα έτη 2006 και 2007.  Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου επρόκειτο να πιστωθεί το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να πληρωθούν τα χρέη για τις προμήθειες.  Τα χρήματα έφθασαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Δημόσιο Ταμείο.  Στις 4 Ιανουαρίου επεστράφησαν όμως στο υπουργείο, λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
70 εκατομμύρια το «άνοιγμα»
Το νοσοκομείο της Ρόδου, μπορεί να μην ανήκει στη λίστα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όμως το «άνοιγμά» του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και γεννά πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισής του από τις προηγούμενες Διοικήσεις.
Τα χρέη του σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, ανέρχονται περίπου στα 70.000.000 ευρώ, μία «τρύπα» που ο νέος Διοικητής, Μιχάλης Κόκκινος καλείται να περιορίσει με τους κατάλληλους χειρισμούς.
Δαπάνες και προμήθειες
Το Υπουργείο Υγείας αναζητά λύσεις, ώστε να συνεχίσει κανονικά η προμήθεια των υλικών στα νοσοκομεία.  Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία προμηθευτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει πρόβλημα με τους προμηθευτές του νοσοκομείου.  Τα χρέη είναι πολύ μεγάλα και λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους, οι προμηθευτές προέβησαν και παλιότερα στην παύση προμήθειας των απαραίτητων υλικών.
Μετά την εμφάνιση, για μία ακόμη φορά, του προβλήματος, θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη για τον εξορθολογισμό του συστήματος των προμηθειών.  Θέμα, το οποίο έθεσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου στην Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου, Χριστίνα Παπανικολάου, κατά την διάρκεια της τελευταίας της επίσκεψης στη Ρόδο.  Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η 2η ΥΠΕ, σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και τους γιατρούς προέβη στη μείωση των δαπανών για τις προμήθειες κατά 20%, στην προσπάθεια να περιορισθούν οι σπατάλες και να εξοικονομηθούν χρήματα.
Στη Ρόδο αναμένεται να έλθει το επόμενο διάστημα και η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπως δεσμεύθηκε η ίδια κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υπουργός Υγείας, Δημήτρης Κρεμαστινός, καθώς επίσης μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ.  Στην επίσκεψη της στη Ρόδο αναμένεται να τεθεί στην υπουργό και το θέμα των προμηθειών.
«Το κράτος οφείλει να ρυθμίσει συνολικά, για όλη την Ελλάδα το ζήτημα των πληρωμών των προμηθευτών, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας τη λειτουργία τους.  Εμείς ήδη προχωρήσαμε στη μείωση των δαπανών για προμήθειες κατά 20%.  Το νοικοκύρεμα προχωρά στο νοσοκομείο της Ρόδου.  Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, μέσω του υπουργείου για όλη τη χώρα, ώστε να είναι συγκεκριμένοι οι όροι του παιχνιδιού και για να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Σχετικά με τα ποσά που διατίθενται για τις προμήθειες, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Βασίλης Κινούς δηλώνει: «Tο έλλειμμα των νοσοκομείων διπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το 2004 ήταν 2,6 δισ. ευρώ και το 2008 έφτασε τα 5,2 δισ.  Eάν την τελευταία τετραετία είχε μειωθεί κατά 10%, θα είχαν εξοικονομηθεί 260 εκατομμύρια ευρώ.  Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 900 προσλήψεις νοσηλευτών ή 300 επιμελητών A και τη δαπάνη μισθοδοσίας τους για περίπου 10 χρόνια.
Την ίδια περίοδο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 8%-10% ετησίως και έφτασε τα 4,2 δισ.  Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η μεγάλη αυτή αύξηση βελτίωσε το επίπεδο υγείας του πληθυσμού και την ποιότητα ζωής.  Επομένως με μια μικρή μείωση της δαπάνης κατά 5% θα είχαν εξοικονομηθεί 200 εκατομμύρια ευρώ σ' ένα μόνο χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με προσλήψεις 600 νοσηλευτών στα νοσοκομεία και τη δαπάνη μισθοδοσίας τους για μια δεκαετία».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κινούς αναφέρει: «O ρόλος της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και έχει γραφειοκρατικό χαρακτήρα.  Το σύστημα δεν διαθέτει ιατρικά αρχεία ή δίκτυο ιατρικής πληροφόρησης, το οποίο να ενημερώνει για την κατανομή των υγειονομικών πόρων και για τα τελικά αποτελέσματα της ιατρικής φροντίδας.  Επίσης, δεν υπάρχει μηχανισμός αγοράς και ελέγχου της ποιότητας και της καταλληλότητας, πόσο μάλλον της οικονομικής αποδοτικότητας, των υπηρεσιών υγείας.  Mε άλλα λόγια το σύστημα είναι ανοιχτό ως προς τη χρηματοδότησή του, με συνέπεια το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν αναδρομικά οποιαδήποτε ιατρική πράξη.  H μεταρρύθμιση του EΣY δεν είναι εύκολη υπόθεση, με δεδομένες τις σημερινές αδιαφανείς διαδικασίες και τις διοικητικές ανεπάρκειες.  Αν όμως η κυβέρνηση πείσει τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας ότι θα τους αντιμετωπίσει αξιοκρατικά, θα τους ανταμείψει για το έργο τους και ότι θα στηρίξει συστηματικά το δημόσιο σύστημα υγείας, πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμβάλουν στην προσπάθεια αναβάθμισης του EΣY».

Δεν υπάρχουν σχόλια: