Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Ρ. και ΚΥ ΤΗΣ 13-09-2010

Ένα μόλις μήνα μετά την ψήφιση του ν.3868/2010 επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για τους πραγματικούς στόχους του και κυρίως για τις επιπτώσεις του στο ΕΣΥ. Συνειδητοποιείται πλέον ευρύτερα ότι αποδιοργανώνει αντί να αναβαθμίζει τη δημόσια περίθαλψη, οδηγεί τα νοσοκομεία ειδικά της επαρχίας σε εφημεριακή κατάρρευση και τον έντιμο νοσοκομειακό γιατρό στα όρια της οικονομικής και επιστημονικής εξόντωσης.
Η πολιτική στόχευση του νέου νόμου   είναι  η γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, η συγχώνευση και κατάργηση κλινικών, τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων που δεν πληρούν τα κριτήρια της «οικονομικής αποδοτικότητας». Οι πρώτοι που απαιτούν την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων και την αποτελεσματική πάταξη της σπατάλης, της συναλλαγής με εταιρείες και της διαφθοράς στο ΕΣΥ, είμαστε οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όχι μόνο δεν είναι δυνατή η  «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων, αλλά με τις ρυθμίσεις του νόμου τα αφήνει χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς για το 1/3 τουλάχιστον του μήνα, υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Οι εξελίξεις αυτές ειδικά σε ένα Νομό όπως το δικό μας με τη γνωστή υστέρηση σε υποδομές και στελέχωση των μονάδων υγείας, θα είναι καταστροφικές.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του νοσοκομείου ή το κλείσιμο τμημάτων, ούτε την οικονομική επιβάρυνση των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ανέχειας.  Είναι αυτονόητο επίσης ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλήρωτη υπερωριακή εργασία.
Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της Ένωσης Γιατρών Ρόδου και ΚΥ είναι η υλοποίηση του σημερινού προγράμματος εφημερίας που θεωρούμε ότι είναι το "ελάχιστο ασφαλές" για  την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και των νοσηλευομένων ασθενών.
Καλούμε για άλλη μια φορά το ΔΣ του Νοσοκομείου να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο συμπίεσης του προγράμματος εφημερίας και να απαιτήσει από την 2η ΥΠΕ  και το Υπουργείο Υγείας τη συμπληρωματική επιχορήγηση που απαιτείται για την πλήρη αποζημίωση των εφημερευόντων γιατρών.  Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη και πολιτικά ορθή στάση.  Κάθε άλλη μεθόδευση βάζει το νοσοκομείο και την ήδη ελλειμματική δημόσια περίθαλψη  σε περιπέτειες με δραματικές επιπτώσεις .
Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρόδου, τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κληθούν σύντομα λόγω του «Καλλικράτη» να αναλάβουν ευθύνες για την Υγεία, σε συστράτευση και κοινό αγώνα για  την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ . 

Αποφασίζουμε:
 1) Διεκδικούμε με κάθε πρόσφορο μέσο την πλήρη, έγκαιρη και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωση του νέου πλαισίου εφημέρευσης που έχει καταρτιστεί από το επιστημονικό συμβούλιο και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου.
2) Όποιοι αποφασίσουν την περικοπή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών, ας γνωρίζουν ότι θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αποψίλωση της εφημερίας του νοσοκομείου.
3) Επίσχεση εργασίας, αρχομένης από 15/09/2010 σε περίπτωση άρνησης της Διοίκησης να συνεχίσει να εγκρίνει τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών, που σημαίνει ότι η λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς με συνδυασμό την τραγική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, δεν είναι πλέον ασφαλής για την δημόσια υγεία.
4) Αποσύρουμε τα ασφαλή  προγράμματα εφημέρευσης από 20-09-2010 εάν μέχρι τότε δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις για την  κάλυψή τους.
5) Καλούμε το νέο Υπουργό Υγείας, ως πρώτο μέτρο της θητείας του να αποσύρει το νέο νόμο 3868/2010 διάλυσης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Δημόσιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: