Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Εξαιρετικά Επείγον
                                                                                        Ρόδος 14 /9/2010
                                                                                  Αριθμ. Πρωτ.: Δ.Ι.Υ. 164


                                                                                      Προς
                                                                                  κ. Κόκκινο Μιχαήλ
                                                                                      Διοικητή του Γ.Ν. Ρόδου

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση : 85100 ΡΟΔΟΣ
Τ.Θ. 138 – ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο : 2241080147

ΘΕΜΑ : Εφημερίες Σεπτεμβρίου 2010

Το Επιστημονικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 13/9/10, παρουσία και του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας ασχολήθηκε με τα προγράμματα εφημέρευσης μηνός Σεπτεμβρίου.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκαν ομόφωνα τα κάτωθι:
1) Εάν τηρηθεί το πρόγραμμα που προβλέπει ο νόμος 3868/10, προκύπτουν κενά εφημέρευσης ανά κλινική όπως εμφανίζονται στη στήλη <<παρατηρήσεις>> του συνημμένου πίνακα.
Στην κατάρτιση του πίνακα ελήφθησαν υπόψη οι ενεργείς εφημερίες που αναλογούν σε κάθε γιατρό ανά βαθμίδα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει σαφές εάν οι μικτές εφημερίες είναι νόμιμες, ενώ οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θεωρούνται ασφαλείς εφόσον δεν υπάρχει και δεύτερος ιατρός σε ενεργό εφημερία.
2) Η οποιαδήποτε αντιστοίχηση των ενεργών με εφημερίες ετοιμότητας σύμφωνα με τα προτεινόμενα προγράμματα κρίνεται επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών για τους παρακάτω λόγους:
α) Σε καμία κλινική με νοσηλευόμενους ασθενείς δεν παρέχεται ασφάλεια με εφημερία ετοιμότητας σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ η οποία επισυνάπτεται.
β) Στο Χειρουργικό Τομέα θεωρείται απολύτως απαραίτητη η ενεργός εφημερία ενός ειδικευμένου καθώς και η εφημερία ετοιμότητας ενός ειδικευμένου δεδομένου ότι είναι σχεδόν καθημερινή η ανάγκη έκτακτων χειρουργικών επεμβάσεων παράλληλα με την κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
γ) Στον Παθολογικό Τομέα κρίνεται επίσης απολύτως απαραίτητη η ενεργός εφημερία ενός ειδικευμένου καθώς και η εφημερία ετοιμότητας ενός ειδικευμένου καθημερινά, λόγω του πλήθους των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ καθημερινά αλλά και του μεγάλου αριθμού νοσηλευομένων της αντίστοιχης κλινικής.
δ) Η οποιαδήποτε πρόταση για συνεφημέρευση κλινικών κρίνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο μη λειτουργική και επικίνδυνη και θεωρούμε ότι συνιστά οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση του νοσοκομείου μας μετατρέποντας το από 2βάθμιας φροντίδας σε Κέντρο Υγείας.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο θεωρεί ότι το ελάχιστο πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης είναι αυτό το οποίο βασίζεται στις παραπάνω κατευθύνσεις.
Παρόλα αυτά το Επιστημονικό Συμβούλιο με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών κάποιων τμημάτων ενέκρινε περισσότερο περιοριστικά προγράμματα εφημέρευσης για τις κλινικές τους τα οποία δεν τηρούν απολύτως τα ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα αλλά και την λειτουργικότητα της κάθε κλινικής.  Στα προγράμματα αυτά πολλοί γιατροί πραγματοποιούν μικτές εφημερίες έπειτα από προφορική διαβεβαίωση της ΔΥΠΕ ότι αυτό είναι εφικτό και νόμιμο.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η μετατροπή του νοσοκομείου από νοσοκομείο Β΄ Ζώνης σε νοσοκομείο Γ΄ ζώνης θα κάλυπτε τα εφημεριακά κενά και θα εγγυόταν την ασφάλεια των προγραμμάτων εφημέρευσης.
Η μετατροπή αυτή θεωρείται απολύτως επιβεβλημένη εάν ληφθεί υπόψη ότι :
α) βρισκόμαστε σε παραμεθόριο και προβληματική περιοχή που ο πληθυσμός της υπερδιπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο.
β) στον τομέα Ευθύνης του Νοσοκομείου μας, βρίσκονται τα ΚΥ Αρχαγγέλου-Έμπωνα-Καρπάθου με τα Περιφερειακά Ιατρεία περιοχής ευθύνης τους και συγκεκριμένα: ΚΥ Αρχαγγέλου με το Π.Ι. Γενναδίου, Κέντρο Υγείας Έμπωνα με τα Π.Ι. Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Καστελλόριζου και το Κ.Υ. Καρπάθου με το Π.Ι. Κάσου, τα οποία παραδόξως υπάγονται και αυτά στην Β΄ ζώνη.
γ) αποτελεί το διακομιστικό κέντρο από όλα τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή
δ) είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει.
ε) τα νοσοκομεία του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (Κως, Κάλυμνος, Λέρος) τα οποία καλύπτουν σαφώς μικρότερες ανάγκες ανήκουν στη Γ΄ ζώνη.
Επίσης θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως εάν είναι νόμιμη και εφικτή η μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μικτές.
Τέλος θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε εγγράφως εάν είναι νόμιμη και εφικτή η μετατροπή ενεργών εφημεριών σε μεικτή ή σε ετοιμότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗ ΜΟΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΔΙΤΗΣ                                                                        

                                                                                                    





                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: