Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ Κ.Υ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια η θέση μας μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα της δημόσιας υγείας αποτυπώνεται στις λέξεις: δημόσιο νοσοκομείο σημαίνει κοινωνικό κράτος. Στην εποχή όπου οι ανθρώπινες αξίες καταρρακώνονται και τα κοινωνικά αγαθά εκποιούνται, δυστυχώς η δημόσια υγεία κατεδαφίζεται. Νοιώθουμε την ανάγκη να φωνάξουμε για το αυτονόητο: η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η ύψιστη συνταγματική υποχρέωση του κράτους, είναι να μεριμνά για την υγεία των πολιτών του. Αυτήν ακριβώς την υποχρέωση, το κράτος αποποιείται. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον εαυτό του και την συντεχνιακή αντίληψη και να γίνει κοινωνός των προσδοκιών των χιλιάδων συμπολιτών μας που περνούν την πύλη του δικού μας νοσοκομείου και των Κ.Υ. με σκοπό την διατήρηση της υγείας τους. Αυτών πού άλλοτε με την αγάπη τους αποτελούν το μοναδικό ουσιαστικό μας στήριγμα, και άλλοτε με την αγανάκτησή τους μας βάζουν μπροστά σε συλλογικούς αγώνες, για καλύτερη Δημόσια Υγεία. Εμείς το τολμούμε και βασιζόμενοι στα καθημερινά μας βιώματα στο χώρο αυτό καταθέτουμε τα παρακάτω:

αγανακτούμε, για την πολύχρονη πολιτική εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από το κράτος, η οποία  οριστικοποιήθηκε μετά και τον πρόσφατο νόμο , που είναι η χαριστική βολή για τα ήδη υποβαθμισμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

αγανακτούμε, βλέποντας ταυτόχρονα τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υγείας να πριμοδοτούνται και να λυμαίνονται το χώρο της υγείας, μέσω κεντρικών πολιτικών επιλογών, με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

αγανακτούμε, επειδή ο πολίτης πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο, πληρώνει τους φόρους και τώρα καλείται να πληρώσει από το υστέρημα του, για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του, την Δωρεάν Δημόσια Υγεία. Ουσιαστικά εξαναγκάζεται να πληρώσει πολλές  φορές, για να του προσφερθεί τελικά ένα σύστημα υγείας ανάξιο των εισφορών του.

αγανακτούμε, γιατί διαχρονικά δεν λογοδοτούν οι υπαίτιοι, αναφερόμαστε στους υπουργούς που υπέγραψαν τις διατάξεις για τα μη συγκρίσιμα υλικά και που συναίνεσαν σιωπηρά στις υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων, υπηρετώντας τις φαρμακευτικές εταιρείες εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

αγανακτούμε, γιατί από καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν ζητήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που με συγκαλυμμένη, συνεργατική απάτη έκλεψε από τα ταμεία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών φορέων, με την μέθοδο της υπερτιμολόγησης.

αγανακτούμε, γιατί  τα πέντε  ευρώ και το κόστος νοσηλείας του ανασφάλιστου συμπολίτη, έχουν αναδειχθεί σε κεντρικό πολιτικοοικονομικό ζήτημα, αγνοώντας ταυτόχρονα υποκριτικά την αδυναμία πλέον λειτουργίας των περιφερειακών νοσοκομείων όπως το δικό μας που με την υποχρηματοδότηση  σχινοβατεί.
Αγαπητοί συμπολίτες,
το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας που είναι στην πόρτα σας, βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, γιατί το κράτος αποσύρεται από τις υποχρεώσεις του. Την ώρα αυτή οι νοσοκομειακοί γιατροί, προχωρούμε σε υπογραφή συμβολαίου συνέπειας και συνεχούς αγώνα για την διάσωση των δομών της Δημόσιας Υγείας στο Νομό με εσάς και δηλώνουμε:

• την πίστη μας στην δωρεάν και δημόσια υγεία, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων του ασθενή,

• την άρνηση μας σε υποβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης,

• την αντίθεση μας για την διαφθορά στον χώρο της υγείας,

• την προσφορά στο μέγιστο βαθμό, των επιστημονικών, σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων μας στην προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας,

• την συνέχιση του κοινωνικού έργου μας παρά το καθεστώς της αβεβαιότητας, χωρίς εγγυημένη αμοιβή και κατά παράβαση κάθε νόμου για τα εργασιακά δικαιώματά μας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: