Συναίνεση για απολύσεις, κλείσιμο δημόσιων φορέων, κόψιμο φοροαπαλλαγών, αύξηση φόρων στα ακίνητα και περικοπή επιδομάτων κρύβει η τελευταία συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας.
Η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα, θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου (οι ανάγκες του Ιουνίου 3-4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με έντοκα), με το ΔΝΤ να απαιτεί πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δανειακή κάλυψη της Ελλάδας τον προσεχή χρόνο. Συνδέουν άμεσα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με νέο δάνειο περίπου 60 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013.
Το πακέτο των μέτρων, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το τελευταίο ανακοινωθέν ποσόν των 28,4 δισ. ευρώ και θα παρακολουθείται στενά από τον «μπαμπούλα» της τρόικας, εστιάζει σε 7 σημεία:
1Σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Μας είχαν προϊδεάσει από τα μέσα Μαΐου ο πρωθυπουργός όταν μιλούσε για περιορισμό εργαζομένων μέσω μείωσης συμβασιούχων, εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών όταν έκανε λόγο για «απολύσεις». Η νέα συμφωνία με την τρόικα φαίνεται να κρύβει την αποδοχή των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εργαζομένων από φορείς ή οργανισμούς.
2Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων. Η θέση της τρόικας είναι πάγια: «πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ» που δεν παρέχουν καμία υπηρεσία και ως φαίνεται αυτό έχει συμφωνηθεί.
3Εξορθολογισμός επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των «πλέον ευάλωτων ομάδων». Πάνε σε κατάργηση επιδομάτων για τη μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων, καθώς τίθενται μικρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αγνωστο είναι αν θα γίνει περικοπή για όσους συνεχίζουν να τα εισπράττουν.
4Μείωση φοροαπαλλαγών. Το πόσες και σε ποιο ποσοστό θα κοπούν παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι μεταξύ αυτών θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο περιορισμός ή η κατάργηση άλλων (ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.). Η τρόικα έχει πειστεί ότι μπορεί να πάρει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τον τομέα αυτό.
5Αύξηση της φορολογίας ακίνητης περιουσίας. Για πρώτη φορά δεν γίνεται λόγος μόνο στη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία, αλλά γενικώς σε όλη, οπότε αναμένεται νέο κύμα φόρων για όλα τα ακίνητα.
6Καταπολέμηση φοροδιαφυγής. Το τι θα πιάσουν από τον τομέα αυτό παραμένει άγνωστο -αν και το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε 3,5 δισ. ευρώ.
7Αισθητή επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Συστήνεται φορέας ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση, με στόχο 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την «αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 περνάει μέσα από «εκτεταμένες» δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ακολουθήσει (αγορά εργασίας, μεταφορές, ενέργεια, υγεία κ.λπ.).
Η τρόικα φάνηκε να είδε θετικά την πρώτη βελτίωση στον τομέα των εσόδων. Η αύξηση κατά 4,6% των εσόδων τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίζει το ποσοστό μείωσής τους στο 6,3% από 9,1% στο τετράμηνο. Η τρύπα των εσόδων μειώνεται στα 3 δισ. ευρώ βάσει ετήσιου στόχου (2 δισ. ευρώ βάσει μηνιαίου στόχου), καθώς φαίνεται να διαμορφώνονται γύρω στα 18,5 δισ. ευρώ έναντι 19,8 δισ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, ενώ θα έπρεπε να είχαν πιάσει τα 21,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό μείωσης των εσόδων έχει περιοριστεί στο 6,3% από 9,1% στο τετράμηνο, καθώς σημειώνεται αύξηση 4,6% τον Μάιο (οριακά αυξάνουν άμεσοι και έμμεσοι φόροι, αύξηση 10% για ειδικούς φόρους κατανάλωσης). Η απόκλιση στα καθαρά έσοδα οφείλεται κυρίως στις μεγάλες επιστροφές φόρων, καθώς ξεπέρασαν κατά 800 εκατ. ευρώ τον αρχικό στόχο, λόγω των αποδείξεων.
Οι όροι του ΔΝΤ
Στη θετική ολοκλήρωση των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εστίασε το υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή του ανακοίνωση. Το γεγονός σηματοδοτεί την ουσιαστική, αλλά όχι και την τυπική έγκριση, για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δοθεί τον Ιούλιο.
Οι επικεφαλής της τρόικας μπορεί να άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αλλά το ΔΝΤ για να εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο 3,3 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα 8,7 δισ. ευρώ είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης) απαιτεί ευρωπαϊκή δέσμευση περί κάλυψης της Ελλάδας ως προς την αποπληρωμή του χρέους της κατά το προσεχές έτος βάσει του καταστατικού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ μπορεί να αρκεστεί ακόμα και σε μια «πολιτική δήλωση» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα δίνει χρήματα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του χρέους της για ακόμη ένα χρόνο, οπότε με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ΔΝΤ.
Κατ' ουσίαν η απαίτηση αυτή κρύβει την προσπάθεια του ΔΝΤ να εκμαιεύσει τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή τη λήψη ενός νέου δανείου που θα καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά δανεισμό της τάξης των 30 δισ. ευρώ το 2012 (ή συνολικά 60 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013).
Η ελληνική υπόθεση, τόσο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης -ειδικά από πλευράς ΔΝΤ- όσο και για τη συμφωνία λήψης νέου δανείου, παραπέμπεται στο Eurogroup της 20ής Ιουνίου και στη σύνοδο κορυφής της 24ης-26ης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου