Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Οικονομία 20% στα φάρμακα με συσκευασίες του ΕΣΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αυξηθεί το προσωπικό των νοσοκομειακών φαρμακείων.
Σήμερα, η όποια εξοικονόμηση πόρων γίνεται χάρη στο φιλότιμο των 250 φαρμακοποιών, την ώρα που οι οργανικές θέσεις φτάνουν τις 450 και το υπουργείο Υγείας, αν κι έχει αντιληφθεί την ανάγκη προσλήψεων, κωφεύει, κατήγγειλαν χτες από τη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).
Με το σύνθημα «Κάνουμε την αλλαγή στη χρήση φαρμάκων», οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάλεσαν το υπουργείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος που εκκρεμεί για γραφειοκρατικούς λόγους εδώ και πέντε χρόνια, ώστε να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Κατόπιν έρευνας
«Σε ένα νοσοκομείο της τάξεως των 500 κλινών η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειωθεί κατά 20%, αν στο εξής γίνεται προμήθεια νοσοκομειακών συσκευασιών, οι οποίες είναι φτηνότερες κατά 12% από τις ατομικές. Αυτό προέκυψε από έρευνα που κάναμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Ενωσης, Κατερίνα Τσιατά.
Ηδη, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε στα 930 εκατ. ευρώ το 2010 από τα 1,24 δισ. ευρώ το 2009 και εκτιμάται ότι θα πέσει στα 840 εκατ. το 2011, έτος για το οποίο ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι περικομμένος κατά 30%. «Το υπουργείο πρέπει να δώσει κίνητρα στις εταιρίες που θα αναλάβουν τις νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμάκων. Παράλληλα με το αίτημά μας αυτό, εμείς ξεκινούμε εκστρατεία με διανομή εντύπων εντός κι εκτός νοσοκομείων, για να ενημερώσουμε τους πολίτες να παίρνουν ούτε πολλά ούτε λίγα φάρμακα αλλά όσα χρειάζονται», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Ειρήνη Τσικαλάκη.

Τραγικές ελλείψεις
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στη χώρα μας αντιστοιχεί ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός σε κάθε 60.000 πολίτες. Ενώ το 2006 υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία 350 φαρμακοποιοί, έχουν μείνει 250 λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασης, ενώ στην ειδικότητα των βοηθών φαρμακοποιών δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρουν από υποψήφιους. Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦΝΙ, οι φαρμακοποιοί να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το έργο τους.
«Στη Θεσσαλονίκη, παρά τις ελλείψεις (π.χ. στον «Αγιο Δημήτριο» και στο «Γ. Γεννηματάς» έμειναν δυο φαρμακοποιοί), το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο απ'' ό,τι στην περιφέρεια και στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο Βέροιας δεν υπάρχει φαρμακοποιός, στου Πολυγύρου και στης Κατερίνης υπηρετούν από δύο, ενώ στης Εδεσσας και των Γιαννιτσών ένας. Η τοποθέτηση επικουρικών για δώδεκα μήνες -στους οποίους περιλαμβάνεται και η εκπαίδευσή τους- δεν αποτελεί λύση», ανέφερε η κ. Τσικαλάκη.
Πιεστικές συνθήκες
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Πολιτεία να ενισχύσει το προσωπικό των φαρμακείων. Οι συνθήκες είναι τόσο πιεστικές, που δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με τον ασθενή και το φάρμακό του», τόνισε ο Νίκος Περρίκος, μέλος του δ.σ. της Ενωσης. Διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τους φαρμακοποιούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα συζητηθούν στο 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί», που διοργανώνει η ΠΕΦΝΙ στη Θεσσαλονίκη, στις 17-19 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: