Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ


Σουίτες και μονόκλινα του ΕΣΥ παραχωρούνται επ' αμοιβή προς αξιοποίηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων!
Στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο της συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν κλίνες σε νοσοκομεία που δεν έχουν υψηλά ποσοστά πληρότητας. Αργότερα θα μπουν στο παιχνίδι οι μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, όπως ο «Ευαγγελισμός».Στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο της συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν κλίνες σε νοσοκομεία που δεν έχουν υψηλά ποσοστά πληρότητας. Αργότερα θα μπουν στο παιχνίδι οι μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, όπως ο «Ευαγγελισμός».
Ελέω μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση -σε πρώτη φάση- 1.000 κλινών του ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να νοσηλεύουν εκεί τους πελάτες τους, καταβάλλοντας στα νοσοκομεία νοσήλιο που θα είναι χαμηλότερο από αυτό που σήμερα δίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, ήτοι 1.000 κλίνες, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φθάσει ακόμη και το 20%, δηλαδή 7.000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα. Αλλωστε, νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ και δέκα χρόνια προβλέπει παραχώρηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του 20% των κλινών.
Μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, και αφορά ακριβώς αυτή τη συνεργασία, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία την επεξεργάζεται.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα επιλεγούν τα καλύτερα δωμάτια που σήμερα διαθέτει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή οι σουίτες, τα μονόκλινα και σε κάποιες περιπτώσεις τα δίκλινα. Ενα ελαφρύ ...«ρετούς» για τη βελτίωση των δωματίων θεωρείται απαραίτητο, ώστε να είναι ελκυστική η προσφορά στους ασθενείς που διαθέτουν μεγάλα ποσά ετησίως για την ιδιωτική τους ασφάλιση.
Η χρέωση ανά μέρα εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εξετάσεων π.χ. αίματος, ούρων. Το deal φαντάζει κερδοφόρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν από 2.000 έως και 3.000 ευρώ, αλλά και για το ΕΣΥ στο οποίο το νοσήλιο σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση κυμαίνεται στα 100 ευρώ ημερησίως.
Ωστόσο, η «εισβολή» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ΕΣΥ φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων. «Θεωρούμε καταστροφική για το δημόσιο σύστημα υγείας την εκποίηση των κρεβατιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία θα αποκλείσει πολίτες από συγκεκριμένα κρεβάτια και θα μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ εν δυνάμει υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας.
Διαφορετική άποψη έχει πάντως ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος, αφού όπως λέει: «Η μεταχείριση για όλους τους ασθενείς θα είναι ίδια. Οσοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά στο ΕΣΥ. Θα έχουν βέβαια λιγότερα κρεβάτια στη διάθεσή τους, αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πληρότητα παντού».
Η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη επισημαίνει από την πλευρά της: «Μας ενδιαφέρει πάντα μια τέτοια συνεργασία γιατί πιστεύουμε πως είναι προς όφελος και των ασφαλισμένων και του κράτους. Και θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ρευστότητα στα νοσοκομεία. Ομως πρέπει να δούμε το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει μια τέτοια συμφωνία».
Ετοιμάζονται εξάλλου και τα πακέτα των προσφορών (DRG) που θα κάνει το υπουργείο Υγείας στις εταιρείες. Πακέτα που θα περιλαμβάνουν την τιμολόγηση συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, χειρουργικών επεμβάσεων, ημερών νοσηλείας, υλικών που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ. ώστε να αποσαφηνισθεί τι θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες συνολικά για τους ασθενείς τους όταν θα εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι να διατίθενται στην πρώτη δοκιμαστική περίοδο κρεβάτια σε νοσοκομεία που σήμερα δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν και τα μεγάλα κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα όπως ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό, το «Σωτηρία» κ.λπ.
Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε νοσοκομειακοί γιατροί να μπορούν να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να πραγματοποιούν επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις σε ασθενείς των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Γεγονός που θα δίνει το δικαίωμα στους συγκεκριμένους ασθενείς να επιλέγουν και τον γιατρό της αρεσκείας τους ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται αυτός.
Στόχος είναι να αποκτηθεί το 10 με 15% της «πίτας» των ασθενών που σήμερα νοσηλεύονται στον ιδιωτικό τομέα. Οσο για τα κονδύλια που ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας να βάλει στα ταμεία του από την όλη διαδικασία, αυτά μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν κάθε χρόνο κοντά στο 1 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
Και η κοινωνική ασφάλιση όμως δαπανά δεκάδες εκατομμύρια για νοσηλεία των ασφαλισμένων σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο του Δημοσίου, ο ΟΠΑΔ, δίνει ετησίως περίπου 120 εκατ. για τους ασφαλισμένους του που εισάγονται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Η ιδιωτικοποίηση περνά ωστόσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη του καθηγητή Λιαρόπουλου, ο νεοσύστατος Ενιαίος Φορέας Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο θα υπάγονται από τον Σεπτέμβριο όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, θα μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ΕΟΠΥΥ θα τους αναθέτει επ' αμοιβή τμήμα των ιατρικών υπηρεσιών (π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις). Σε πρώτη δοκιμαστική φάση, 100.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών στο 90% του κόστους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σειρά τους θα έχουν συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά κέντρα ή ακόμη και με γιατρούς που θα έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: