Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και στην Ελλάδα


Τη δυνατότητα λειτουργίας μονάδων ημερήσιας νοσηλείας και στην Ελλάδα, δίνει με τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Η τροπολογία είναι σε δημόσια διαβούλευση και το περιεχόμενό τη έχει γίνει αποδεκτό από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλο, τον αντιπρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ.κ. Γιώργο Πατούλη και Γιώργο Ελευθερίου και τον πρόεδρο της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) κ. Γιάννη Δατσέρη.

Οι μονάδες αυτές λειτουργούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του '50, ενώ στην Αττική υπάρχουν μόνο δύο μονάδες σε ισάριθμα νοσοκομεία. Χειρουργική μίας ημέρας εφαρμόζεται για ορθοπεδικές, ουρολογικές, παιδοχειρουργικές, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές επεμβάσεις και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. 

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε επεμβάσεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος, σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος, παρατεταμένη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών ή φαρμάκων, σε ασθενείς με διαταραχές πήξης, διαβητικούς, παχύσαρκους και σε όσους αδυνατούν να εξασφαλίσουν παρουσία συνοδού 48 ώρες μετά το εξιτήριο.

Το κόστος λειτουργίας τους είναι σημαντικά χαμηλότερο και μπορεί να φτάσει έως και το ένα τρίτο. Ενδεικτικό είναι ότι επέμβαση καταρράκτη σε ιδιωτική κλινική χρεώνεται στα Ταμεία 1.050 ευρώ ενώ σε ημερήσια μονάδα νοσηλείας μόνο 350 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: