Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ


28/3/2011
Κ. Κωνσταντίνο Μπούτσικο
Εισαγγελέα Πρωτοδικών
Ρόδου


Κοινοποίηση: κ. Διοικητή Γ. Ν. Ρόδου
Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών


Κύριε Εισαγγελέα,
Αναγκάζομαι σήμερα, μετά τον τελευταίο εμπαιγμό εκ μέρους των αρμοδίων, να σας ενημερώσω για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου.
Το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου αποτελείται από τη Νεφρολογική Κλινική με 8 κρεβάτια, τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης με 4 κρεβάτια και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 23 θέσεις αιμοκάθαρσης.
Κατά τη διάρκεια του 2010 στην Κλινική έγιναν 557 εισαγωγές, σε χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση υπεβλήθηκαν 19 ασθενείς και σε 7904 αιμοκαθάρσεις 52 χρόνια αιμοκαθαιρόμενοι, 69 τουρίστες και 100 ασθενείς με ΟΝΑ σε διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου.
Στο Τμήμα ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπηρετούν 7 ειδικοί Νεφρολόγοι (1 Διευθυντής, 2 Επιμελητές Α, 4 Επιμελητές Β) μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 υπηρετούσαν 2 (1Δ και 1ΕΑ). Κατά καιρούς προσπάθειες για κάλυψη θέσεων που κενώθηκαν και επαναπροκηρυχθηκαν απέβησαν επανειλημμένα άγονες (13 φορές η θέση ΕΒ από το 1999, 4 φορές ΕΑ από το 2006 κ.λ.π.)
Το Νοέμβριο 2010 απεχώρησε για την ιδιωτική ΜΧΑ ο μοναδικός ΕΑ και άμεσα προκηρύχθηκε η θέση σαν Νεφρολόγος ή Παθολόγος με εμπειρία στον ΤΝ γιατί ήταν η μόνη ελπίδα να βρεθεί υποψήφιος. Υπέβαλε τα χαρτιά του ο κ. Απέρης και μετά από παράκληση της Διοίκησης κάλυψα, με τη συνδρομή των ειδικευομένων, το Τμήμα. Με την υπόσχεση ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα διορίζονταν ο προαναφερόμενος γιατρός συνέχισα να έχω την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος αρχικά από το κρεβάτι που νοσηλευόμουν και μετά αποποιούμενος την αναρρωτική άδεια που μου χορηγήθηκε, εφημερεύοντας 23 μέρες τον Δεκέμβριο και 22 τον Ιανουάριο.
Κύριε Εισαγγελέα, από τις 15 Φεβρουαρίου που αναγκάσθηκα να κάνω χρήση τελικά αναρρωτικής άδειας γιατί η κατάσταση της υγείας μου, εξαιτίας και της υπερκόπωσης, επιδεινώθηκε το Τμήμα ουσιαστικά έμεινε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς ειδικό Νεφρολόγο. Παρά τις προσπάθειες του κ. Κόκκινου να βρεθεί έστω και μια εμβαλωματική προσωρινή λύση οι αποσπασμένοι από άλλα Νοσοκομεία ή για διάφορους λόγους δεν προσέρχονταν ή προσέρχονταν καθυστερημένα με τελικό αποτέλεσμα λόγω αδυναμίας και αυτής της αποσπασματικής λύσης να αναγκασθεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου από 23/3 να αναστείλει τη λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής.
Κύριε εισαγγελέα, τους τελευταίους 2 μήνες υπέστην και η Διοίκηση του Νοσοκομείου και εγώ προσωπικά αλλά κυρίως οι ασθενείς έναν απίστευτο εμπαιγμό όπου ο διορισμός του κ. Απέρη αναβάλλονταν από Δευτέρα σε Τετάρτη και από Τετάρτη σε Παρασκευή για να υπογραφεί από άλλοτε άλλον Υπουργό με επιστέγασμα την τελευταία δήλωση δήθεν αριθμού ΦΕΚ διορισμού εκ μέρους της 2ης ΥΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα ΜΜΕ η οποία απεδείχθη τελείως αναληθής. Σήμερα το πρωί απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ΦΕΚ αλλά ότι ο διορισμός ΘΑ υπογραφεί σήμερα από τον ΓΓ του Υπουργείου, ΘΑ σταλεί στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού ΝΠΔΔ, ΘΑ σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, ΘΑ ξαναγυρίσει στο ΥΥΚΑ και ΘΑ σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο. Αυτό όπως αντιλαμβάνεσθε απέχει από το ΦΕΚ διορισμού που διατράνωνε ήδη έτοιμο η 2η ΥΠΕ από μερικές βδομάδες έως μερικούς μήνες.
Κύριε εισαγγελέα, όπως αντιλαμβάνεσθε είναι αδύνατον χωρίς γιατρό, ή με έναν μοναδικό γιατρό όταν του επιτρέψουν τα προβλήματα υγείας του να επιστρέψει, να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια το Τμήμα που σύμφωνα με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου θα έπρεπε να καλύψουν 7 ειδικοί νεφρολόγοι.
Άρα, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να προσπαθήσετε με ότι μέσο διαθέτετε ή να επισπευσθεί ο διορισμός του κ. Απέρη ή σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό σύντομα, να εξετάσετε την πιθανότητα να ανασταλεί η λειτουργία και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης της οποίας η λειτουργία κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι άκρως επικίνδυνη.
Με εκτίμηση,

Δρ Πολυχρόνης Αληβάνης
Διευθυντής
Νεφρολογικού Τμήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια: