Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΣΥ: Παρακαλούν για φάρμακα ιδιώτες φαρμακοποιούς!!


Στο ύστατο σημείο ένδειας, έχουν φτάσει τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες των οποίων ζητούν από ιδιώτες φαρμακοποιούς να δώσουν φάρμακα σε ασθενείς τους!
Η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), κάνει λόγο για χάος που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής: 'Η πολιτική αυτή, θα έχει ως συνέπεια να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές σε λίγο', σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι φαρμακοποιοί παραθέτουν έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου προς ιδιωτικό φαρμακείο: 
Σας ενημερώνω ότι η εταιρεία ROCHE δεν μας παραδίδει φάρμακα, μεταξύ αυτών και το MABTHERA λόγω ανεξόφλητων τιμολογίων από το νοσοκομείο μας. 
Παρακαλώ την εξυπηρέτηση του ασθενούς ( …….σημείωση : αναφέρεται το όνομα ασθενούς), διότι μόνο με την χορήγηση από εσάς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια θεραπείας του και ίαση'. 
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το έγγραφο απεικονίζει την πλήρη διάλυση των νοσοκομείων για την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και της προσπάθειας των φαρμακοποιών να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος. Αναρωτιούνται, δε, για τα εξής:

  • Εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους ζητούν από τα φαρμακεία μας άμεση καταβολή της αξίας τους ενώ μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο - όπου και σταμάτησαν την τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα τους - οι εταιρείες τα χορηγούσαν στα νοσοκομεία με τρίχρονη πίστωση και με πληρωμή των τιμολογίων τους με ομόλογα;
  • Νοσοκομείο για να συνεχίσει την θεραπεία νοσηλευομένου του, απευθύνεται σε φαρμακοποιό μέλος μας για την κάλυψη του ασθενούς με δικές του δαπάνες, γνωρίζοντας ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη και να πληρώσουν τους φαρμακοποιούς;
  • Η κυβέρνηση δεν ευαισθητοποιήθηκε όταν σταμάτησε η τροφοδοσία των νοσοκομείων με φάρμακα υψηλού κόστους για πολύ σοβαρές ασθένειες, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους τους ασθενείς αυτούς, αλλά ευαισθητοποιείται όταν οι φαρμακοποιοί διακόπτουν την πίστωση σε ασφαλιστικά ταμεία λόγω στάσης πληρωμών τους, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στους φαρμακοποιούς;
  • Γίνεται εμφανώς προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών για την ενδεχόμενη άσχημη έκβαση θεραπείας ασθενούς από νοσοκομείο σε φαρμακοποιό μέλος μας, εκβιάζοντας ηθικά το φαρμακοποιό λέγοντας ότι από αυτόν εξαρτάται η υγεία του ασθενούς;
  • Επιτέλους, θα σοβαρευτούν ποτέ αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη φαρμακευτική περίθαλψή, είτε είναι εταιρείες, είτε Υπουργεία, είτε οποιοσδήποτε άλλος συμμετέχει στη διαδικασία;
Ο ΦΣΑ ζητεί την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα για την επαρκή τροφοδοσία των νοσοκομείων και την εξομάλυνση των προβλημάτων της αγοράς.

Η Roche
Σύννομη και καθόλου αιφνιδιαστική χαρακτήρισε η RocheHellas την απόφασή της για διακοπή των παραδόσεων φαρμάκων στα νοσοκομεία – οφειλέτες της.
Η εταιρία, απαντώντας στο υπουργείο Υγείας σχετικά με την έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων με 300 εκ. ευρώ, σημείωσε πως το συσσωρευμένο χρέος των νοσοκομείων προς την ίδια ανέρχεται σε 167 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρίας, έχει ως εξής:
'Η RocheHellas, από τον Ιούλιο του 2010, έχει ενημερώσει επανειλημμένα τους Διοικητές, τους Οικονομικούς Διευθυντές και τους φαρμακοποιούς όλων των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και τον ΕΟΦ και τα αρμόδια Υπουργεία, σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις των πληρωμών από δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που δεν συνάδει με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Η RocheHellas έχει ζητήσει επανειλημμένα από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών την πραγματοποίηση συνάντησης, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους και να αποφευχθεί η εμφάνιση ελλείψεων προϊόντων μας, με αρνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς που χρειάζονται τις θεραπείες μας. 
Την Παρασκευή, 11 Μαρτίου – μετά από 8 μήνες – είδαμε την πρώτη επίσημη αντίδραση του Υπουργείου Υγείας. Τονίζουμε με έμφαση ότι η εφαρμογή της συνήθους πιστωτικής μας πολιτικής είναι αυτονόητα σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί μια αιφνίδια απόφαση. 
Οι βασικοί πιστωτικοί όροι της εταιρείας μας είναι γνωστοί σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν λάβει πρόσθετη σχετική ενημέρωση σε πολυάριθμες περιστάσεις, σύμφωνα και με την εφαρμοστέα νομοθεσία. Η Roche εκτιμά θετικά τις σχετικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επίσης επανειλημμένα έχει δώσει εντολή στα δημόσια νοσοκομεία να εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα τιμολόγιά τους, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Όσον αφορά στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το συσσωρευμένο χρέος των δημοσίων νοσοκομείων προς τη RocheHellas ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 167 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων από τα δημόσια νοσοκομεία είναι ένα έτος. 
Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι η RocheHellas εξακολουθεί να πωλεί όλα τα σκευάσματά της στην Ελλάδα σε φαρμακαποθήκες, ιδιωτικά φαρμακεία, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, καθώς και στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν πληρώσει και πρόκειται να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, σύμφωνα με την πιστωτική μας πολιτική, η οποία είναι εναρμονισμένη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Η Roche ήταν και εξακολουθεί πάντα να είναι ανοιχτή σε έναν ειλικρινή διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Μια λύση που θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε τις παραδόσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και θα διασφαλίζει τις πιο κατάλληλες θεραπείες για όλους τους ασθενείς'. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: