Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σε απεργιακό ′μπλακ άουτ′ η Υγεία


Ανεβαίνει  η 'θερμοκρασία' στο χώρο της Υγείας, καθώς νοσοκομειακοί, γιατροί του ΙΚΑ και εργαζόμενοι στην Υγεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν στις 30 Μαρτίου. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν στις 29 και 30 Μαρτίου, ενώ τις ίδιες μέρες απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν στις 31 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι η μόνη πραγματικά υπεύθυνη στάση είναι η συλλογική υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών από τον 'οδοστρωτήρα' του μνημονίου και η αναγκαιότητα του διακλαδικού–παλλαϊκού συντονισμού για την συνολική ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και των επικυρίαρχων της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Στο χώρο της Υγείας - σημειώνει - μετά τις δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (νόμοι 3868/2010 και 3918/2011) που ιδιωτικοποιούν ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ (ολοήμερη λειτουργία, ιδιωτικός φορέας διεκπεραίωσης των προμηθειών κλπ) και 
κυρίως μετά την οριστική υπαγωγή των υπηρεσιών Υγείας στο ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών του μνημονίου, το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης διαγράφεται ζοφερό.

Το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών, η δραστική μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και οι συνακόλουθες ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας, η αδυναμία πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιούνται και συνεπώς της πλήρους εφημεριακής κάλυψης πολλών κλινικών και τμημάτων της επαρχίας, έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το ΕΣΥ σε λειτουργική κατάρρευση.
Γι’ αυτό, η ΟΕΝΓΕ προχωρεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, την Τετάρτη 30 Μαρτίου με κεντρικά αιτήματα: 
Τήρηση των ρυθμίσεων της κλαδικής μας συμφωνίας και του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ για το ιατρικό μισθολόγιο.

  • Αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους.
  • Όχι στις περικοπές και στις συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ. 
  • Δωρεάν δημόσια καθολική περίθαλψη ποιότητας ως κοινωνικό δικαίωμα. 
  • Ανατροπή Μνημονίου-ΕΕ-ΔΝΤ και της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής.
Τη μέρα της απεργίας στις 12.30 μμ θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, το οποίο διοργανώνουν ΟΕΝΓΕ - ΟΛΜΕ - ΔΟΕ και στο οποίο καλείται να συμμετάσχει όλη η κοινωνία. Το βράδυ της επομένης (Πέμπτη 31 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί στις 6μμ στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ νέα συνάντηση Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός.
Γιατροί ΙΚΑ
Σε πανελλαδική απεργία, προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ στις 29 και 30 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).
Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ προκηρύσσει 48ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία των γιατρών για τα εξής θέματα:
  • Την υπαναχώρηση της διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών με σύμβαση έργου που τα τελευταία χρόνια υπηρέτησαν στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
  • Τις πρακτικές καταστρατήγησης της νομιμότητας της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, μέσα από εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης ΙΚΑ ΕΤΑΜ με επακόλουθα, απαξίωση της ιατρικής πράξης και ανεξέλεγκτη παροχή Υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
  • Την επερχόμενη διάλυση της περίθαλψης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ (κλείσιμο υποκαταστημάτων Υγείας, ανεργία πολλών γιατρών) και την επερχόμενη ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ με ισοπεδωτικές διατάξεις για γιατρούς - παροχές περίθαλψης και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους ιατρικούς και κοινωνικούς φορείς.
Οι γιατροί ζητούν:
  1. Ανανέωση των συμβάσεων όλων των γιατρών με σύμβαση έργου (700-800 περίπου), που υπηρέτησαν στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ τα τελευταία χρόνια και πρόσληψη και άλλων γιατρών για κάλυψη των μεγάλων αναγκών της περίθαλψης, μέχρι του αριθμού των 1.400, σύμφωνα και με την απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
  2. Μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου, μέσα από την σύσταση 1.600 θέσεων αορίστου χρόνου γιατρών – οδοντιάτρων ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
  3. Ολοκλήρωση της διαδικασίας μονιμοποίησης των 1.860 γιατρών - οδοντιάτρων και επέκταση της διαδικασίας μέχρι τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου γιατρών.
  4. Κατοχύρωση των εργασιακών – ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των συμβασιούχων γιατρών αορίστου χρόνου.
  5. Υλοποίηση του Επιστημονικού Βαθμολογίου (παρά τις διαβεβαιώσεις καθυστερεί αδικαιολόγητα).
  6. Έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που δεν θα υποβαθμίζει τις παροχές υγείας και την εργασία των γιατρών.
ΠΟΕΔΗΝ

Κινητοποιήσεις αποφάσισε και η Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ). 

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, θα γίνει 5ωρη στάση εργασίας 10πμ – 3 μμ στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη χώρα, με πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με επαρκή χρηματοδότηση, πάταξε της παραοικονομίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενιαίο μισθολόγιο με ουσιαστικές αυξήσεις, κάλυψη μισθολογικών απωλειών με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, διπλασιαμό του ωρομίσθιου για τις αργίες, άμεση καταβολή δεδουλευμένων και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: