Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΕΠΕΙΓΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
2η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ρόδος 21-3-2011
Αρ. Πρωτ. ΕΣ : 17

Προς:

- ΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΛΟΒΕΡΔΟ

- Κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Κ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

«ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ταχ. Δ/νση : 85100 ΡΟΔΟΣ

Τ.Θ. 138 – ΡΟΔΟΣ

Τηλέφωνο : 22410 80128

FAX : 22410 66410

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα παρέμβασής σας , θέλουμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία - αγωνία μας για το μέλλον της ομαλής λειτουργίας του Γ.Ν. Ρόδου.
Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε στην πιο απομακρυσμένη παραμεθόριο περιοχή της χώρας , αποκομμένοι από γειτονικά τριτοβάθμια Νοσοκομεία και η μόνη διασύνδεση με αυτά είναι από αέρος ή θάλασσας .
Επίσης σας είναι γνωστό ότι τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζετε με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών ημεδαπών και αλλοδαπών .
Επιπρόσθετα το Γ.Ν. Ρόδου υποδέχεται περιστατικά από το σύνολο των Δωδ/σων αλλά και των Κυκλάδων , αφού στα υπόλοιπα νησιά λειτουργούν Νοσοκομεία – Κ.Υ. ή Περιφερειακά Ιατρεία .

Η λειτουργία ΜΕΘ – ΜΕΠΕ καθιστά το Νοσοκομείο της Ρόδου πυλώνα της λειτουργίας του ΕΣΥ , υποδεχόμενο πληθώρα περιστατικών απ΄όλη την χώρα κυρίως δε, από όμορους νομούς , κάθε δε τέτοιο περιστατικό απαιτεί την συνδρομή ιατρών πολλών ειδικοτήτων .

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2010 υποδεχθήκαμε 147 αεροδιακομιδές .

Λόγοι εθνικοί αλλά και οικονομικοί ( τουρισμός ) επιτάσσουν την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας .
Σας γνωρίζουμε ότι ο νέος οργανισμός προβλέπει 176 ειδικευμένους γιατρούς .Σήμερα υπηρετούν 92 ( 35 Δ/ντες – 29 Επιμελητές Ά – 28 Επιμελητές Β΄ καθώς και 44 ειδικευόμενοι γιατροί , και όχι 198 όπως διατείνεται η Β ΥΠΕ.
Με την υπάρχουσα στελέχωση των κλινικών και τμημάτων και με το ισχύον εφημεριακό καθεστώς της Β΄ζώνης μένουν ακάλυπτες από 10 έως 20 ημέρες το μήνα , σε πολλά τμήματα για να καλύψουν επείγοντα περιστατικά.
Έκ των πραγμάτων αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των αεροδιακομιδών προς το κέντρο με κόστος δυσβάστακτο για την χώρα σε περίοδο δημοσιοοικονομικής δυσπραγίας .
Η πλημμελής στελέχωση παράλληλα με την μείωση των αποδοχών των γιατρών λόγω της οικονομικής κρίσης έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρείται :

Α) διαφυγή γιατρών σε ιδιωτικά κέντρα και αποψίλωση των κλινικών π.χ. νεφρολογική – νευροχειρουργική – νευρολογική – ψυχιατρική κ.λ.π.
Β) τάση φυγής ιατρών για συνταξιοδότηση
Γ) μη εκδήλωση ενδιαφέροντος σε προκηρυσόμενες θέσεις , τα δε επόμενα χρόνια πολύ φοβόμαστε ότι το ιατρικό προσωπικό θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που το Νοσοκομείο θα αδυνατεί να λειτουργήσει ( 35 από 92 υπηρετούντες ποσοστό , 30% έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και προτίθενται να αποχωρήσουν εντός του 2012 )
Δ) οι παρεχόμενες στους αρρώστους υπηρεσίες είναι υποβαθμισμένες με το ισχύων καθεστώς διότι τις ακάλυπτες ημέρες εκ των πραγμάτων οι ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχουν σε πολλά τμήματα ειδικευόμενοι ιατροί χωρίς την απαιτούμενη κάλυψη και καθοδήγηση των ειδικευμένων ιατρών και μάλιστα εν ΑΓΝΟΙΑ των ασθενών .
Εξ όλων των ανωτέρω ευκόλως προκύπτει ότι η διέξοδος για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι :

- ή η άμεση ένταξη αυτού στη Γ΄ζώνη

- ή η στελέχωση όλων των κλινικών με 6 ειδικευμένους γιατρούς τουλάχιστον .
Εσωτερική διανομή :
Δ.Ι.Υ.

ΕΠ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΣΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  Δ/ ΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ



ΡΟΔΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ       ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: