Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΥΠΕ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ .



Η  ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΗΣ  ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ.
ΜΗΠΩΣ  ΜΠΑΙΝΕΙ  ΘΕΜΑ;

Αναλύοντας τα στοιχεία πού γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραθέτουν ως παρατηρήσεις και σχόλια στην ανοικτή διαβούλευση για τη τελική πρόταση αναδιάταξης των νοσοκομείων, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία.

l  Όλοι βρίσκουν πολλά και σοβαρά λάθη στα νούμερα. Κλίνες, πληρότητα, αριθμό νοσηλευομένων, σύνθεση ιατρικού προσωπικού. Στοιχεία-λάθη πού ... εξαναγκάζουν τον υπουργό, σε δραματικές αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, στα πλαίσια του λεγόμενου εξορθολογισμού.
Μια λέξη που χωρίς αιδώ ιδιωτικοποίησε και καταχράστηκε η εφαρμοζόμενη, πειραματικά εν μέρει, πολιτική ενίσχυσης του κέρδους μέσα από την ενίσχυση, της με όρους αισχρής ιδιωτικότητας, ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην υγεία .

l  Χρήση της Στατιστικής επιστήμης κατευθυνόμενα, πρός το συγκεκριμένο ζητούμενο αποτέλεσμα. Δείκτες πού επιστημονικά, από μόνοι τους ο καθένας, δεν χρησιμοποιούνται για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Γι αυτό και καλώ ξανά τους συναδέλφους πού είναι γνώστες καλής στατιστικής, λόγω της χρήσης της στις επιστημονικές εργασίες, να αποκαλύψουν τις απανωτές απάτες του ''επιστημονικού'' πονήματος για την αναδιάταξη της δημόσιας υγείας.

Η σκοπιμότητα των λαθών είναι γεγονός πού προκύπτει και εκ του αποτελέσματος.
Σκοπιμότητα νούμερο 1: Μείωση κλινών
Σκοπιμότητα νούμερο 2: Μείωση αριθμού γιατρών

l  Επιλογή αριθμών πού οδηγούν στο επιθυμητό και από πριν αποφασισμένο αποτέλεσμα. Ενώ υπάρχουν τα στοιχεία όλου του έτους 2010 (εργαζόμενη σε ΥΠΕ), επιλεκτικά χρησιμοποιήθηκε ένας μόνο μήνας από το 2011 και ολόκληρο το φιλόδοξο σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ στηρίζεται στα στοιχεία μοναχά, του Μαρτίου του 2011. Τα στοιχεία πού δόθηκαν στο Esynet από τα νοσοκομεία, είτε δόθηκαν σωστά λοιπόν και μαγειρεύτηκαν κεντρικά, είτε δόθηκαν λάθος ή έχει συμβεί ένας συνδυασμός  ή οι υπολογιστές είναι, τι άλλο; Ματιασμένοι.

Προχειρότητα στη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων.



l  Παραποίηση αριθμών.
Σκοπιμότητα, πού τροποποιεί την αναλογία γιατρών ανά κλίνη σημαντικά και οδηγεί στην μείωση του αριθμού των γιατρών. Χρήση του αριθμού των ειδικευομένων στην αναλογία γιατρού ανά κλίνη, γεγονός πού δείχνει διπλάσιους τους γιατρούς από ότι στην πραγματικότητα είναι.
Λάθος, αλλά και ατυχής ο υπολογισμός της ΜΠ (μέση πληρότητα) για την Κρήτη. Στην πραγματικότητα είναι πάνω από 70%, λέει ο συνάδελφος από το ΠΑΓΝΗ, αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το μέγεθος των νοσοκομείων.
Μια έρευνα απαιτεί για να βγει στην επιστημονική πιάτσα ως έγκυρο αποτέλεσμα, το λιγότερο αξιοπιστία στη συλλογή δεδομένων.


l  ΈΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ.
Από το νοσοκομείο Ρεθύμνου δόθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2010, ο οποίος είναι 8020 και αυτός ο αριθμός εμφανίστηκε από το υπουργείο ως νοσηλευόμενοι όλου του έτους Ο πραγματικός αριθμός για τους νοσηλευόμενους του 2010 είναι 10.905. Άρα όλοι οι δείκτες πού βασίστηκαν σ αυτόν τον αριθμό πρέπει να αναθεωρηθούν. Ποσοστό κάλυψης, μέση διάρκεια νοσηλείας, απαιτούμενες κλίνες, απαιτούμενοι γιατροί και νοσηλευτές. Εξ αιτίας αυτού του λάθους στην επεξεργασία των στοιχείων, το υπουργείο υγείας περικόπτει τελικά 3 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 4-8 κλίνες.


l  Απόκρυψη δεδομένων, δράσεων και ιατρικής εργασίας( Γαστρεντερολογικό ΠΑΓΝΗ, δομές ψυχιατρικές Χανίων ), με στόχο την αιτιολόγηση της συρρίκνωσης επιλεγμένων τμημάτων.

l  Άσχετες συσχετίσεις και άσχετες συγχωνεύσεις ( χειρουργικά με αναισθησιολογικά τμήματα στο Ρέθυμνο, μαιευτική με νευρο και θωρακοχειρουργική στο Βενιζέλειο )

l  Άγνοια  σκόπιμη(;) της λειτουργίας και της ύπαρξης τμημάτων, όπως οι ΜΤΝ στο Ρέθυμνο, ή η Αιμοδοσία Χανίων.

l  Αναίτια(;) στελέχωση όλων των νοσοκομείων με τμήματα πού , υποτίθεται ότι θα βρίσκονται μόνο σε κύρια νοσοκομεία (ανοσολογικά )

l  Μονάδες διαχείρισης χρονίων νοσημάτων (ΣΔ, ΧΑΠ ), θα βρίσκονται μόνο στα κύρια νοσοκομεία, δηλ. μόνο Χανιά και Ηράκλειο.

l  Συνάδελφος έχει κατ επανάληψη ανεβάσει στο χώρο των σχολίων ένα κείμενο πρόταση για τα ΚΥ, ΠΙ και ΠΠΙ του νομού Ηρακλείου(το ίδιο πάντα κείμενο-αλλά ανυπόγραφο εν τέλει). Φαίνεται να γνωρίζει καλά τις ανάγκες της περιφέρειας Ηρακλείου.

l  Η αυξημένη φροντίδα για τα ογκολογικά νοσήματα, μεταφράζεται σε μείωση κλινών στην Ογκολογική, στο τμήμα χημειοθεραπειών και την χειρουργική ογκολογική του ΠΑΓΝΗ (σύνολο -4 κλίνες), όπως αναφέρει συντονιστής διευθυντής του Βενιζελείου, ο οποίος σχολιάζει επίσης την ελλιπή στελέχωση και ανάπτυξη τμήματος πυρηνικής ιατρικής. Μείωση κλινών και στην Ογκολογική Χανίων κατά 1.

l  Μείωση κλινών στην Νευροχειρουργική Χανίων η οποία καλύπτει και το Ρέθυμνο, στην Νευροχειρουργική Βενιζελείου και συγχώνευση στο ΠΑΓΝΗ. Είναι γνωστό σε όλους φυσικά ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων στην αρένα του  ΒΟΑΚ.

l   Μείωση κλινών προκύπτει επίσης στις ψυχιατρικές κλινικές (-9 στο ΠΑΓΝΗ), στις παθολογικές κλινικές (-16 στο Βενιζέλειο ),στην Μονάδα παίδων(!) στο Βενιζέλειο (-4), σε μαιευτικές κλινικές, σε χειρουργικές κλινικές (-16 στα Χανιά), στην παιδοχειρουργική (-5) στο ΠΑΓΝΗ πού είναι και η μοναδική.

l   Δ. Γεωργόπουλος καθηγητής  Α βαθμίδας Εντατικής, ΜΕΘ Πανεπιστημιακού: ''Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει''.
Επιστημονικότατα διατυπωμένο για τους υπεύθυνους των στοιχείων και αποφάσεων της τελικής πρότασης αναδιάταξης του υπουργείου για τη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

l  Το Ψυχιατρείο Χανίων δεν είναι ένα άδειο κτίσμα. Στεγάζει 120 ανθρώπους σε φιλοξενία. Υπηρετεί και στηρίζει ακόμη, 1683 χρόνιους πάσχοντες μέσω δομών, πού δεν δηλώνεται πουθενά πως και πού θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με το κλείσιμο της μπάρας στο Ψυχιατρείο. Η προτεινόμενη μείωση ψυχιατρικών κλινών, πολύ κάτω από τον ασφαλή αριθμό πού προκύπτει από την αναλογία πληθυσμού/ψυχιατρικών κλινών, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τις κεντρικές αποφάσεις. Τα λάθος στοιχεία και το ψεύτικο ποσοστό κάλυψης και πάλι κάνουν το θαύμα τους, αγνοώντας επιδεικτικά τώρα την ΜΔΝ και τον αριθμό των ασθενών πού νοσηλεύτηκαν.
Το κεφάλαιο ψυχιατρική μεταρρύθμιση έκλεισε άραγε;
Αυτό πού επίσης κλείνει, είναι η πόρτα πίσω από το χρόνιο ψυχιατρικό ασθενή;

l  Δεν έχει σκόπιμα επίσης υπολογιστεί ως ιατρική εργασία, τίποτα παραπάνω εκτός από τη νοσηλεία, το τακτικό ιατρείο και τα χειρουργεία. Οι μικροεπεμβάσεις των τμημάτων του παθολογικού τομέα, τα ενδοσκοπικά, η αντιμετώπιση του επείγοντος, οι διακομιδές, η διοικητική εργασία χωρίς γραμματειακή υποστήριξη (πού μεγεθύνεται καθημερινά μετά την είσοδο, στο Ρέθυμνο τουλάχιστον, της πιλοτικής εφαρμογής πλήρους ηλεκτρονικής κάλυψης των εργασιών του νοσοκομείου), ο χρόνος που απαιτείται για ενδο και εξω συνεννοήσεις για τους ασθενείς, η συνταγογράφηση, η ενημέρωση από ιατρικούς επισκέπτες, το απαραίτητο διάβασμα κατά το χρόνο άσκησης της ιατρικής, την συλλογή στοιχείων για επιστημονική δουλειά και το κυριότερο το χρόνο που χρειάζεται η επικοινωνία και η ενημέρωση του ασθενούς και των οικείων.

Η ιατρική τελικά, έγινε νούμερα και κώδικες και ο ασθενής ο πελάτης του συστήματος, όπως αναφέρεται  στο ηλεκτρονικό σύστημα πού πιλοτικά εφαρμόζεται στο νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Δυστυχώς κάθε φορά πού βλέπουμε τα στοιχεία στους πίνακες βρίσκουμε καινούρια τραγικά λάθη και νέα ατοπήματα του πονήματος.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: