Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Β' ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Γ. Ν Ρόδου
Β’ Χειρουργική Κλινική
                                                                                                        ΠΡΟΣ:   Ε.Ν.Ι.Ρ και Κ.Υ
                                                                                                                        Διοικητή Β’ Υ.Π.Ε
                                                                                                                        Διοικητή Γ.Ν Ρόδου


 ΘΕΜΑ: Σχέδιο συγχώνευσης Νοσοκομείου Ρόδου. Μείωση κλινών της Β‘                          Χειρουργικής Κλινικής.

 Κύριοι
Στο προτεινόμενο σχέδιο στο διαδίκτυο περί αναδιάταξης του Ε.Σ.Υ, έχουμε κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθείται.
1. Παγκοσμίως, η κάθε κλινική αξιολογείται με ποιοτικά και ΟΧΙ με ποσοτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, η πληρότητα μιάς κλινικής, στην οποία βασίζεται αποκλειστικά το σχέδιο μείωσης των κλινών, είναι ένας πλασματικός δείκτης ο οποίος μπορεί να χειραγωγηθεί αυξάνοντας τις ημέρες νοσηλείας ασθενών που θα μπορούσαν να εξέλθουν, κάνοντας περιττές εισαγωγές κ.λ.π αυξάνοντας τη νοσοκομειακή δαπάνη και φυσικά την πληρότητα της κλινικής. Αντιθέτως η γρήγορη διάγνωση, θεραπεία και διακίνησή τους καθώς και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία, εξοικονομεί πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας (Μ.Ο νοσηλείας- ανάλογα με την πάθηση) δε 
λαμβάνεται καθόλου υπόψην.
2. Η μείωση των κλινών της Β’ Χειρ. Κλινικής, να σημειωθεί ότι γίνεται στη ΜΟΝΑΔΙΚΗ κλινική σε όλο το Νομό Δωδ/νήσου, στην οποία λειτουργεί Μονάδα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, έχοντας να επιδείξει τουλάχιστον 250 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κάθε χρόνο επί τουλάχιστον 5 χρόνια, με Μέσο Όρο Ημερών νοσηλείας 2,8 ημέρες, απόλυτα συμβατή με τα παγκόσμια χειρουργικά στατιστικά δεδομένα.
Δεδομένου ότι στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται λαπαροσκοπικά εργαλεία πολλαπλών χρήσεων, μειώνοντας το κόστος των επεμβάσεων σχεδόν στα επίπεδα των ανοιχτών- ήτοι ετήσιο κέρδος της τάξης των 200.00 ευρώ για το Νοσοκομείο- είναι προφανές ότι η μείωση των κλινών θα επιφέρει μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων, με συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
Να σας ενημερώσουμε επίσης, ότι για τις συγκεκριμένες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, η εν λόγω κλινική προτιμάται όχι μόνο από τον πληθυσμό της Ρόδου, 
αλλά και σχεδόν από το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου, έχοντας πληθώρα ασθενών από Κάρπαθο, Κω, Κάλυμνο κ.λ.π. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι μειώνοντας τις κλίνες, αυξάνεται ο χρόνος αναμονής για χειρουργείο κατοίκων ακριτικών περιοχών με ότι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα ζωής τους, τη δυνατότητά τους για εργασία καθώς και τη μείωση του αισθήματος ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη Δωδεκάνησο.
3.  Ένας άλλος δείκτης εύρυθμης λειτουργίας μιας κλινικής είναι ο αριθμός παρακλινικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για διάγνωση ( CT, γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, MRI, U/S) σε συνάρτηση με τη χρησιμότητά τους για τον συγκεκριμένο ασθενή. Με απλά λόγια δηλαδή, πόσο επί % χρησίμευσαν οι εκάστοτε εξετάσεις στη διάγνωση και θεραπεία και πόσες από αυτές ήταν ανούσιες ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος νοσηλείας και το φόρτο εργασίας άλλων τμημάτων. Μια απλή στατιστική παρακολούθηση των στοιχείων από τα αντίστοιχα τμήματα, θα αποδείξει την χρησιμοποίηση των προαναφερθέντων παρακλινικών εξετάσεων από τη Β’ Χειρ. Κλινική, ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις εκείνες που πραγματικά το είχαν ανάγκη και σύμφωνα με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρωτόκολλα.
4.  Ο ισχυρισμός της μη αντιμετώπισης βαρέων περιστατικών από την κλινική μας είναι καθ’όλα αβάσιμος καθώς, εφημερεύοντας 15 ημέρες κάθε μήνα, οποιοδήποτε περιστατικό, ανεξαρτήτου βαρύτητας έχει αντιμετωσθεί χωρίς να έχει γίνει ΚΑΜΙΑ διακομιδή στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξοικονομώντας μεγάλα χρηματικά ποσά στην κεντρική διοίκηση.
5.  Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την απορία μας πως είναι δυνατόν με τα ίδια σχεδόν χειρουργεία (πραγματοποιούμε 400-500 επεμβάσεις το έτος) και τις ίδιες ημέρες εφημερίας με την Α’ Χειρουργική Κλινική, η εν λόγω Κλινική να έχει 25% παραπάνω πληρότητα. Τα ιατρικά κριτήρια πρέπει να είναι συγκεκριμένα και αυστηρά.

Στη διάθεσή σας για συνδρομή στην καλλίτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργεία των Κλινικών, πράγμα άλλωστε που κάνουμε πάντα ως Β’ Χειρουργική Κλινική.


                                                                       Ο Διευθυντής της Β’ Χειρ. Κλιν.
                                                                           Dr. Κων. Αρ. Κουτσόπυλος



Δεν υπάρχουν σχόλια: