Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πρωτοβουλία Λοβέρδου για την ενίσχυση των Ντυνάν, Ωνασείου και Παπαγεωργίου


Πρωτοβουλία Λοβέρδου για την ενίσχυση των Ντυνάν, Ωνασείου και Παπαγεωργίου

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας


Στην ενίσχυση των νοσοκομείων Ερρίκος Ντυνάν, Ωνασείου και Παπαγεωργίου, επιτρέποντας τη νοσηλεία ασθενών από δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Αυτό προανήγγειλε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί τη μοναδική λύση προκειμένου να σωθούν τα «αιμορραγούντα αυτά ιδιόρρυθμου καθεστώτος νοσοκομεία, τα οποία ουσιαστικά δεν ανήκουν ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα».
Κατά τον υπουργό πρόκειται για μια προγραμματική συμφωνία, την οποία θα καταθέσει πιθανώς υπό μορφήν τροπολογίας τις επόμενες μέρες, με την προϋπόθεση τα τρία νοσοκομεία να εκσυγχρονίσουν τη διοίκησή τους.
«Δεν είναι δυνατόν να δίνεται σε διοικητικό υπάλληλο αμοιβή για 8ωρη εργασία 10.000 - 12.000 ευρώ τον μήνα», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την άποψη ότι θα δημιουργηθούν πρότυπα διοίκησης και προμηθειών, θα απαιτηθεί η ενοποίηση των αμοιβών του προσωπικού, θα υπάρχουν κλειστά νοσήλια και το όλο πείραμα θα παρακολουθείται από το ΕΣΥ.
Με τη θέση αυτή συμφώνησε κατ' αρχήν ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Γιαννόπουλος ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία του υπουργείου να παραχωρήσει το 40% των κλινών των συγκεκριμένων νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ιατροί να πληρώνονται από τα επιπλέον νοσήλια που θα δίνουν οι ασφαλισμένοι σε αυτές.
Μάλιστα χθες, κλίμα έντασης επικράτησε στην επιτροπή όπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Ντυνάν αλλά και του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, ο εκτελεστικός πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου Μαρφίν Ανδρέας Βγενόπουλος και ο ιδιοκτήτης του Ιατρικού Κέντρου Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος όμως αποχώρησε.
Ο πρόεδρος του Ντυνάν υποστήριξε ότι το νοσοκομείο μπορεί να επιβιώσει, αρκεί το κράτος να φανεί συνεπές στις υποχρεώσεις του προς αυτό και η τράπεζα να δείξει καλή διάθεση συμβιβασμού και να μην προχωρήσει σε αντιδικία.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος της Μαρφίν διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κυριότητα του Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο της χρωστά από δάνεια και τόκους περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον κατέστησε γνωστό πως ο χρηματοπιστωτικός όμιλος είναι έτοιμος να δεχθεί αναδιάρθρωση του χρέους του νοσοκομείου υπό την προϋπόθεση το Δημόσιο να εκπληρώσει έστω και εν μέρει τις υποχρεώσεις του προς το Ντυνάν. Ο υπουργός Υγείας δεν δέχθηκε τις δύο απόψεις και αντιπρότεινε τη συνολική λύση και για τα τρία νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: