Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής: Π. Αληβάνης MD, PhD
Ρόδος 5 Ιουλίου 2011
Β. Κινούς
Πρόεδρο Νοσοκομειακών Γιατρών
Γενικού νοσοκομείου Ρόδου
Εσωτ. Διανομή: Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας

Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση του έγγραφου σας με θέμα τις θέσεις του Νεφρολογικού Τμήματος σε σχέση με τις προτάσεις της επιτροπής για αναδιάταξη των Μονάδων ΕΣΥ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εισαγωγή και ανάλυση των δεδομένων ανταποκρίνεται πλήρως στο “Greek statistics” που επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι για τα δεδομένα της οικονομίας μας.
Με απίστευτη τσαπατσουλιά επιλέχτηκε αυθαίρετα ένας μήνας (Μάρτιος 2011) που μόνο αντιπροσωπευτικός δεν είναι για ένα νησί όπως η Ρόδος που κατακλύζεται από τουρίστες το καλοκαίρι, ανακατεύθηκαν κλινικές, παραλήφθηκαν άλλες με τελικό αποτέλεσμα ένα απίστευτο μπάχαλο για τελικό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα για τη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρόδου η κάλυψη που αναφέρεται (15%) αφορά τον Μάρτιο του 2011 που ο μοναδικός ειδικός Νεφρολόγος που υπηρετούσε έλλειπε όλο το μήνα με αναρρωτική άδεια και η κλινική υπολειτουργούσε καλυπτόμενη από τους παθολόγους και αποσπασμένους για 2-3 μέρες γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία. Ενδεικτικά η κάλυψη της κλινικής κατά τους τελευταίους μήνες που λειτούργησε κανονικά, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2010 ήταν 54, 48 και 41% αντίστοιχα.
Οσον αφορά τις προτάσεις της επιτροπής δεν είναι σαφές αν στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης της περίθαλψης που συντελείται τελευταία θα κλείσει η μοναδική νεφρολογική κλινική που λειτουργεί στο Αιγαίο ή αν απλά θα μειωθούν τα κρεβάτια της από 12 σε 8 και θα μετονομασθεί σε ΜΤΝ. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά τι μέλλει γενέσθαι με τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης που επίσης είναι η μοναδική που λειτουργεί στο Αιγαίο και καλύπτει ασθενείς σε απομονωμένα νησιά.

Μήπως τελικά η πρόταση για αναδιάταξη των Μονάδων ΕΣΥ θα έπρεπε να συμπεριλάβει και μετακίνηση ασθενών και στις δυο όχθες του Αιγαίου. Γιατί τελικά με αυτά που προτείνονται και αυτό θα γίνει. Και βέβαια μετά θα σηκωθούν οι εκ του ασφαλούς πατριδοκάπηλοι από την Κολωνακιώτικη πολυθρόνα τους και θα ωρύονται γιατί το παιδάκι από το Καστελόριζο ή τη Σύμη το πήγαν απέναντι και δεν το άφησαν στο νησί χωρίς περίθαλψη.
Επειδή κατά τη γνώμη μας το ζητούμενο δεν είναι να λειτουργήσει μια κλινική αλλά να περιθάλπτει ικανοποιητικά τους χρήστες των υπηρεσιών της προτείνουμε:

1. Λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής σε συνδυασμό με τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης με 8 και 2 κρεβάτια αντίστοιχα εφόσον υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη σε ιατρικό προσωπικό (3 ειδικοί γιατροί και 3 ειδικευόμενοι ή αποσπασμένοι αγροτικοί συνολικά για την Κλινική τη ΜΤΝ και τη ΜΠΚ) η οποία θα νοσηλεύει ασθενείς με παντός είδους νεφρολογικά προβλήματα.

2. Εφόσον δεν εξασφαλισθεί το προαναφερόμενο ιατρικό προσωπικό περίθαλψη μόνο των ασθενών σε εξωνεφρική κάθαρση και μόνο για τα προβλήματα που έχουν σχέση με αυτή στα υπάρχοντα κρεβάτια της ΜΤΝ. Οι ασθενείς με μη τελικό στάδιο ΧΝΑ θα περιθάλπονται αποκλειστικά από τους παθολόγους ή θα μετακινούνται σε Νοσοκομεία του κέντρου όταν χρειάζονται πιο εξειδικευμένη περίθαλψη.

Με εκτίμηση,

Πολυχρόνης Αληβάνης MD, PhD,
Διευθυντής Νεφρολογικου Τμηματος

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Α. Απόστολοι, 85100 Ρόδος

Τηλ: 22410 80051 Fax: 22410 65652 e-mail: polal@otenet.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: