Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανοίγουν τώρα και τα ιατρικά επαγγέλματα


Ανοίγουν τώρα και τα ιατρικά επαγγέλματα

Με απεργίες απαντούν οι οδοντίατροι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Επιταχύνει η κυβέρνηση το άνοιγμα των ιατρικών επαγγελμάτων στην πρωτοβάθμια υγεία, καθώς την περασμένη Τετάρτη προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τροπολογία για την άμεση και αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του ανοίγματος των επαγγελμάτων γιατρού και οδοντιάτρου. Με απεργία απαντούν σήμερα οι οδοντίατροι, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς περίμεναν να συνεχίσουν τον διαπραγματευτικό διάλογο με τη διοίκηση του υπουργείου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ο εκτενής διάλογος που είχε γίνει με τους φαρμακοποιούς καθώς επρόκειτο για περίπτωση που αποτελούσε μείζον θέμα δημόσιας υγείας και έπρεπε να καθοριστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες. «Στην περίπτωση των οδοντιάτρων αλλά και των γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, το θέμα θα καθορίσει η ελληνική νομοθεσία και τους περιορισμούς θα ορίσουν τα δικαστήρια. Επιταχύνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ως έχουμε υποχρέωση», αναφέρει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας.
Οι οδοντίατροι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και απεργούν προειδοποιητικά σήμερα, ημέρα δεύτερης ανάγνωσης στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου. «Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες μη οδοντιάτρους να κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών μιας ιατρικής επιχείρησης καθώς καταργείται ο περιορισμός της μετοχικής σύνθεσης 51% - 49%», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης.
Επιπλέον, αντιδρούν στην κίνηση του υπουργού Υγείας ο οποίος, όπως ισχυρίζονται, κατέθεσε την τροπολογία ενώ βρίσκονταν στα μέσα ενός διαλόγου και μάλιστα «χωρίς να μας ενημερώσει».
Την αντίθεσή του στο άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος εκφράζει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης. «Σύμφωνα με τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, μη γιατρός, μπορεί να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων (πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και άλλες μονάδες) και να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», αναφέρει. Με αυτό τον τρόπο, λέει ο κ. Πατούλης, μετατρέπεται η υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
Αν δεν ακυρωθεί η τροπολογία με δικαστική απόφαση, τότε ανοίγει ο δρόμος να ιδρυθούν ιδιωτικά οδοντιατρικά κέντρα χωρίς να είναι μεγαλομέτοχοι οδοντίατροι, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ιδιωτικές κλινικές σήμερα. Ενας επιχειρηματίας δηλαδή ανοίγει ιδιωτικό οδοντιατρικό νοσοκομείο, όπου φυσικά θα εργάζονται οδοντίατροι.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Εκτιμά ότι με τα μέτρα αυτά θα βρεθούν εκτός συστήματος περισσότεροι από 3.900 έως 5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: