Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε. απέστειλε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 επιστολή-έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, κ. Χρήστο Κίττα και κ. Χρήστο Γεραρή, επισημαίνοντας το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μη θεώρηση από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, αναφορικά με τις δαπάνες των Νοσοκομείων για Ιατροτεχνολογικό Υλικό, οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 28 του αρ. 66 του ν.3984/2011.



Πλαίσιο κειμένου: Αριθ. Πρωτ. 
01143
Ημερομηνία 30/05/2012
 
Προς
Κύριο Παναγιώτη Πικραμμένο,
Πρωθυπουργό της Ελλάδας,
Ηρώδου Αττικού 19,
Μέγαρο Μαξίμου,
Τηλ. 210 6711000
Φαξ  210 6716880                                                                               
Κοινοποίηση :
 κ. Χρήστο Κίττα
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής   Αλληλεγγύης
 κ. Χρήστο Γεραρή
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων




                                                                                                                  
                                                                                                       
 




ΘΕΜΑ: Έγκριση δαπανών Νοσοκομείων

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη θεώρηση από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των σχετικών ενταλμάτων πληρωμής, αναφορικά με τις δαπάνες των Νοσοκομείων για Ιατροτεχνολογικό Υλικό, οι οποίες έπρεπε να εξοφληθούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 28 του αρ. 66 του ν.3984/2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πράξη 61/2012 ΕΣ οι ως άνω δαπάνες απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι η σχετική νομοθετική διάταξη, βάσει της οποίας νομιμοποιήθηκαν οι προμήθειες αυτές, ήτοι η παρ. 28 του αρ. 66 του ν.3984/2011, αντίκειται δήθεν σε κανόνες δικαίου υπερκείμενης νομοθετικής ισχύος.
Είναι γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προμήθειες πραγματοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν λόγω της αδράνειας και της αμέλειας των νοσοκομείων να ολοκληρώσουν εγκαίρως και προσηκόντως τους διαγωνισμούς προμηθειών και με σκοπό να καλυφθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες και κατόπιν της αφόρητης πίεσης που δέχονταν και δέχονται οι εταιρείες – μέλη μας για την παράδοση υλικών, η εκτέλεση προμηθειών, αμφιβόλου τυπικής νομιμότητας μεν, άμεσης αναγκαιότητας δε, καθίσταται μέρος της καθημερινότητας του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων.
Είναι ωστόσο ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες μας δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να τους στερείται η δυνατότητα να πληρωθούν τιμολόγια για τα οποία έχουν τηρηθεί όλοι οι τυπικοί και ουσιαστικοί όροι έκδοσης και φορολόγησής τους και τα οποία αφορούν υλικά τα οποία αναμφισβήτητα έχουν παραληφθεί και χρησιμοποιηθεί από τα νοσοκομεία.
Επιπλέον, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι συγκεκριμένες προμήθειες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ρητά και ξεκάθαρα από τον νομοθέτη ως νόμιμες, τελικώς δεν εξοφλούνται, κατά παράβαση συνταγματικώς κατοχυρωμένων αρχών του δικαίου και κυρίως παρά το γεγονός ότι έχουν πλήρως εκτελεστεί.
Είναι αδιανόητο να καλούμαστε να υποστούμε τόσο δυσβάσταχτες συνέπειες, ειδικά μάλιστα μετά και την καταστροφική υπαγωγή των ομολόγων μας στη διαδικασία του PSI, αφού κάθε περαιτέρω οικονομική απώλεια είναι βέβαιο πως θα δώσει τη χαριστική βολή σε κάθε προσπάθεια επιβίωσής μας στην ήδη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.
Απευθυνόμαστε σε σας και ζητούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του εξαιρετικά σοβαρού ζητήματος, διότι πραγματικά οι εταιρείες μας βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν ούτε φόρους και εισφορές αλλά ούτε και μισθούς.




Με εκτίμηση,                                                                             Για την ακρίβεια
ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε                                                                             Η Γραμματέας του συλλόγου

 Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας
Κ. Κουδούνας                             Α. Παγωνάκης                          Εβίτα Ζεάκη   

Δεν υπάρχουν σχόλια: