Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΟΔΟΣ:«Λειτουργεί εξαιτίας της φιλοπατρίας ορισμένων»



«Λειτουργεί εξαιτίας της φιλοπατρίας ορισμένων» 
02/06/2012 

Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on printMore Sharing Services1

Ο Β. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ:

«Σε μία χώρα που καταρρέει το γεγονός ότι κάποια πράγματα λειτουργούν ακόμη οφείλεται στην φιλοπατρία ορισμένων ανθρώπων». Με αυτή την φράση ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου, Βασίλης Παπανικόλας, έσπασε, επιτέλους, την σιωπή του, στο πλαίσιο ενημέρωσης των περιφερειακών συμβούλων της Δωδεκανήσου και περιέγραψε με τα πλέον μελανά σημεία την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσηλευτικό Ίδρυμα της Ρόδου. 
«Σας εγγυώμαι προσωπικά πως το Νοσοκομείο της Ρόδου θα παραμείνει ασφαλές, το διοικητικό του συμβούλιο όμως, δεν λειτουργεί σύμφωνα με την αναγκαία ασφάλεια. Έχει προχωρήσει σε υπερανάληψη ευθυνών προκειμένου να μην κλείσει η μοναδική μονάδα που έχει το νησί της Ρόδου», αποκάλυψε ο κ. Παπανικόλας, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα όσα ανέφερε εδώ και αρκετό καιρό ο πρώην διοικητής του ιδρύματος, Μιχάλης Κόκκινος, αλλά και η «ΠΡΟΟΔΟΣ» μέσω σχετικών δημοσιευμάτων της. 
Ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου και πρώην βουλευτής της Δωδεκανήσου, Βασίλης Παπανικόλας, γνωστοποίησε πως «την προηγούμενη εβδομάδα είκοσι καρκινοπαθείς δεν μπορούσαν να κάνουν την θεραπεία τους λόγω έλλειψης φαρμάκων με αποτέλεσμα να αναβληθεί και να πραγματοποιηθεί (συγκεκριμένα χθες) μετά την εξόφληση οφειλών που υπήρξαν προς τους προμηθευτές».
Βάζει «φρένο» το δημόσιο λογιστικό
«Το δημόσιο λογιστικό βάζει φρένο στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες», πρόσθεσε ο κ. Παπανικόλας που γνωστοποίησε πως «αφού ξεπεράστηκε η έλλειψη του προσωπικού, εκ των ενόντων, δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα με την έλλειψη υλικών». 
Βάσει των όσων είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, ο προϋπολογισμός μειώθηκε από τα 60 στα 20 εκ. ευρώ. Έχοντας δηλαδή 2,5 εκ. ευρώ θα έπρεπε να διενεργηθεί διαγωνισμός, αλλά κανείς διαγωνισμός δεν μπορούσε να γίνει με αυτό το ποσό διότι όλοι το ξεπερνούσαν.
Εξαιτίας αυτού προχωρούσαν σε εξωσυμβατικές προμήθειες ύψους 15.000 ευρώ με απόφαση διοικητή και ύψους 45.000 ευρώ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Οι διοικητές υπέγραφαν για παράδειγμα, την αγορά καυσίμων έναντι 8.000 ευρώ, σχεδόν σε καθημερινή βάση, προκειμένου να κινηθούν τα οχήματα. Οι οφειλές μαζεύτηκαν οδηγήθηκαν στο ελεγκτικό συνέδριο και αυτό υποστήριξε ότι το ποσό των 15.000 ευρώ αφορά όλο τον χρόνο. Έτσι, περίπου πεντακόσια εντάλματα γύρισαν πίσω και οι εταιρείες (που δεν πληρώθηκαν) προχώρησαν σε «εμπάργκο» προς το Νοσοκομείο. Από την διαδικασία εξαιρέθηκαν μόνο οι φαρμακευτικές δαπάνες και σήμερα το Νοσοκομείο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μέσα από αγορά μικρών ποσοτήτων αναγκαίων υλικών με την πληρωμή σε μετρητά. 
Οι προμήθειες μέσω του Ε.Σ.Π.Α.
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν, από την άλλη μεριά, οι διαδικασίες για την προμήθεια, μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, αξονικού τομογράφου, μαστογράφου, στεφανιογράφου και ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος, για την προμήθεια των οποίων είχε μεσολαβήσει και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην Υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης των περιφερειακών συμβούλων της Δωδεκανήσου ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου, Βασίλης Παπανικόλας, ζήτησε και την επιπλέον προμήθεια, μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του προγράμματος ΕΣΠΑ, μονάδας παραγωγής οξυγόνου.
Όπως είπε, «το ετήσιο κόστος αγοράς οξυγόνου αγγίζει τις 350.000 ευρώ, ενώ η προμήθεια της μονάδας παραγωγής (που θα προμηθεύει και όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου) υπολογίζεται στις 240.000 ευρώ. Η απόσβεση της αγοράς θα γίνει δηλαδή μέσα σε οκτώ μήνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: